Kanadyjskie płynne złoto

Syrop klonowy. Jakie są jego wartości odżywcze? Czy powinniśmy stosować go jako zamiennik cukru? W jaki sposób wykorzystamy go w kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Na amerykańskim stole gości niemal codziennie, zwłaszcza w porze śniadania. Nas niestety wciąż odstrasza jego cena. Warto jednak zainwestować w syrop klonowy, gdyż jest to substancja słodząca, która zawiera szereg cennych dla organizmu minerałów. W przeciwieństwie do cukru nie zapycha nas bezwartościowymi kaloriami.

Sok klonowy pozyskiwany jest ze wszystkich gatunków klonów, czyli: kolonu cukrowego, czarnego, czerwonego oraz srebrzystego. Zbierany jest późną zimą bądź wczesną wiosną z drzew, które mają około 40-60 lat. Z pojedynczego klonu pozyskuje się tylko tyle soku, by proces nie był inwazyjny dla drzewa. Dzięki temu, drzewo może być wykorzystywane wielokrotnie na przestrzeni lat. Aby mógł powstać 1 litr syropu klonowego, potrzeba aż 4 litrów soku.

Większość z nas syrop klonowy kojarzy z Kanadą. Słusznie, gdyż to właśnie tam powstaje 80% światowych zasobów tego produktu. Co ciekawe, ponad 90% z nich wytwarza się w regionie Quebec.

Właściwości syropu klonowego

W porównaniu z innymi słodzikami, syrop klonowy ma znacznie mniej kalorii, dlatego stanowi fantastyczną alternatywę dla cukru. Chociaż mało kto o tym wie, kanadyjskie płynne złoto jest bogate w wiele składników mineralnych. Zawarty w syropie cynk wzmacnia układ odpornościowy oraz gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Produkty ten jest również źródłem magnezu, wspomagając właściwy rozwój kości. Przyczynia się także do poprawienia działania układu nerwowego oraz mózgu. Badania wskazują, iż sok z klonu ma aż 10 razy więcej wapnia niż miód, a w jego składzie znajdziemy również cenny fosfor, mangan oraz witaminy z grupy B.

Syrop klonowy stanowi cenne źródło przeciwutleniaczy, którym przypisuje się właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Warto zatem zastanowić się nad wyprowadzeniem syropu klonowego do diety.

Z czym to się je?

Syrop klonowy zazwyczaj przywołuje nam na myśl grube, puszyste naleśniki, obficie polane słodkim sosem. Ale nie jest to jedyny sposób na jego wykorzystanie, gdyż produkuje się z niego również masło, słodycze oraz cukier. Syrop klonowy służy również jako dodatek do szerokiej gamy produktów, takich jak jogurty czy płatki zbożowe. Jeśli macie w swojej kuchni syrop klonowy, możecie wykorzystać go np.:

  • do naleśników, gofrów, słodkich tostów w formie polewy,
  • jako dodatek do lodów, jogurtów oraz płatków śniadaniowych,
  • w formie zamiennika cukru w wypiekach
  • jako dodatek w produkcji domowego ketchupu lub musztardy,
  • jako dressing do sałatek,
  • jako marynatę do mięs

Przedstawiamy przepisy naszych użytkowników, którzy wykorzystali syrop klonowy w swojej kuchni.

Puszyste naleśniki z syropem klonowym

Fot. natalka86 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszkowa tarta z migdałami i syropem klonowym

Fot. tunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Marchew z klonowym karmelem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiosenna sałatka z dressingiem klonowym

Fot. codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Udka w syropie klonowym

Fot. patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32644

>60 min
62
30 min
3
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 129

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

0
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6