Dania jednogarnkowe

Przyrządzanie koktajli warzywnych to szybki i smaczny sposób na wzbogacenie diety w warzywa. Są bardzo zdrową przekąską i ciekawym uzupełnieniem posiłku. Kto powinien pić koktajle warzywne i jakich składników użyć do ich przygotowania? Poznaj najciekawsze propozycje i zrób je samodzielnie w domu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Trudno jest znaleźć zdrowsze i bardziej uniwersalne przysmaki niż koktajle warzywne - można przyrządzić je z wielu różnych składników, dzięki czemu szybko się nie nudzą. Ich ogromną zaletą są nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale również wysoka zawartość witamin i minerałów, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie.

 Sprawdź także: Pij ją z samego rana. Na odchudzanie, płaski brzuch i lepsze samopoczucie

Kto powinien sięgać po tego typu specjały i jak przygotować najlepsze koktajle warzywne? Przepisy wraz z kilkoma wskazówkami znajdziesz w dalszej części artykułu.

Koktajle warzywne - po co pić zblendowane warzywa? 

Warzywa to jeden z najważniejszych elementów diety - w końcu nie bez powodu znalazły się one u podstawy Piramidy Żywienia. Ich zalecane dzienne spożycie to 400 g, co oznacza, że każdy posiłek powinien zawierać ich ok. 80-100 g. Poza odpowiednią ilością należy zwrócić także uwagę na ich różnorodność. Dobrze postawić na kilka różnych warzyw, ponieważ tylko w ten sposób można zadbać o stosowną podaż niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Aby wzbogacić swój jadłospis o zalecaną porcję, można przyrządzać z nich nie tylko zupy, sałatki czy pasty na kanapki, ale również rozmaite koktajle warzywne. Po co pić zblendowane warzywa?  

Warzywa w postaci koktajli to doskonała opcja na przełamanie nudy w kuchni. Osoby znudzone codziennym robieniem surówek lub niemające pomysłów na wkomponowanie warzyw do menu, mogą sięgnąć właśnie po nie. Wystarczy uwzględnić w swoim przepisie ulubione warzywa i wyczarować z nich pyszny i pożywny napój. Jako że przygotowuje się go bardzo szybko, stanowi on idealną opcję dla zabieganych. Na uwagę zasługuje również fakt, że można zabrać go ze sobą wszędzie - na spacer, do szkoły czy do pracy.  

Koktajle warzywne z pewnością przyjdą z pomocą rodzicom, którzy mają problem z wdrożeniem warzyw do diety swoich pociech. Przyrządzone w odpowiedni sposób, przełamią niechęć maluchów do tego typu przysmaków - istnieją bowiem skuteczne sposoby na zakamuflowanie smaków nielubianych przez najmłodszych. Ważne, aby stawiać na składniki jak najwyższej jakości i nie poddawać ich obróbce termicznej. W razie potrzeby można połączyć je z owocami lub innymi dodatkami, żeby nadać napojowi przyjemnej słodkości.  

Jakie warzywa są najlepsze na koktajle? 

Koktajle na bazie warzyw powstają z rozmaitych komponentów - świetnie sprawdzają się tu niemal wszystkie warzywa, które można spożywać na surowo. Mile widziane są te o wysokiej zawartości wody, ponieważ nadają koktajlowi pożądaną konsystencję. Jakie warzywa są najlepsze na koktajle? Na szczycie listy znajdują się ogórki, pomidory, cukinia, papryka oraz brokuły. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do nich także zielone warzywa liściaste, w tym jarmuż i szpinak 

Zobacz: Moc witamin w warzywnym koktajlu

Koktajle warzywne - wartości odżywcze 

Wartość odżywcza poszczególnych koktajli różni się zależności od użytych składników. Jedno jest pewne - bez względu na to, na jakie warzywa się zdecydujesz, twój napój będzie prawdziwą bombą witaminową. Co dokładnie kryją w sobie koktajle warzywne? Wartości odżywcze tego typu przysmaków są wręcz imponujące.

Każdy koktajl stanowi doskonałe źródło błonnika. Napoje, w których dominują czerwone warzywa, np. pomidory czy papryka, uchodzą dodatkowo za skarbnicę witaminy C, a ta z kolei uznawana jest za jeden z najsilniejszych antyoksydantów wspomagających odporność. Warzywa pomarańczowe z kolei zawierają sporo beta-karotenu, a zielone - chlorofilu i żelaza.  

Co ciekawe, wartość ożywczą koktajli można podbić za pomocą innych komponentów niż warzywa. Mowa m.in. o płatkach migdałowych czy nasionach chia, które stanowią obfite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, hormonalnego i immunologicznego. Ponadto umożliwiają one wchłanianie witamin A, D, E i K, czyli tych rozpuszczalnych w tłuszczach.  

