Cała prawda o frytkach

Frytki to przysmak znany i uwielbiany na całym świecie. Są cenione głównie za chrupiącą, złocistą skórkę i delikatne, miękkie wnętrze. Stanowią idealny dodatek do dań. Cudownie smakują również solo lub z dodatkiem ulubionego sosu. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Co zrobić, aby wyszły naprawdę smaczne?

Fot. 123RF/Picsel

Chcąc poznać historię frytek, warto zacząć od informacji na temat ich głównego składnika, którego tradycja w krajach europejskich sięga XVI wieku. Ziemniak - tradycyjny surowiec frytki początkowo nie cieszył się dużą popularnością. Dopiero w momencie klęski głodu został doceniony jako sycące, smaczne i łatwe w uprawie warzywo, które można jeść zarówno w wersji gotowanej, jak i pieczonej w ognisku. Pomysł na przygotowywanie z nich frytek narodził się nieco później, a większą popularność zyskał dopiero w 1857 roku, kiedy to w Belgii powstał pierwszy bar serwujący ten przysmak.

Francuskie czy belgijskie?

Kto jest twórcą frytek? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Spór o miano ojczyzny tego dania toczy się niezmiennie od setek lat między dwoma krajami.
Według Belgów frytki powstały podczas jednej ze srogich zim, kiedy to rybacy z powodu zamarzniętej rzeki Mouse nie mogli wykonywać połowów i w ten sposób zostali odcięci od głównego pożywienia. W konsekwencji zamiast smażenia ryb postanowili w taki sam sposób przyrządzić ziemniaki, które przed wrzuceniem do rozgrzanego tłuszczu zostały pokrojone w podłużne paski. Początkowo przysmak ten zyskał popularność w biedniejszych wsiach i małych miejscowościach. Dopiero w XIX wieku zaczęto otwierać bary i jadłodajnie serwujące frytki jako jedną z pozycji w swoim menu.
Francuzi przedstawiają historię frytek w nieco odmienny sposób. Według ich legendy ojcem tego przysmaku jest znany na amerykańskim dworze Thomasa Jeffersona kucharz - Honore Julien. To właśnie on podczas przygotowywania posiłków dla prezydenta USA wpadł na pomysł pokrojenia ziemniaków w paski i usmażenia ich na głębokim oleju.
Bez względu na to, kto jest autorem przepisu na ten niezwykły przysmak, warto docenić, iż mimo upływu lat nie traci na swojej popularności i nadal jest chętnie przygotowywany w każdym zakątku świata.

Reklama

Przepis na tradycyjne frytki

Do zrobienia frytek w tradycyjny sposób są potrzebne zaledwie dwa składniki: ziemniaki oraz olej pochodzenia zwierzęcego. Najlepszą odmianą nadającą się do smażenia są ziemniaki typu B, które charakteryzują się wilgotnym miąższem i średnim poziomem twardości. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na ich rozmiar, kształt, kolor oraz fakturę. Najsmaczniejsze i najładniejsze frytki powstaną z ziemniaków o podobnym rozmiarze z gładką skórką i bez uszkodzeń.
Frytki przyrządzamy z umytych i pokrojonych ziemniaków, które następnie kroimy w słupki. Tak przygotowane wkładamy do miski z zimną wodą i pozostawiamy na około 30 minut. Następnie dokładnie je odsączamy i smażymy na głębokim oleju w dwóch etapach. Początkowo wrzucamy ziemniaki do tłuszczu nagrzanego do temperatury 140 stopni Celsjusza, gdzie blanszujemy je przez około 8 minut, po tym czasie wyjmujemy je i pozostawiamy do wystygnięcia. Na tym etapie frytki powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. W drugim kroku nagrzewamy tłuszcz do temperatury 190 stopni i trzymamy je tam maksymalnie przez 1-2 minuty, aż do zbrązowienia. Po wyciągnięciu i odsączeniu nasza przekąska jest gotowa do jedzenia.

Sposób podania

Gotowe frytki możemy podawać na wiele różnych sposobów. Cudownie smakują posypane wyłącznie solą lub z dodatkiem keczupu. W Kanadzie najczęściej występują ze sporą ilością sosu pieczeniowego, posypane ciągnącym się serem. W Indiach serwuje się je z dodatkiem aromatycznych przypraw. Brytyjczycy słyną z „fish and chips" podawanymi z octem, natomiast Wietnamczycy serwują je z cukrem i roztopionym masłem.
Sposobów na przyrządzenie frytek jest wiele. Oprócz ciekawych dodatków można również poeksperymentować przy ich składzie lub sposobie wykonania. Zamiast smażenia możemy upiec je w piekarniku, dzięki czemu staną się zdecydowanie mniej kaloryczne. Chcąc zmienić ich smak, zamiast ziemniaków możemy zamiennie wykorzystać inne warzywa, tj.: marchewkę, pietruszkę, cukinię lub selera.
Jeśli zależy wam na przygotowaniu naprawdę smacznych frytek, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

 

1. Frytki warzywne

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Frytki z parmezanem i chili

Fot. Matylda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Frytki z patelni

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Frytki z batatów

Fot. Chilijalapeno na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Frytki z dyni piżmowej

Fot. Insignificant na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Frytki z selera

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Frytki z awokado

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Frytki z cukinii

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Frytki z marchewki

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Frytki z brukwi z parmezanem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2