Z tego artykułu dowiesz się:
- Kto powinien jeść ciemne pieczywo?
- Czy każdy ciemny chleb jest zdrowy?
- Jak zrobić domowe ciemne pieczywo?
Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym.
Sprawdź także: Jak upiec szybki chleb z patelni?
Kto powinien jeść ciemne pieczywo?
Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego ziarna. Znajdziemy w nim moc substancji odżywczych oraz błonnika, które doskonale wpływają na nasz organizm. Do swojej diety powinny włączyć je osoby zagrożone chorobami serca i układu krążenia oraz te, które starają się zrzucić zbędne kilogramy.
Pamiętajmy jednak, aby nie jeść wyłącznie takiego pieczywa, gdyż zawarte w nim fityniany mogą ograniczać przyswajanie niektórych składników odżywczych. W związku z tym warto od czasu do czasu zjeść kromkę jasnego pieczywa, nawet jeśli jest ono mniej zdrowe niż jego ciemna wersja.
Plaga podróbek
Ze względu na właściwości zdrowotne ciemnego pieczywa wielu z nas odruchowo sięga po nie w piekarniach. Niestety, nawet w tym wypadku może nas spotkać nieprzyjemna niespodzianka. To, że chleb jest ciemny, nie oznacza od razu, że jest zdrowy.
Jego kolor może wynikać np. z dodatku karmelu lub kakao. I chociaż brzmi to jak ponury żart, warto wiedzieć, że oszczędnym producentom zdarza się stosować tego typu sztuczki. Jak się przed nimi bronić? W tym wypadku jedynym rozwiązaniem jest dokładne czytanie etykiet i zakup jedynie tego pieczywa, które zawiera w sobie mąkę żytnią, razową, graham lub tę z pełnego przemiału.
Sprawdzone przepisy na domowy chleb
Powszechnie wiadomo, że żaden sklepowy bochenek nie może się równać z domowym pieczywem. Właśnie z tego względu każdy powinien znać chociaż jeden dobry przepis, który będzie mógł wykorzystać w sytuacji, gdy dopadnie go ochota na naprawdę dobre pieczywo.
Jak zwykle w takiej sytuacji, możecie liczyć na naszych użytkowników, którzy sztukę domowego wypieku pieczywa opanowali do perfekcji. Oto niektóre z ich propozycji:
1. Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem
Zobacz przepisJak upiec zdrowy chleb w domu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Chleb z ziarnami na zakwasie
Zobacz przepisJak zrobić chleb na zakwasie? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Chleb razowy z żytem
Zobacz przepisJak upiec chleb razowy z żytem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Chleb razowy z orzechami
Zobacz przepisChleb razowy z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Chleb razowy z mąką kukurydzianą
Zobacz przepisJak upiec chleb razowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Chleb razowy na zakwasie z burakiem i sezamem
Zobacz przepisChleb razowy na zakwasie z dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Chleb pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami
Zobacz przepisChleb pszenno-razowy z dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Chleb graham ze słonecznikiem i dynią
Zobacz przepisJak upiec domowy chleb graham? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Duński chleb żytni na zakwasie
Zobacz przepisDuński chleb żytni na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »
Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież »