Dania jednogarnkowe

Pieczywo z mąki kukurydzianej jest świetną alternatywą dla osób, które z przyczyn zdrowotnych, lub też z wyboru, chcą zrezygnować z mąki pszennej. Zastanawiasz się, jakie przepisy możesz zrobić z mąki kukurydzianej? Wyczarujesz z niej między innymi chrupiące chleby, oraz pyszne naleśniki.  Znajdzie się również miejsce dla smakowitych deserów. Sprawdzimy, jakie ciasta można zrobić z mąki kukurydzianej.

Co zrobić z mąki kukurydzianej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kupiłeś mąkę kukurydzianą i nie masz pomysłu, jak wykorzystać ją w kuchni? Bez obaw, możesz przemycić ją w większości twoich ulubionych przepisów. Będzie to również świetna opcja dla osób, które borykają się z celiakią, czyli nietolerancją glutenu. W poniższym artykule podpowiemy ci, czym wyróżnia się mąka kukurydziana na tle mąki pszennej oraz jakie ma właściwości i wartości. 

 Sprawdź także: Chałwa nie musi tuczyć. Zrób domową chałwę w wersji fit, która... pomaga schudnąć

Mąka kukurydziana – wartości odżywcze i właściwości 

Podczas poszukiwania zdrowych i pysznych opcji kulinarnych, warto zwrócić uwagę na składniki, które nie tylko wzbogacą smak potraw, ale także przynoszą korzyści dla organizmu. W tym kontekście nieoceniona okazuje się być mąka kukurydziana. Wartości odżywcze i właściwości mąki kukurydzianej sprawiają, że stanowi ona istotny składnik wielu potraw i produktów spożywczych. Nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją spożywać osoby z nietolerancją tego składnika oraz te, które chcą wyeliminować go z jadłospisu. 

Jednym z kluczowych aspektów, które wyróżniają mąkę kukurydzianą, jest jej bogactwo błonnika. To naturalny składnik, który nie tylko sprzyja lepszemu trawieniu, ale także pełni istotną rolę w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu. Kukurydziana mąka staje się zatem smaczniejszą alternatywą i dobrym wyborem dla tych, którzy pragną dbać o swoje serce i dobre funkcjonowanie układu pokarmowego. 

Warto także podkreślić, że mąka kukurydziana nosi miano superfood, a to za sprawą obecności przeciwutleniaczy oraz witamin, takich jak witamina A i E czy składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. W mące stanowią one cenne wsparcie dla zdrowia krwi, kości, mięśni oraz układu odpornościowego.

Przeciwutleniacze wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, natomiast witaminy stanowią niezbędny fundament dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. 

Mąka kukurydziana a mąka pszenna 

To właśnie w tych dwóch mąkach skrywają się tajemnice kuchennego rzemiosła, gdzie każda ma swój niepowtarzalny wkład w sztukę pieczenia i gotowania. Mąka pszenna, a mąka kukurydziana, to dwie różne krainy smaków i konsystencji, z których każda przynosi swoje wyjątkowe zalety do kuchni. Mąka pszenna, bogata w gluten, sprawia, że ciasta stają się puszyste i elastyczne, idealne do wypieku chleba czy muffinek. Z drugiej strony, mąka kukurydziana, bezglutenowa alternatywa, wnosi do potraw delikatny, złocisty smak. Mąka kukurydziana doskonale komponuje się w cieście na tarty, nadając im chrupiącą konsystencję. W kuchni mąka pszenna i mąka kukurydziana są jak dwie różne melodie, które można łączyć, tworząc harmonię smaków i tekstur w rozmaitych potrawach. 

Jakie ciasta można zrobić z mąki kukurydzianej? 

Mąka kukurydziana daje nam mnóstwo możliwości, jest idealnym zamiennikiem dla mąki pszennej. Szczególnie jeżeli ktoś lubi chrupiącą konsystencję. Od ciast deserowych po ciasta do placków, które można usmażyć na patelni niczym placuszki ziemniaczane. Jeżeli zastanawiacie się jakie ciasta można zrobić z mąki kukurydzianej oto kilka przepisów, które dla was przygotowaliśmy, abyście mogli cieszyć się smakiem mąki kukurydzianej. 

