Ewa_Gotuje

Ziemniak niejedno ma imię

Tanie i smaczne ziemniaki wyjątkowo często goszczą na naszych talerzach. Nie ma się co dziwić, w końcu bez większego wysiłku można wyczarować z nich wiele, różnorodnych dań.

Fot. 123RF/Picsel

Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie.Produkt ten uchodzi powszechnie za niezwykle kaloryczny. Warto jednak zastanowić się czy aby na pewno nie jest to kolejny z dietetycznych mitów.

Ziemniaki - czy są tuczące?

Eksperci jednogłośnie podkreślają, że ziemniak jako warzywo nie jest tuczący, zawiera dużo wody, a dodatkowo jest produktem lekkostrawnym, bogatym w witaminę C. Kluczowy jest proces przygotowania ziemniaka do zjedzenia. Najzdrowszy i najmniej kaloryczny będzie ugotowany na parze. Najlepiej solić je oszczędnie, dopiero pod sam koniec gotowania. Wtedy dodatkowo zredukujesz ilość zawartych w nich kalorii.

Jeśli natomiast do ziemniaków dodamy tłuszcz lub polejmy je gęstym sosem, przegryziemy kotletem schabowym i popijemy słodkim sokiem, ich kaloryczność drastycznie wzrośnie. Dwa gotowane ziemniaki to odpowiednik ok. 120 kalorii, polane tłuszczem będą mieć już 170 kalorii, a średnia porcja frytek to już ponad 500 kalorii.

Ugotowane ziemniaki najbezpieczniej jeść zatem na zimno lub ponownie lekko je podgrzać, ponieważ wytwarza się wtedy tzw. skrobia oporna, czyli składnik nie trawiony w przewodzie pokarmowym. Ziemniaki w takiej postaci można porównać pod względem kaloryczności do porcji płatków z otrąb owsianych. Będzie to posiłek, który nie tylko nie tuczy, ale i ma właściwości prozdrowotne.

Ziemniaki zawierają znaczne ilości błonnika, żelaza i magnezu, a także skrobi, która jest ważnym źródłem energii. Obniżają również ciśnienie krwi. Robiąc zakupy warto pamiętać, że im młodsze ziemniaki, tym zawierają mniej kalorii, ale za to więcej błonnika.Co ciekawe, całkiem niedawno naukowcy natrafili na substancję o nazwie kukoamina w ziemniakach. Do tej pory myślano, że ten obniżający ciśnienie tętnicze związek chemiczny jest obecny tylko w kolcowoju chińskim, wykorzystywanym często w tradycyjnej chińskiej medycynie. Okazało się jednak, że i nasze pospolite ziemniaki zawierają tę substancję, co było sporą niespodzianką dla badaczy. Jeszcze tylko nie wiadomo, jaka ilość ziemniaków będzie wystarczająca, by przynieść efekty.

Ziemniaki na stół!

Serwując ziemniaki, nie ograniczajcie jedynie do klasycznego puree lub frytek. Warto pamiętać, że z ich wykorzystaniem możecie przygotować wiele zaskakujących dań, począwszy od placków, przez zapiekanki, a na zupach i kluskach skończywszy. Jeśli potrzebujecie inspiracji, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niekóre z ich propozycji.

 

1. Kopytka klasyczne z ziemniaków

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sałatka ziemniaczana

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Zapiekanka ziemniaczana

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Kugel

Fot. Dziadova na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ziemniaki nadziewane bryndzą

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ziemniaczane roladki

Fot. Renaca na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Ziemniaczane bułeczki

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Gołąbki ziemniaczane

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Ziołowe kulki ziemniaczane

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Przedwojenne kotlety ziemniaczane

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Kumpir po krakowsku

Fot. Szynszylka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Buraczki obiadowe z jabłkiem

Buraczki w każdej postaci to pyszny dodatek do obiadu. Przepisów na buraczki...

Odsłon: 303

30 min
3
>60 min
5
Dania główne Karkówka w leśnych grzybach

Sezon grzybkowy w pełni wiec grzechem by było gdyby nie skorzystać z darów na...

Odsłon: 40

60 min
2
Ciasta Leśna Królowa

Zielone ciasto Leśna Królowa jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle efektow...

Odsłon: 983

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6