Fot. 123RF/Picsel
Gęsta, pikantna i bardzo wyrazista. To właśnie pasta gochujang, która robi furorę na całym świecie. Pochodzi z Korei i jak się okazuje - rozkochała w sobie także Polaków. Próbowałeś już tego azjatyckiego przysmaku? Jeżeli nie, to koniecznie to zrób. Na pewno będziesz zachwycony.
Pasta gochujang - co to jest?
To koreańska pasta, która charakteryzuje się wysokim stopniem gęstości i pikanterii. Znajdziesz w niej także słodką nutkę smakową. Gochujang powstaje ze sfermentowanej soi, kleistego ryżu oraz ostrej, czerwonej papryki chili. Okazuje się, że dodatek ten jest jednym z najczęściej stosowanych w Korei. Głównie dodaje się go do sosów oraz marynat. Brunatnego koloru nadają jej zmielone papryczki. Smakuje pikantnie, ale też słodko. Czuć w niej także słodki ryż, pastę sojową i ostrą czerwoną paprykę. Jeżeli lubisz właśnie takie kulinarne klimaty, to na pewno gochujang ci zasmakuje.
Historia pasty gochujang
Jak to się stało, że ta pasta koreańska zawitała do azjatyckich kuchni? Wydarzyło się to pod koniec XVI wieku. Wtedy to właśnie portugalscy handlarze sprowadzili do Azji papryczki chili. Według koreańskiej tradycji pastę gochujang fermentuje się nawet latami. Składniki przechowywane są poza domem w glinianych naczyniach na kamiennej podstawie (nazywanej "jangdokdae"). Proces tworzenia pasty nie był przypadkowych. Chodziło o to, aby skrobia z kleistego ryżu przekształciła się w słód. Papryczki chili miały nie tylko nadawać pikantnego smaku, ale też zapewniać ciepło do podtrzymania aktywnego procesu fermentacji.
Okazuje się, że o paście gochujang pisano już w XVIII wieku. To właśnie wtedy wydano kompendium potraw spożywanych na dworze króla przez lekarza Si-pil Yi. Przepis dotyczył sunchang gochujang, który nawiązywał do regionu (zresztą rejon ten nadal znany jest przede wszystkim z ostrej pasty chili). Wioska Gochujang, znajdująca się 230 km od Seulu, uznawana jest za "stolicę" słynnej, koreańskiej pasty. To właśnie tutaj każdego roku odbywa się festiwal pasty. To prawdziwa uczta! Każdy może spróbować pysznych potraw ugotowanych na bazie słynnego dodatku. Zresztą dostępne są nie tylko np. dania jednogarnkowe, ale też różne warianty popularne pasty. Co ciekawe w miejscowości tej mieści się także Muzeum Tradycyjnej Pasty Gochujang.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Pasta koreańska gochujang
Koreańczycy wykorzystują swoją ulubioną pastę właśnie przede wszystkim do dań jednogarnkowych. Na jej bazie marynują też mięso, robią sosy, zupy czy stosują do przypraw. Na bazie pasty można przygotować też pasty oraz przyprawy - to bardzo uniwersalny dodatek! Warto pamiętać, że gochujang to nie jedyna istotna w Korei przyprawa. Śmiało można postawić ją na pierwszym miejscu podium także z doenjang oraz ganjang.
Można powiedzieć, że gochujang to lek na smutki i stres dla Koreańczyków. Ci sięgają po ten dodatek, gdy mają złe samopoczucie. Nic dziwnego. Udowodniono, że jedzenie pikantnych potraw doprowadza do pocenia się, a to zaś daje uczucie odświeżenia w związku z chemicznych przetwarzaniem kapsaicyny w organizmie.
Pasta gochujang - właściwości
Choć w paście gochujang nie znajdziemy wszystkich, niezbędnych dla organizmu witamin czy minerałów, to jednak nie można powiedzieć o niej, iż jest niezdrowa. Wręcz przeciwnie. Znajduje się w niej kilka wartościowych składników odżywczych, m.in. białka, witaminy B2, witaminy C, potasu, wapnia, beta-karotenu czy kapsaicyny. Ta ostatnia to naturalny związek występujący w papryce chili. Substancja ta działa przeciwbakteryjnie, blokuje przed rozwojem chorób i oczyszcza organizm z toksyn.
Dlaczego warto jeść pastę gochujang?
Oto kilka argumentów przemawiających za jedzeniem pasty gochujang. Sprawdź koniecznie!
Przyspieszenie pracy metabolizmu
Spożywanie pasty gochujang podkręca metabolizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. To dobra wiadomość dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Pasta gochujang, jak już wspomnieliśmy, zawiera kapsaicynę, a ta pomaga w obniżeniu masy ciała. Substancja ta ma bowiem zdolność do utleniania, czyli rozkładu, tłuszczu.
Poprawa pracy jelit
W paście gochujang znajdują się także probiotyki i enzymy. A te jak wiadomo bardzo pozytywnie wpływają na jelita. Spożywając zatem ten koreański dodatek wspomagasz swój układ trawienny.
Redukcja stresu
Tak, to prawda! Jedzenie pikantnego jedzenia może niwelować stres. A wszystko dlatego, że ostre potrawy zmniejszają poziom złego cholesterolu, co wpływa pozytywnie na nastrój.
Wsparcie dla serca
Kolejny plus spożywania pasty gochujang - wspomaga serce, tj. zmniejsza wystąpienie ryzyka chorób serca.
Dobra na diecie odchudzającej
Pasta koreańska nie ma w sobie grama tłuszczu, a to oznacza, że jest niskokaloryczna. Jedna łyżka tego dodatku to tylko 30 kalorii!
Przepis na koreańską pastę gochujang
Jak przygotować tę słynną pastę? To wcale nie takie trudne. Wręcz przeciwnie. Sprawdź.
Składniki:
- 1 łyżka pasty miso jasnej
- 1 łyżka miodu lub innego słodu
- 2 łyżki mielonego chili
- 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka ryżowego wina
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Wszystkie składniki (oprócz sezamowego oleju) umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj. Wszystko musi się ze sobą połączyć, tak aby powstała pasta o gęstej konsystencji. Odstaw na godzinę, by składniki jeszcze lepiej się ze sobą "przegryzły". Dodaj olej sezamowy (najlepiej wlewaj go stopniowo) oraz wodę, tak aby uzyskać pastę, która konsystencją będzie przypominać musztardę. Pastę przechowuj w lodówce.
Zobacz: Sałatka z krewetkami na makaronie ryżowym z warzywami
Gochujang - przepisy, które cię zachwycą
W internecie nie brakuje przepisów z pastą gochujang w roli głównej. Bardzo popularny jest m.in. kurczak po koreańsku duszony właśnie z koreańskim dodatkiem. Sprawdź, jak go przygotować.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- Sól
- Mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty gochujang
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- Olej do smażenia
- 2 szklanki wody
Wykonanie:
1. Kurczaka umyj, osusz i lekko posól. Odłóż na bok na 15 minut.
2. Resztę składników, poza olejem i wodą, wymieszaj na pastę.
3. Kurczaka obsmaż na oleju i włóż do garnka. Dodaj pastę, dwie szklanki wody i gotuj ok. 40 minut, aż kurczak będzie miękki, a sos gęsty.
4. Podawaj z ryżem. Pychotka!
Sprawdź także świetny przepis na kurczaka po koreańsku - ta receptura to prawdziwy hit!
Pasta gochujang to składnik wielu słynnych dań, nie tylko kurczaka, ale też makaronów, sosów czy sałatek. Sprawdź więcej przepisów na portalu kulinarnym Smaker.pl:
1. Ostra zupa z wieprzowiną i cukinią (hobak gochujang jjigae)
Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa z pastą gochujang
2. Zupa kimchi - koreański kapuśniak
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa z pastą gochujang
Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa z pastą gochunjang
4. Żołnierski gulasz z Korei (Budae Jjigae)
Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa z pastą gochujang
Fot. Smacznie_na_talerzu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kurczak po koreańsku z pastą gochujang
6. Grillowany kurczak po koreańsku
Fot. Pani_Domu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kurczak z pastą gochujang