Ciasto z mąki kukurydzianej z migdałami i pomarańczą 

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C i przygotujcie nasmarowaną tłuszczem formę z luźnym dnem lub formę sprężynową. W dużej misce ubijamy 150 ml oleju i 100 g cukru przez kilka minut. Wbijacie 3 jajka, jedno po drugim. Następnie dodajecie pozostałe składniki ciasta: 100 g mąki kukurydzianej, 200 g zmielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok z 2 pomarańczy i skórkę z 1 pomarańczy. Wszystko należy dobrze wymieszać. Zawartość przelejcie do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadźcie. Całość należy piec przez 40-45 minut, aż powierzchnia będzie lekko brązowa, a ciasto będzie lekko odchodzić od brzegów formy. Pozostawcie je do ostygnięcia na blaszce przez 15 minut, po czym ostrożnie wyciągnijcie ciasto z blaszki, aby całkowicie ostygło. 

Teraz zróbcie kardamonowy krem kokosowy. Ostrożnie otwórzcie schłodzoną puszkę mleka kokosowego, aby nie wymieszać zawartości. Do dużej miski włóżcie tylko gęstą śmietankę. Dodajcie cukier puder i 1 łyżeczkę mielonego kardamonu. Na 200 ml śmietanki przypada 300 g cukru pudru. Ubijajcie, aż masa będzie gęsta i puszysta. Przechowujcie w lodówce i używajcie do wykończenia schłodzonego ciasta tuż przed jedzeniem. 

Chleb kukurydziany  

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C. W dużej misce wymieszajcie 150 g mąki kukurydzianej, 150 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli, aż się połączą.  

W osobnej misce przygotowujemy mokre składniki, żeby zapobiec powstaniu zakalca. Ubijcie 4 jajka, 250 ml mleka migdałowego, 70 ml oleju roślinnego.  

Połączcie teraz zawartość obu misek w jedno i mieszajcie do uzyskania jednolitej bladożółtej masy. Ciasto będzie miało lejącą konsystencję. Przenieście ciasto do wcześniej natłuszczonej formy. Pieczcie przez 50 minut do 1 godziny, aż będzie złocisto-brązowe, a wykałaczka włożona w środek będzie czysta. Następnie musicie ostudzić i pozostawić bochenek do ostygnięcia na co najmniej 10 minut w formie, a następnie wyjąć go i pozostawić do wystygnięcia na metalowej kratce. Gdy bochenek ostygnie, pokrójcie  wasz chlebek i cieszcie się smakiem! 

Ciasteczka z mąki kukurydzianej z masłem klonowym 

Na początek, jak zawsze, należy rozgrzać piekarnik – w tym wypadku do 200°C. W misce wymieszajcie 300 g mąki pszennej, 30 g proszku do pieczenia, 300 g mąki kukurydzianej i łyżeczkę sody oczyszczonej. Następnie należy dodać 150 g zimnego masła. Nie dodawajcie zbyt dużo masła do mąki. Podobnie jak w przypadku kruchego ciasta, w mące powinny być widoczne małe kawałki. Dalej do  masy dodajcie 400 ml maślanki. Pracując bardzo szybko drewnianą łyżką, wymieszajcie suchą mieszankę z maślanką, tylko do momentu, aż mąka zniknie, po czym natychmiast zatrzymajcie. Wyłóżcie lepkie ciasto na blat posypany mąką lub deskę do krojenia chleba. Wierzch ciasta oprószcie dodatkową mąką, tak samo ręce, aby wyrobić ciasto. Do tych ciastek nie używam nawet wałka do ciasta, ciasto jest na tyle miękkie, że możecie je delikatnie rozklepać oprószonymi mąką rękoma na grubość około 3 cm. 

Za pomocą ostrej foremki do ciastek wytnijcie ciasteczka i ułóżcie je, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut lub do momentu, aż wierzch ciastek będzie równomiernie złocisty. Pyszne, podawane na ciepło z masłem klonowym. 

Masło klonowe to po prostu syrop klonowy ubity z masłem w stosunku 3 do 1 masła i syropu klonowego. Tym kukurydzianym akcentem kończymy nasze przepisy. Mamy nadzieję, że każdy znalazł dla siebie coś odpowiedniego. Smacznego! 

 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 280

60 min
5

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4686

60 min
34

Przepis dnia

Dania główne Wytrawne ciasto twarogowe

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Odsłon: 2045

60 min
41

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8