Sezon na dynię

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi babcie i mamy usilnie nakłaniały was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią!

Fot. 123RF/Picsel

Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu.

Należy do rodziny roślin strączkowych, a te jak wiadomo są bogatym źródłem białka i błonnika. Tylko w 100 g tych zielonych ziarenek znajdziemy 6,5 g białka i 4,3 g błonnika, który korzystnie wpływa na nasz organizm. Przede wszystkim reguluje pracę układu pokarmowego i jelit, a także, co ważne dla osób dbających o linie, wspomaga odchudzanie. Warto wiedzieć, że podczas stosowania jakiekolwiek diety możemy narazić nasz organizm na niedobór wielu witamin i minerałów, na szczęście zielony groszek ma ich pod dostatkiem.

Bogactwo witamin i minerałów

Groszek to nieocenione źródło witamin z grupy B, które odpowiedzialne są w głównej mierze za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawdzięczamy im także dobre samopoczucie oraz sprawność intelektualną.

Dzięki witaminie B2 zawartej w zielonym groszku pochwalić możemy się pięknymi i zdrowymi paznokciami, włosami oraz nieskazitelną skórą. Bierze ona także udział we wzmacnianiu odporności naszego organizmu i wzroku.

Niacyna zwana popularnie witaminą B3 pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszyć produkcję trójglicerydów (kwasów tłuszczowych, których nadmiar może powodować wiele schorzeń układu krwionośnego), w zamian za to pozwala podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi.

Kolejną witaminą, jaką znajdziemy w groszku jest witamina B6, doskonale łagodzi wszelkie skurcze mięśni, zwłaszcza dokuczliwe nocą drętwienie rąk czy nóg.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Zielone ziarenka bogate są również w witaminy K, A oraz C. Są one znakomitym budulcem kości, wpływają na ich prawidłowy rozwój i wzrost, a także przeciwdziałają osteoporozie i zapaleniu stawów.

Oprócz witamin, groszek to bogactwo potasu, magnezu i żelaza, stąd jego spożywanie zalecane jest kobietom w ciąży.

Zielony groszek, zarówno świeży jak i mrożony zawiera mnóstwo odżywczych składników i minerałów, dlatego powinniśmy jeść go jak najczęściej niezależnie od wieku. Jest to tym prostsze, że z tej rośliny możemy wyczarować mnóstwo fantastycznych potraw, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim błyskawiczne w przygotowaniu. Jeśli nie masz pomysłu, w jaki sposób włączyć go do jadłospisu, skorzystaj z propozycji naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

 

1. Czteroskładnikowa sałatka z zielonym groszkiem

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Makaron z łososiem i groszkiem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Omlet z groszkiem i szynką

Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Risotto z pokrzywami i groszkiem

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Marchewka z groszkiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Makaron z groszkowo-miętowym pesto

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Reklama

7. Pasta z groszku

Fot. Docherro na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Zielony groszek po francusku

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

Fot. Rzelkazag na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


11. Kotleciki z kalafiora i zielonego groszkum

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


12. Zielony chłodnik

Fot. KatesKitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22481

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 14767

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4564

15 min
6
Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 43887

30 min
41
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 587

>60 min
5