Do góry

Newsy

Jak zrobić dobry makowiec?

Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy.

Fot. 123RF/Picsel

W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu.

W jaki sposób mak wpływa na nasze zdrowie?

Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych.

Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego budulca dla naszych kości i zębów. Jego 2 łyżki to aż 253 mg wapnia, czyli ok. 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Mak jest również bogaty w żelazo, odpowiedzialne za magazynowanie i rozprowadzanie tlenu po organizmie, oraz magnez, który zbawiennie wpływa na układ nerwowy. Te małe niebieskie kuleczki są znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, które pomagają w obniżeniu złego cholesterolu. Do jedzenia maku powinien przekonać również fakt, iż zawiera on mnóstwo witamin: A, C, D, E i B3, a także błonnik. Wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci i co ważne podnosi odporność organizmu.

Sposób na idealną masę makową

Przyrządzanie masy makowej w domu bywało dla nas bardzo problematyczne. Pośród wszystkich, świątecznych obowiązków związanych nie każdy jest w stanie znaleźć czas na mielenie maku. Na szczęście bez problemu możemy już zakupić mak mielony, który z pewnością ułatwi nam proces przygotowań.

Mak niemielony należy odpowiednio przygotować do tego procesu. Na samym początku starannie płuczemy mak, moczymy przez około dwie godziny i dopiero potem gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy będziemy w stanie rozetrzeć ziarna w palcach.

Grunt to długie i dokładne odcedzenie maku, gdyż masa z dużą ilością wody może sprawić, że z piekarnika wyciągniemy zakalec.

A co jeśli kupiliśmy wcześniej zmielony mak? W tym przypadku cały proces ulega skróceniu. Gotowanie jest znacznie krótsze, powinno trwać około 30 minut, następnie odcedzamy mak. Dla lepszego efektu możemy się posłużyć lnianą ściereczką.

Z tak przygotowanego maku możemy zrobić przepyszną masę do ciast. Wystarczy dodać do niej wybrane ulubione bakalie i orzechy. Dobrym pomysłem będzie również dodanie ziarenek z laski wanilii oraz skórki z różnego rodzaju cytrusów. Tak przygotowana masa będzie nie tylko bardzo smaczna, ale również zdecydowanie zdrowsza. Możecie być pewni, że nie zaserwujecie swoim bliskim mnóstwa konserwantów, niepotrzebnych wypełniaczy oraz zbędnego cukru.

Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na ciasta z makiem, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany!

 

1. Domowa masa makowa

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Domowa masa makowa z bakaliami

Fot. Kuchniamariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Makowiec

Fot. Asia67 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Tradycyjny makowiec

Fot. IlonaAlbertos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Bardzo makowe ciasto

Fot. Gogusia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Świderki z masą makową

Fot. Szefowa - kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Strucla makowa

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8.Strucla makowa

Fot. MojaBasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń