Kefir. Wszystko, co trzeba wiedzieć

Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie.

Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL

Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż jogurtu.

W kefirze znajdują się także witaminy B1, B12, K, wapń i kwas foliowy. Może być w nim także do 10 proc. tłuszczu mlecznego i minimum 2,8 proc. białka mleka.

Na trawienie

Dzięki dużej ilości i różnorodności bakterii probiotycznych, kefir jest idealnym sposobem na poprawienie trawienia. Może wspierać także mikroflorę bakteryjną w czasie antybiotykoterapii, gdyż jest naturalnym probiotykiem.

W odróżnieniu od innych produktów mlecznych, takich jak zwykłe mleko, serwatka, masło czy ser, mobilizuje on układ pokarmowy do pozbywania się resztek. Reguluje on skutecznie pracę układu pokarmowego.


Jak oczyścić organizm z toksyn? Kliknij!

Jak oczyścić organizm z toksyn? Kliknij!

Na kaca

Dzięki właściwościom oczyszczającym organizm, kefir jest świetnym sposobem na łagodzenie skutków nadużycia alkoholu.

Inny, niezawodny sposób na kaca. Kliknij!

Inny niezawodny sposób na kaca. Kliknij!

Na choroby

Zawarte w kefirze bakterie probiotyczne - oraz substancje wydzielające się w czasie jego trawienia - działają bardzo korzystnie także na funkcjonowanie układu odpornościowego. Niebagatelną rolę w obronie przed drobnoustrojami odgrywają także zawarte w nim witaminy, minerały i łatwo przyswajalne białka.

W wielu badaniach potwierdzono także, że kefir zmniejsza ryzyko infekcji układu pokarmowego, a nawet infekcji intymnych. Jest antybakteryjny, działa także hamująco na namnażanie się grzybów.

Na nowotwory

Regularne spożywanie kefiru działa antynowotworowo, a to m.in. dzięki temu, że sprzyja on biodegradacji kancerogennych azotynów. Guzy nowotworowe wywołane u myszy, pod wpływem kefiru zmniejszały się lub wręcz zanikały z czasem. Sprawdzono także działanie kefiranu na raka płuc u myszy i także stwierdzono jego dużą skuteczność.

Przy nietolerancji laktozy (!)

Badania potwierdziły, że niektóre kefiry można pić także wtedy, kiedy cierpimy na nietolerancję laktozy, czyli cukru występującego w mleku. Podobnie działa jogurt.

Dieta dla cukrzyka nie istnieje?! Kliknij!

Dieta dla cukrzyka nie istnieje?! Kliknij!

Dla cukrzyków i nie tylko

Większość produktów mlecznych (z wyjątkiem tych słodzonych i owocowych) ma niski indeks glikemiczny (IG). Wysoki indeks glikemiczny oznacza, że po zjedzeniu danego produktu, bardzo szybko podnosi się poziom glukozy we krwi, po czym gwałtownie spada. Niski z kolei zapewnia powolne podnoszenie się i opadanie cukru. Badania pokazują, że jedzenie produktów o wysokim IG zwiększa ryzyko otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy, a nawet nowotworów.

Indeks glikemiczny kefiru wynosi około 36. Z badań przeprowadzonych w 2009 wynika, że kefiry słodzone mogą mieć indeks glikemiczny na poziomie 60, co sprawia, że są w grupie o średnim IG.

Jak zadbać o stawy i kości? Kliknij!

Jak zadbać o stawy i kości? Kliknij!

Zobacz też inne niedocenione produkty: Owsianka | Skórki jabłek | Gruszka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2