Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy.
Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, w tym udaru mózgu oraz zawału serca. Co więcej, warzywo to może również zapobiegać niebezpiecznemu zwapnieniu naczyń krwionośnych.
Warzywa te powinny uwzględnić w swej diecie także kobiety w ciąży. Buraki dostarczą do naszego organizmu porcję cennego kwasu foliowego - niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Generalnie, wszystkie panie powinny zadbać o to, aby w ich jadłospisie jak najczęściej pojawiały się buraki. Zawarte w nich substancje są szczególnie cenne dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż warzywa te pomagają zmniejszyć uciążliwe dolegliwości z nią związane.
Wielu naukowców interesują również antynowotworowe właściwości buraków. Okazuje się, iż w tych warzywach znajdziemy cenną betaninę - silny przeciwutleniacz, usuwający z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki. Lekarze zauważyli, że osoby wypijające w ciągu dnia około dwóch szklanek soku z buraków lepiej znoszą chemioterapię oraz szybciej wracają do zdrowia.
Jak powinniśmy przygotowywać buraki?
Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg choroby.
W jakiej postaci buraki dostarczają nam największej ilości witamin? Chociaż dla wielu osób może być to zaskoczeniem, okazuje się, że najzdrowsze są buraki pieczone, gdyż podczas tego procesu nie uciekają z nich cenne substancje odżywcze. Równie zdrowy, jest nieprzetworzony sok z surowych buraków. Jeśli decydujemy się na spożywanie buraków gotowanych, powinniśmy brać pod uwagę, że część prozdrowotnych składników pozostanie w wodzie.
Bardzo dobrym pomysłem będzie również przygotowanie domowych przetworów z buraków. Warzywa te wręcz idealnie nadają się do kiszenia i marynowania. Jeśli nie wiecie, w jaki sposób zrobić buraki w słoikach, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że się nie zawiedziecie.
2. Małe buraczki w zalewie
Zobacz przepisMałe buraczki w zalewie/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zimowa sałatka z buraków z papryką
Zobacz przepisZimowa sałatka z buraków z papryką/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sałatka z cukinii i buraków do słoików
Zobacz przepisSałatka z cukinii i buraków do słoików/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Słodko-kwaśnka sałatka z buraków
Zobacz przepisSłodko-kwaśnka sałatka z buraków/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Buraki wiórki do słoików
Zobacz przepisBuraki wiórki do słoików/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Buraczki z majerankiem
Zobacz przepisBuraczki z majerankiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie