Najlepsze przepisy na ogórki

Ziemniaki po cabańsku - czym są i jak je zrobić?

W zależności od regionu Polski, potrawa ta przybiera rozmaite nazwy - pieczonki, duszonki, prażonki, kociołek lub też ziemniaki po cabańsku. Bez względu na nazwę, zawsze możecie oczekiwać wyjątkowo smacznego dania.

Fot. 123RF/Picsel

Znamy mnóstwo sposobów na zaserwowanie ziemniaków z ogniska. Jednym z najpopularniejszych jest upieczenie ich w specjalnym, żeliwnym kociołku, dzięki czemu zyskują niepowtarzalny aromat.

Chociaż przygotowane w ten sposób ziemniaki jada się w całym kraju, Chrzanów został okrzyknięty jej stolicą. W 2011 roku została wpisana Listę Produktów Tradycyjnych, dołączając tym samym do oscypków, krakowskich obwarzanków czy też karpia zatorskiego.

Jak wskazują źródła, nazwa "ziemniaki po cabańsku" jest jak najbardziej współczesna, jednak jej korzenie sięgają XII wieku, czyli okresu najazdów tatarskich. To właśnie w tamtym czasie na ziemi chrzanowskiej pojawili się cabani - pasterze wędrujący razem z ordą tatarską. Część z nich pozostała na stałe osiedliła się w okolicach Chrzanowa, kultywując swoją tradycję i stając się znamienitymi obywatelami miasta.

Słynny kociołek był potrawą, którą cabani piekli przez cały dzień, aby cieszyć się jej smakiem po zakończeniu pracy. Ponieważ przygotowanie tego dania nie wymagało szczególnej uwagi, a do jego zrobienia można było użyć łatwodostępnych składników, szybko zyskało popularność, która nie słabnie do dziś.

Reklama

Co wchodzi w skład ziemniaków po cabańsku?

Co oczywiste, podstawą tego dania są ziemniaki. Poza nimi, do kociołka powinna trafić także cebula, kiełbasa i boczek. Lista składników potrzebnych do przygotowania pieczonek może się zmieniać w zależności od regionu oraz sezonu. Tradycyjna receptura, zgłoszona na Listę Produktów Tradycyjnych,  zakłada również użycie marchwi, buraków i natki pietruszki, dzięki czemu danie staje się bardziej kolorowe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyście użyli nieco innych warzyw i rodzajów mięs.

Bardzo istotnym jest, aby wszystkie składniki pokroić na kawałki o podobnych rozmiarach, a następnie naprzemiennie, warstwami w kociołku. W ten sposób zyskacie pewność, że wszystko upiecze się w tym samym czasie.

W czym przygotować pieczonki?

Początkowo ziemniaki pieczono w glinianych garnuszkach, które z czasem zostały zastąpione przez żeliwne kociołki. Znacznie lepiej wytrzymują one wysoką temperaturę oraz są mniej podatne na uszkodzenia. Dobrze jest wybrać garnek o grubych ściankach, ponieważ jest on bardziej wytrzymały i znacznie lepiej przewodzi ciepło.

Poszukując kociołka na pieczonki, możecie spotkać się z trzema modelami - zawieszanymi nad ogniem, wkładanych wprost do ogniska oraz takie, które posiadają własny stelaż. Warto zwrócić uwagę na pokrywę takiego garnka - niektóre modele posiadają specjalne pokrętła, dzięki czemu potrawa piecze się pod wyższym ciśnieniem, zyskując znacznie lepszy smak. Możecie również zdecydować się na bardziej tradycyjną metodę, czyli przykrycie garnka liściem kapusty oraz obciążenie go kawałkiem darni.

Jeśli chciałbyś przygotować pieczonki, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników, którzy przygotowują to danie na różne sposoby. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Beskidzki kociołek rozmaitości

Fot. WiechK na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kociołek kapuściany

Fot. Sliwkawegierka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Prażonki zagłębiowskie

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Pieczonki z piekarnika

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Kociołek z wieprzowiną

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Duszonki z patelni

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Proste pieczonki

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Pieczonki w kociołku

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Pieczonki po myśliwsku

Fot. Albert_heijn na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Ziemniaki po cabańsku

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 956

>60 min
12
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 86

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

7
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9