Chłodnik litewski - jak go zrobić?

W polskiej kuchni znajdziemy sporo inspiracji tradycyjnymi potrawami litewskimi. Jednym z najlepszych przykładów tych wpływów jest chłodnik litewski.

Fot. 123RF/Picsel

Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nic dziwnego - są przecież orzeźwiające i świetnie regenerują organizm. Zawarte w nich produkty to źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych.

Za króla chłodników uznaje się zupę pochodzącą z Litwy, którą przygotowuje się na bazie botwiny. Przepis ten pojawiał się w wielu starych książkach kucharskich, gdzie był wymieniany jako rarytas serwowany zarówno polskim, jak i litewskim możnowładcom. Jak więc zrobić to szlachetne danie?

Aby zrobić chłodnik litewski będą nam niezbędne młode buraczki oraz ich liście. Ważnym jest, aby nie były zbyt wyrośnięte, gdyż wówczas tracą swój delikatny smak. Aby zachowały kolor w trakcie gotowania, dodaj do nich nieco cukru i soku z cytryny. Wówczas chłodnik będzie miał piękną, intensywnie różową barwę. Gotując liście botwiny, postaraj się nie robić tego zbyt długo - łodygi powinny nieco zmięknąć, jednak wciąż muszą być jędrne.

Najbardziej orzeźwiające są zupy przygotowane na bazie mlecznej. Do zrobienia chłodnika litewskiego najczęściej wykorzystuje się kefir lub zsiadłe mleko, chociaż pojawiają się wersje dopuszczające użycie maślanki lub jogurtu naturalnego. Ważnym jest, aby były one odpowiednio kwaśne, gdyż świetnie kontrastują wówczas ze słodyczą buraków. Aby zupa nabrała charakteru, możesz dodać do niej również soku z kiszonych ogórków - wówczas stanie się nie tylko smaczniejsza, ale jeszcze zdrowsza.

Chłodnik litewski nabiera charakteru dzięki przyprawom. Jego smak zaostrzysz dodając sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Nie zapominaj także o drobno posiekanym koperku, który ożywi kolor zupy i wzbogaci jej smak.

W przygotowaniu tej zupy kluczową rolę odgrywa smak. Zupa powinna spędzić minimum kilka godzin w lodówce, aby dobrze się schłodziła, a smaki połączyły ze sobą.

Zwieńczeniem chłodnika są dodatki, z jakimi jest serwowany. Do najpopularniejszych nalezą jajka ugotowane na twardo. W bardziej eleganckiej wersji, chłodnik litewski podawanych jest z cielęciną orasz ugotowanymi, szyjkami rakowymi. Takim daniem z pewnością zrobicie ogromne wrażenie na rodzinie i znajomych.

 

1. Chłodnik litewski

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Chłodnik wileński

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Chłodnik litewski

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Chłodnik litewski

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Chłodnik litewski

Fot. Rosse na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 97

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1