Fot.123RF/Picsel
Pierogi z truskawkami, mięsem, ruskie, z kapustą i z grzybami, z jagodami. Aż ślinka cieknie, gdy tylko się o nich pomyśli! Ze świecą szukać osób, które nie lubią tego dania. W Polsce bardzo często pierożki pojawiają się na stołach - czy to na co dzień, czy od święta. Teoretycznie ich przygotowanie nie jest aż tak trudne, ale w praktyce wygląda to różnie. Rozpadające się pierogi to zły sen każdego kucharza. Ciasto staje się kleiste, a farsz wypływa ze środka - okropność! Dlatego dzisiaj podpowiadamy, dlaczego pierogi się rozpadają i co w ogóle zrobić, aby nie doszło do tej niemiłej sytuacji. Sprawdź!
Dlaczego pierogi się rozpadają? Przyczyny
Przyczyn rozpadających się pierogów może być wiele. Sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z poniższych błędów.
Niedokładne wyrobienie ciasta na pierogi
Wyrabiając ciasto na pierogi, przyłóż się do tego. Możesz to zrobić ręcznie, ale nie musisz. Wiele urządzeń kuchennych doskonale radzi sobie z idealnym wyrobieniem ciasta. Wybierz swój sposób.
Niedokładnie zlepienie pierogów
Jeżeli chcesz, by twoje pierogi były udane, to koniecznie przyłóż się do ich dokładnego zlepienia. Wiele osób robi to szybko i co za tym idzie - niewłaściwie. Gdzieniegdzie w cieście zostają dziurki, do których dostaje się woda podczas gotowania. A wtedy nieszczęście gotowe. Farsz wypływa, a cały pieróg się rozpada. Najlepiej sklejać pierogi ręcznie. Oczywiście, jeżeli przygotowujesz ich bardzo dużo (np. na święta), to możesz posłużyć się pomocnikiem. Specjalne akcesoria przyspieszające przygotowanie pierogów, mają na celu ich sklejenie. Niestety nie zawsze robią to dokładnie, więc warto mieć to na uwadze i poprawiać ręcznie. W tym przypadku nasze palce są po prostu niezastąpione! Poniżej znajdziesz poradnik, jak sklejać pierogi.
Nieodpowiedni przepis na ciasto pierogowe
Ciasto na pierogi jest kluczowe! To idealne jest sprężyste, łatwo się lepi i po prostu się nie rozpada. Poniżej znajdziesz tę perfekcyjną recepturę.
Wrzucanie pierogów do za zimnej wody
Pierogi wrzucaj do gotującej się wody. W przeciwnym razie pierogi staną się nieprzyjemne miękkie, kleiste i będą się rozpadać.
Za dużo pierogów naraz
Nie wrzucaj do garnka z gotującą się wodą za dużo pierogów naraz. Wówczas obniży się temperatura wody i kluski się rozpadną.
Zbyt długi czas gotowania
Tak, rozgotowanie (nie tylko pierogów) to jeden z największych błędów kucharzy. Nie dopuść do tego. Poniżej piszemy, jak właściwie gotować pierogi. To bardzo proste, jednak trzeba się trzymać kilku kluczowych zasad.
Za mały garnek
Pierogi potrzebują przestrzeni. Najlepiej wybieraj jak największy garnek do gotowania. Dzięki temu ryzyko, że pierogi się ze sobą posklejają, będzie bardzo niskie.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Idealne ciasto na pierogi
Mogłoby się wydawać, że idealne ciasto na pierogi nie istnieje, a jeśli już, to jest to bardzo tajemna receptura. Nic bardziej mylnego! Składniki są łatwo dostępne i w tych proporcjach świetnie ze sobą "współpracują". Sprawdź.
Składniki:
- pół kilograma mąki typu 450 lub 480,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- szklanka gorącej wody.
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej. Ten krok wydaje się zbędny, ale uwierz, że ma ogromne znaczenie, jeżeli chodzi o ostateczną formę ciasta.
2. W osobnej misce wymieszaj wodę, sól i olej. Dodaj do mąki.
3. Wszystko wymieszaj łyżką, a potem wyrabiaj rękoma. Ugniataj i gdy tylko ciasto będzie w miarę zwarte, przełóż je do miski.
4. Gdy rozwałkowujesz potem część ciasta, to pozostałą część trzymaj pod przykryciem.
Sprawdź także: Ciasto na pierogi - przepis ze Smaker.pl
Jak sklejać pierogi, by były idealne?
Przede wszystkim uważaj, by pieróg był bardzo dobrze sklejony na brzegach. W przeciwnym razie farsz zacznie wypływać podczas gotowania. Często może wydawać się, że ciasto jest idealnie posklejane, ale mimo to zostają mało widoczne dziurki. Nawet one w procesie gotowania mogą okazać się "niebezpieczne". Lepiej więc skleić pierogi dwa razy niż o jeden raz za mało. Czasami w sklejaniu pomaga zwilżenie palców. Wówczas ciasto lepiej pracuje i lepiej się trzyma, więc śmiało spróbuj tego sposobu.
Gotowanie pierogów - jak zrobić to dobrze?
Kluczowe w przeciwdziałaniu sklejaniu pierogów jest ich gotowanie. Wydaje się proste - ot, wystarczy wrzucić kluski do gotującej się wody. Rzeczywiście, temperatura jest tutaj kluczowa, ale to nie wszystko. Tak jak zaznaczyliśmy wyżej - nie wrzucaj za wielu pierogów naraz, bo wtedy obniżysz temperaturę. Nie wszyscy wiedzą, że na tym etapie istnieje prosty trik, który może przeciwdziałać rozpadaniu się pierogów. To dodanie kilku kropel oliwy lub oleju do wody. W trakcie gotowania mieszaj wodę.
Gdy pierogi wypłyną na wierzch, potrzymaj je jeszcze na średnim ogniu przez chwilę (około kilku minut, ale kontroluj sytuację, często widać czy pierogi są już gotowe, możesz też wyjąć jednego i spróbować, gdy nie masz wprawy). Wyjmuj pierożki po kolei, delikatnie łyżką cedzakową.
Zobacz: Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?
Co na sklejające pierogi? Jeden, tajny trik!
Zachowujesz wszystkie powyżej opisane zasady, a mimo to pierogi nadal mają tendencję do sklejania się? Dodaj do ciasta łyżkę mąki ziemniaczanej. To mało znany trik, który naprawdę działa! Ciasto stanie się wówczas o wiele bardziej zwarte, elastyczne i puszyste. A wszystko to dzięki sporej zawartości skrobi. To tylko jedna łyżka, która naprawdę robi różnicę. Ciasto będzie o wiele lepsze we "współpracy". Przekonaj się!
Czy farsz ma znaczenie?
Jeżeli chodzi o sklejanie pierogów - farsz nie ma tutaj większego znaczenia. Jeśli zaś idzie o smak - to już jak najbardziej. Radzimy jednak nie wypełniać pieroga farszem za bardzo. Oczywiście, to fatalnie, gdy w pierogu jest za mało wsadu. Z drugiej strony, jeżeli będzie go za dużo, to nasz bohater może "pęknąć" i wtedy nieszczęście gotowe. Pilnuj też, by farsz był zwarty. Zbyt lejący i klejący nie będzie wygodny w nakładaniu i może łatwo przedostać się nawet przez drobne dziurki, które powstaną podczas niedokładnego sklejania pierogów (dlatego tak ważne jest, by zrobić to dobrze). Jeżeli dopiero raczkujesz w pierogowym temacie, przygotuj farsz mięsny lub np. wegański z soczewicy. Będzie go bardzo łatwo nakładać i raczej nie będzie "chętny" do tego, by uciekać z pieroga podczas gotowania. Sprawdź przepisy z portalu kulinarnego Smaker.pl na najlepsze wsady do pierogów. Zapewniamy cię - będzie przepysznie!
Sprawdź także: Rodzaje farszu do pierogów: Przepisy, jak zrobić - Smaker.pl
Pierogi z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierogi ruskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierogi z soczewicą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierogi z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Maślane pierogi ze szpinakiem i ziemniakami
Pierogi ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pierogi z łososiem i szafranem
Pierogi z łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Przejrzałe banany. Oto co najlepiej z nimi zrobić »
Kulinarne sposoby na walkę z przeziębieniami i wzmocnienie odporności »