Fot. 123RF/Picsel
Zakwas z buraków, zwany napojem mocy lub kiszonym barszczem, to płyn, który powstaje w procesie kiszenia buraków. Uważany za naturalny probiotyk, stanowi skuteczne lekarstwo na wiele dolegliwości i jednego z największych sprzymierzeńców układu odpornościowego.
Zakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi bogate źródło witaminy C, A, K i A oraz witamin z grupy B. Ponadto obfituje w rozmaite mikro i makroelementy, w tym żelazo, magnez, wapń, miedź oraz cynk. Jego dodatkowym atutem jest obecność błonnika, betainy, antocyjanów i fitosteroli.
Jak przyrządzić pyszny i zdrowy zakwas z buraków? Przepis nie jest szczególnie skomplikowany, więc powinni poradzić z nim sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze. Zanim jednak zabierzesz się za przygotowywanie niezwykłego napoju, dowiedz się, jak działa na twoje zdrowie i dlaczego warto po niego sięgać.
Zakwas z buraków - właściwości prozdrowotne
Zakwas z buraków to niewątpliwie jeden z najbardziej wartościowych produktów dla ludzkiego organizmu. Nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze wykazuje prozdrowotne działanie, którego na próżno szukać w innych artykułach spożywczych.
Zakwas buraczany ma właściwości krwiotwórcze, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości żelaza. Co więcej, znajdziesz w nim witaminę C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Jako że zakwas z buraków znacznie poprawia parametry krwi, powinny spożywać go osoby zmagające się z anemią. Dzięki błonnikowi i probiotykom reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie, a nawet przyspiesza metabolizm.
Z czego jeszcze słynie zakwas z buraków? Właściwości, jakimi może się poszczycić, to obniżanie poziomu „złego" cholesterolu, wspomaganie funkcjonowania nerek i wątroby, regulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz przyspieszanie regeneracji po przeziębieniu i antybiotykoterapii.
„Kiszony barszcz" uznawany jest za naturalny energetyk, który nie tylko dodaje energii, ale również wzmacnia koncentrację i zwiększa wydolność organizmu. Ponadto działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, poprawia nastrój i wspomaga walkę z depresją.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Spożywanie zakwasu czy picie soku z buraka? Efekty i różnice w działaniu soku i kiszonki
Zastanawiasz się, czy lepiej sięgnąć po zakwas, czy korzystniejszym rozwiązaniem jest picie soku z buraka? Efekty w przypadku obydwu opcji powinny cię zadowolić, jednak zakwas zdecydowanie wygrywa pod względem zawartości substancji odżywczych.
Zakwas buraczany często nazywany jest sokiem z buraka, choć są to dwa różne produkty. Pierwszy z nich powstaje w procesie fermentacji, drugi natomiast wytwarzany jest ze świeżo wyciskanych buraków. Dlaczego zakwas to lepszy wybór?
Nie ulega wątpliwości, że każdy z powyższych produktów wykazuje działanie prozdrowotne. Obydwa napoje zawierają szereg witamin i minerałów, jednak sok pozbawiony jest bakterii kwasu mlekowego. Różnicę zauważyć można również w ich smaku - zakwas z buraków jest kwaśny i wyrazisty, podczas gdy sok charakteryzuje się nieco mdłym i lekko ziemistym posmakiem.
Niektóre źródła podają, że sok z buraka - w przeciwieństwie do zakwasu - może negatywnie wpływać na żołądek, powodując jego rozstrój, zwłaszcza przy długim stosowaniu. Pamiętaj, aby zachować umiar i w razie potrzeby skontaktować się z lekarzem lub doświadczonym dietetykiem.
Zakwas z buraków - ile pić dziennie, żeby osiągnąć najlepsze efekty?
Planujesz wprowadzić do swojej diety zakwas z buraków? Ile pić dziennie, żeby osiągnąć jak najlepsze efekty? Wiele zależy od tego, jaki cel chcesz osiągnąć. Jeśli zależy ci na profilaktyce i wzmocnieniu odporności, warto pić pół szklanki zakwasu dziennie. Jeżeli natomiast zmagasz się z przeziębieniem, możesz podwoić jego ilość i spożywać pół szklanki rano i pół wieczorem.
Zakwas z buraków to produkt, który warto wprowadzać do jadłospisu stopniowo. Najpierw zacznij od niewielkiej ilości i obserwuj reakcje swojego organizmu. Możesz pić go na surowo lub po delikatnym podgrzaniu, dodając do niego ulubione przyprawy. Aby zwiększyć przyswajalność witamin i mikroelementów, warto spożywać go na czczo, co najmniej 15 minut przed pierwszym posiłkiem.
Zobacz: Koktajl z buraków
Jak zrobić zakwas z buraków?
Zakwas z buraków jest niezwykle prosty w przygotowaniu, jednak proces zakwaszania może potrwać nawet kilkanaście dni. Jeśli brakuje ci cierpliwości lub potrzebujesz zakwasu na już, możesz nabyć gotowy produkt w sklepie. Czym kierować się przy jego zakupie?
Najlepszym wyborem jest zakwas niepasteryzowany, pozbawiony wszelkich wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów. Ważne, aby był przechowywany w lodówce, w szczelnie zamkniętej, szklanej butelce.
Jak zrobić zakwas z buraków w zaciszu własnej kuchni? Poza burakami ćwikłowymi do jego przyrządzenia potrzebujesz czosnku, wody i kilku przypraw. Warto postawić przede wszystkim na pieprz, sól, ziele angielskie oraz liść laurowy.
Zanim przystąpisz do realizacji przepisu, przygotuj naczynie, w którym będziesz przechowywać zakwas. Najbardziej polecana jest kamionka lub szklany słój, który należy wcześniej wyparzyć i dokładnie wysuszyć.
Pierwszym krokiem jest umycie i obranie buraków. Pokrój je na kawałki i część umieść w słoiku, dodając czosnek i przyprawy. Powtarzaj czynność do momentu, aż naczynie prawie się zapełni. Liść laurowy umieść mniej więcej pośrodku jego zawartości.
Zalej buraki przegotowaną wodą i dodaj sól. Dociśnij zawartość słoika, aby kawałki warzyw nie wypływały na wierzch. Odstaw naczynie w suche, ciemne i chłodne miejsce - pamiętaj, że im dłużej zakwas się kisi, tym ostrzejszy będzie jego smak. Proces fermentacji może potrwać od jednego do nawet dwóch tygodni.
Zakwas z buraków - przepis na „napój mocy" w najlepszej odsłonie
Zakwas z buraków to napój, który świetnie smakuje i posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jeśli potrzebujesz skutecznego lekarstwa na rozmaite dolegliwości, warto postawić właśnie na „napój mocy", który szybko postawi cię na nogi i doda energii do działania.
Szukasz sprawdzonej receptury na zakwas i potrawy na bazie buraków? Wystarczy, że skorzystasz z naszej wyszukiwarki, w której znajdziesz najlepsze przepisy na kiszonki, wyśmienity barszcz czerwony oraz przetwory z buraków w kilku wariantach. Smacznego!
1. Zakwas z buraków czerwonych
Zakwas z buraków czerwonych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zakwas z czerwonych buraków
Zakwas z czerwonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Najprostszy zakwas z buraków ćwikłowych
Najprostszy zakwas z buraków ćwikłowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zakwas z buraków wg Magdy Gessler
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Cztery pomysły na przetwory z buraków na zimę - sprawdź je! »