Kto powinien pić koktajle warzywne? 

Nie ulega wątpliwości, że koktajle na bazie warzyw powinny na stałe zagościć zarówno w diecie dzieci, jak i dorosłych. Kto powinien pić koktajle warzywne i czy istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania do ich spożywania? Są one szczególnie istotne w przypadku osób, u których stwierdzono niedobory witamin i minerałów. Dodatkowo są one wskazane przy zaburzeniach pracy układu odpornościowego, np. częstych infekcjach.

Jako że koktajle warzywne kryją w sobie dużo błonnika, przynoszą szybką ulgę przy uporczywych zaparciach. Co więcej, warto po nie sięgać przy insulinooporności, cukrzycy i hipercholesterolemii. Jeśli chodzi o przeciwwskazania do ich stosowania, do tych najbardziej powszechnych należą alergie pokarmowe.  

Koktajle warzywne - przepisy 

Koktajle warzywne można przygotować na wiele różnych sposobów. Ich podstawą powinny być twoje ulubione warzywa - dobrze jest połączyć je ze źródłem tłuszczu, np. masłem orzechowym, nasionami chia, płatkami migdałowymi czy siemieniem lnianym. Doskonale sprawdzi się tutaj także sok z cytryny lub limonki oraz niewielka porcja owoców. Zatem jak wyczarować najlepsze warzywne koktajle? Przepisy znajdziesz poniżej:

1. Koktajl marchewkowy  

Koktajl marchewkowy to idealna propozycja dla dzieci, głównie ze względu na atrakcyjny kolor i lekko słodkawy posmak. Należy przyrządzić go z dokładnie umytej i obranej marchewki, najlepiej zblendowanej z pomarańczą. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do niego jeszcze nieco jabłek czy innych owoców. Świetną opcją będą także daktyle i szczypta cynamonu. Jeśli chodzi o tłuszczowy element, mogą być to np. pestki dyni.  

Koktajl z marchwi

 Koktajl z marchwi Zobacz przepis

Koktajl marchewkowy / / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Koktajl szpinakowy 

Koktajl szpinakowy powstaje na bazie dużej ilości szpinaku - aby uatrakcyjnić jego smak, wystarczy dodać nieco pomarańczy i/lub jabłek. Niektórzy łączą go także z ogórkiem, odrobiną soku z limonki oraz świeżą miętą.  

Koktajl ze szpinaku

 Koktajl ze szpinaku Zobacz przepis

Zdrowy koktajl warzywny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Koktajl buraczany  

W skład koktajlu buraczanego wchodzą zwykle nie tylko buraki, ale również jabłka i marchewka. Jeśli jesteś fanem nietypowych połączeń smakowych, możesz uwzględnić w swoim przepisie nieco jagód. Inną ciekawą opcją będzie zblendowanie buraka z selerem, ząbkiem czosnku oraz natką pietruszki.  

Koktajl z buraka

 Koktajl z buraka Zobacz przepis

Koktajl z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Koktajl ogórkowy 

Koktajl ogórkowy to niewątpliwie jeden z najlżejszych koktajli warzywnych. Jego najprostsza wersja powstaje jedynie z ogórków, listków świeżej mięty oraz soku z cytryny. W razie potrzeby można wzbogacić go o imbir, jabłko oraz szpinak. 

Koktajl ogórkowy z imbirem

 Koktajl ogórkowy z imbirem Zobacz przepis

Koktajl ogórkowy z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Koktajl na jarmużu 

Jakie warzywa są najlepsze na koktajle, jeśli nie marchewka, szpinak, burak czy ogórek? Na przykład jarmuż. Możesz zblendować go z rozmaitymi warzywami i owocami, włączając w to gruszki, banany oraz jabłka. Ponadto świetnie sprawdzą się tutaj dodatki w postaci imbiru, nasion chia czy napoju kokosowego. Palce lizać! 

Koktajl z jarmużem

 Koktajl z jarmużem Zobacz przepis

Zdrowy koktajl warzywny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Koktajl z jarmużem

 Koktajl z jarmużem Zobacz przepis

Koktajl z jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zalej wrzątkiem i wypij. Uspokoisz gazy, wzdęcia i poczujesz się lżej »

Napój, który skutecznie spala tłuszcz. Szybko pozbędziesz się boczków i wałeczków »

Dodaj do czerstwego pieczywa. Będzie smakować wybornie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 126

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 143

30 min
2
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 89

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2363

30 min
33
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7