Ciemne pieczywo domowej roboty

Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym.

Sprawdź także: Jak upiec szybki chleb z patelni?

Kto powinien jeść ciemne pieczywo?

Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego ziarna. Znajdziemy w nim moc substancji odżywczych oraz błonnika, które doskonale wpływają na nasz organizm. Do swojej diety powinny włączyć je osoby zagrożone chorobami serca i układu krążenia oraz te, które starają się zrzucić zbędne kilogramy.

Pamiętajmy jednak, aby nie jeść wyłącznie takiego pieczywa, gdyż zawarte w nim fityniany mogą ograniczać przyswajanie niektórych składników odżywczych. W związku z tym warto od czasu do czasu zjeść kromkę jasnego pieczywa, nawet jeśli jest ono mniej zdrowe niż jego ciemna wersja.

Plaga podróbek

Ze względu na właściwości zdrowotne ciemnego pieczywa wielu z nas odruchowo sięga po nie w piekarniach. Niestety, nawet w tym wypadku może nas spotkać nieprzyjemna niespodzianka. To, że chleb jest ciemny, nie oznacza od razu, że jest zdrowy.

Jego kolor może wynikać np. z dodatku karmelu lub kakao. I chociaż brzmi to jak ponury żart, warto wiedzieć, że oszczędnym producentom zdarza się stosować tego typu sztuczki. Jak się przed nimi bronić? W tym wypadku jedynym rozwiązaniem jest dokładne czytanie etykiet i zakup jedynie tego pieczywa, które zawiera w sobie mąkę żytnią, razową, graham lub tę z pełnego przemiału.

Sprawdzone przepisy na domowy chleb

Powszechnie wiadomo, że żaden sklepowy bochenek nie może się równać z domowym pieczywem. Właśnie z tego względu każdy powinien znać chociaż jeden dobry przepis, który będzie mógł wykorzystać w sytuacji, gdy dopadnie go ochota na naprawdę dobre pieczywo.

Jak zwykle w takiej sytuacji, możecie liczyć na naszych użytkowników, którzy sztukę domowego wypieku pieczywa opanowali do perfekcji. Oto niektóre z ich propozycji:

1. Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

 Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem Zobacz przepis

Jak upiec zdrowy chleb w domu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chleb bez mąki

 Chleb bez mąki Zobacz przepis

Chleb z samego ziarna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chleb z ziarnami na zakwasie

 Chleb z ziarnami na zakwasie Zobacz przepis

Jak zrobić chleb na zakwasie? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chleb razowy z żytem

 Chleb razowy z żytem Zobacz przepis

Jak upiec chleb razowy z żytem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chleb razowy z orzechami

 Chleb razowy z orzechami Zobacz przepis

Chleb razowy z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chleb razowy z mąką kukurydzianą

 Chleb razowy z mąką kukurydzianą Zobacz przepis

Jak upiec chleb razowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Chleb razowy na zakwasie z burakiem i sezamem

 Chleb razowy na zakwasie z burakiem i sezamem Zobacz przepis

Chleb razowy na zakwasie z dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Chleb pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami

 Chleb pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Chleb pszenno-razowy z dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chleb graham ze słonecznikiem i dynią

 Chleb graham ze słonecznikiem i dynią Zobacz przepis

Jak upiec domowy chleb graham? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Duński chleb żytni na zakwasie

 Duński chleb żytni na zakwasie Zobacz przepis

Duński chleb żytni na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »

Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 160

30 min
9
Dania główne Szaszłyki z polędwiczkami i śliwką

Szaszłyki z polędwiczkami z boczku i śliwką to wykwintne danie, które łączy w...

Odsłon: 178

60 min
2
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25