Ziemniaki po cabańsku - czym są i jak je zrobić?

W zależności od regionu Polski, potrawa ta przybiera rozmaite nazwy - pieczonki, duszonki, prażonki, kociołek lub też ziemniaki po cabańsku. Bez względu na nazwę, zawsze możecie oczekiwać wyjątkowo smacznego dania.

Fot. 123RF/Picsel

Znamy mnóstwo sposobów na zaserwowanie ziemniaków z ogniska. Jednym z najpopularniejszych jest upieczenie ich w specjalnym, żeliwnym kociołku, dzięki czemu zyskują niepowtarzalny aromat.

Chociaż przygotowane w ten sposób ziemniaki jada się w całym kraju, Chrzanów został okrzyknięty jej stolicą. W 2011 roku została wpisana Listę Produktów Tradycyjnych, dołączając tym samym do oscypków, krakowskich obwarzanków czy też karpia zatorskiego.

Jak wskazują źródła, nazwa "ziemniaki po cabańsku" jest jak najbardziej współczesna, jednak jej korzenie sięgają XII wieku, czyli okresu najazdów tatarskich. To właśnie w tamtym czasie na ziemi chrzanowskiej pojawili się cabani - pasterze wędrujący razem z ordą tatarską. Część z nich pozostała na stałe osiedliła się w okolicach Chrzanowa, kultywując swoją tradycję i stając się znamienitymi obywatelami miasta.

Słynny kociołek był potrawą, którą cabani piekli przez cały dzień, aby cieszyć się jej smakiem po zakończeniu pracy. Ponieważ przygotowanie tego dania nie wymagało szczególnej uwagi, a do jego zrobienia można było użyć łatwodostępnych składników, szybko zyskało popularność, która nie słabnie do dziś.

Reklama

Co wchodzi w skład ziemniaków po cabańsku?

Co oczywiste, podstawą tego dania są ziemniaki. Poza nimi, do kociołka powinna trafić także cebula, kiełbasa i boczek. Lista składników potrzebnych do przygotowania pieczonek może się zmieniać w zależności od regionu oraz sezonu. Tradycyjna receptura, zgłoszona na Listę Produktów Tradycyjnych,  zakłada również użycie marchwi, buraków i natki pietruszki, dzięki czemu danie staje się bardziej kolorowe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyście użyli nieco innych warzyw i rodzajów mięs.

Bardzo istotnym jest, aby wszystkie składniki pokroić na kawałki o podobnych rozmiarach, a następnie naprzemiennie, warstwami w kociołku. W ten sposób zyskacie pewność, że wszystko upiecze się w tym samym czasie.

W czym przygotować pieczonki?

Początkowo ziemniaki pieczono w glinianych garnuszkach, które z czasem zostały zastąpione przez żeliwne kociołki. Znacznie lepiej wytrzymują one wysoką temperaturę oraz są mniej podatne na uszkodzenia. Dobrze jest wybrać garnek o grubych ściankach, ponieważ jest on bardziej wytrzymały i znacznie lepiej przewodzi ciepło.

Poszukując kociołka na pieczonki, możecie spotkać się z trzema modelami - zawieszanymi nad ogniem, wkładanych wprost do ogniska oraz takie, które posiadają własny stelaż. Warto zwrócić uwagę na pokrywę takiego garnka - niektóre modele posiadają specjalne pokrętła, dzięki czemu potrawa piecze się pod wyższym ciśnieniem, zyskując znacznie lepszy smak. Możecie również zdecydować się na bardziej tradycyjną metodę, czyli przykrycie garnka liściem kapusty oraz obciążenie go kawałkiem darni.

Jeśli chciałbyś przygotować pieczonki, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników, którzy przygotowują to danie na różne sposoby. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Beskidzki kociołek rozmaitości

Fot. WiechK na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kociołek kapuściany

Fot. Sliwkawegierka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Prażonki zagłębiowskie

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Pieczonki z piekarnika

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Kociołek z wieprzowiną

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Duszonki z patelni

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Proste pieczonki

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Pieczonki w kociołku

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Pieczonki po myśliwsku

Fot. Albert_heijn na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Ziemniaki po cabańsku

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 891

>60 min
7
60 min
2
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1