Jedz ten ser i zrzuć oponkę z brzucha. Te sery są najzdrowsze!

Wiele osób, które przechodzą na dietę, wyklucza z niej sery. To błąd, nabiał, o ile twój organizm dobrze go toleruje, może być pomocny w odchudzaniu. Stanowi dobre źródło białka oraz zawiera wiele witamin i minerałów. Sprawdź, jakie sery warto jeść, aby zrzucić oponkę z brzucha.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Białe, żółte, pleśniowe... Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub sałatek. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie bez nich codziennych posiłków. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie sery lądują na twoim talerzu. Niektóre z nich mogą sprzyjać odchudzaniu, pomóc ci zrzucić oponkę z brzucha oraz pozytywnie wpływać na twoje zdrowie. Jakie ser powinniśmy na stałe włączyć do naszego jadłospisu?

Sprawdź także: Ten napój oczyszcza jelita z toksyn. Pij rano, szybko dostrzeżesz efekty

Ser feta na oponkę na brzuchu

Oczywiście należy pamiętać, że każdy produkt jedzony w nadmiarze tuczy. Tyczy się to również serów, które potrafią zawierać sporo kalorii. Co ciekawe okazuje się jednak, że obecny w serze feta kwas linolowy może przyczyniać się do zmniejszenia masy ciała. Sprężony kwas linolowy należy do kwasów tłuszczowych omega. Posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na organizm, m.in.: działa antynowotworowo, zapobiega miażdżycy, wspiera odporność organizmu, a co najciekawsze pomaga spalić tkankę tłuszczową

Tradycyjny ser feta, który znamy z wycieczek do Grecji, wytarzany jest z mleka owczego lub połączenia mleka koziego z owczym. Jedzony w umiarze przyśpieszy tw

Serek wiejski, doskonałe źródło białka 

Każda osoba, która chociaż raz przeglądała jadłospisy polecane przez dietetyków, z pewnością wie, że serek wiejski pojawia się w nich wyjątkowo często. Nie jest to przypadek, gdyż produkt ten jest wyjątkowo zdrowy. Jest to bardzo smaczne źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, a po jego zjedzeniu bardzo długo czujemy się najedzeni. Z tego powodu poleca się go również sportowcom.

Babciny twaróg na odchudzanie 

Chyba każdy w dzieciństwie chociaż raz był zachęcany przez mamę lub babcię do jedzenia twarogu. Klasyczny biały ser sam w sobie może nie należy do najpyszniejszych propozycji, ale z pewnością warto jeść go na diecie. Odpowiednio przyrządzony na pewno będzie ci smakować. Świetną śniadaniową propozycją będzie twaróg chudy podany z rzodkiewką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem oraz ciemnym pieczywem. Oczywiście nie możesz zapomnieć o soli i pieprzu! Takie śniadanie dostarczy ci sporą ilość białka, co więcej na długo cię nasyci, a jednocześnie będzie niskokalorycznym posiłkiem. W 100 g chudego twarogu jest zaledwie 113 kcal. 

Provolone, włoski ser idealny do sałatek 

Jeżeli do tej pory nie mieliście okazji spróbować tego dojrzewającego sera, warto rozejrzeć się za nim w sklepie. Jest on nie tylko bardzo smaczny, ale również zawiera w sobie wapń, łatwo przyswajalne białko i witaminę D.

Parmezan do makaronów, sałatek oraz na nadciśnienie 

Okazuje się, że Włosi dobrze wiedzą, co robią, dodając parmezan do większości dań. Być może jest to jeden z sekretów doskonałego zdrowia osób, żyjących w tamtym regionie? Dzięki długiemu procesowi dojrzewania, w parmezanie znajdziemy bardzo dużo tripeptydów. Naukowcy udowodnili, że ten rodzaj białka wyjątkowo dobrze wpływa na osoby, które borykają się m.in. z nadciśnieniem.

Ser kozi na młodość 

Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość. Produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia, potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które wspierają układ krążenia, ułatwiają koncentrację oraz spowalniają procesy starzenia się komórek ciała.

Ricotta o działaniu przeciwzapalnym 

Jedząc ten włoski ser, dostarczymy do naszego organizmu nie tylko białko, ale również niezwykle cenny selen, który ma działanie przeciwzapalne oraz wspiera układ odpornościowy. Ponadto, ricotta zawiera w sobie całkiem sporo przeciwutleniaczy, zapobiegających wielu poważnym chorobom.

Do jakich dań wykorzystać ser? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Sałatka grecka

 Sałatka grecka Zobacz przepis

Sałatka grecka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Placki z cukinii z serem feta

 Placki z cukinii z serem feta Zobacz przepis

Placki z cukinii z serem feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Twaróg z ziołami

 Twaróg z ziołami Zobacz przepis

Twaróg z ziołami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gofry z serka wiejskiego

 Gofry z serka wiejskiego Zobacz przepis

Gofry z serka wiejskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ser feta z pieca

 Ser feta z pieca Zobacz przepis

Ser feta z pieca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pita z serem feta

 Pita z serem feta Zobacz przepis

Pita z serem feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Twaróg z chrzanem

 Twaróg z chrzanem Zobacz przepis

Twaróg z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Twaróg domowy

 Twaróg domowy Zobacz przepis

Twaróg domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka z serkiem wiejskim

 Sałatka z serkiem wiejskim Zobacz przepis

Sałatka z serkiem wiejskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Placki z serka wiejskiego

 Placki z serka wiejskiego Zobacz przepis

Placki z serka wiejskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga na wysoki cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
55
60 min
3
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3