Do góry

Newsy

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Zakwas z buraków to produkt, który nie tylko słynie z wyjątkowych walorów smakowych, ale również wielu cennych właściwości. Można dodawać go do potraw, zwłaszcza czerwonego barszczu, a nawet spożywać w czystej postaci. Dlaczego warto po niego sięgać i jak zrobić zakwas z buraków, żeby spełniał swoją funkcję?

Fot. 123RF/Picsel

Zakwas z buraków, zwany napojem mocy lub kiszonym barszczem, to płyn, który powstaje w procesie kiszenia buraków. Uważany za naturalny probiotyk, stanowi skuteczne lekarstwo na wiele dolegliwości i jednego z największych sprzymierzeńców układu odpornościowego.

Reklama

Zakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi bogate źródło witaminy C, A, K i A oraz witamin z grupy B. Ponadto obfituje w rozmaite mikro i makroelementy, w tym żelazo, magnez, wapń, miedź oraz cynk. Jego dodatkowym atutem jest obecność błonnika, betainy, antocyjanów i fitosteroli.

Jak przyrządzić pyszny i zdrowy zakwas z buraków? Przepis nie jest szczególnie skomplikowany, więc powinni poradzić z nim sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze. Zanim jednak zabierzesz się za przygotowywanie niezwykłego napoju, dowiedz się, jak działa na twoje zdrowie i dlaczego warto po niego sięgać.

Zakwas z buraków - właściwości prozdrowotne

Zakwas z buraków to niewątpliwie jeden z najbardziej wartościowych produktów dla ludzkiego organizmu. Nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze wykazuje prozdrowotne działanie, którego na próżno szukać w innych artykułach spożywczych.

Zakwas buraczany ma właściwości krwiotwórcze, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości żelaza. Co więcej, znajdziesz w nim witaminę C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Jako że zakwas z buraków znacznie poprawia parametry krwi, powinny spożywać go osoby zmagające się z anemią. Dzięki błonnikowi i probiotykom reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie, a nawet przyspiesza metabolizm.

Z czego jeszcze słynie zakwas z buraków? Właściwości, jakimi może się poszczycić, to obniżanie poziomu „złego" cholesterolu, wspomaganie funkcjonowania nerek i wątroby, regulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz przyspieszanie regeneracji po przeziębieniu i antybiotykoterapii.

„Kiszony barszcz" uznawany jest za naturalny energetyk, który nie tylko dodaje energii, ale również wzmacnia koncentrację i zwiększa wydolność organizmu. Ponadto działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, poprawia nastrój i wspomaga walkę z depresją.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Spożywanie zakwasu czy picie soku z buraka? Efekty i różnice w działaniu soku i kiszonki

Zastanawiasz się, czy lepiej sięgnąć po zakwas, czy korzystniejszym rozwiązaniem jest picie soku z buraka? Efekty w przypadku obydwu opcji powinny cię zadowolić, jednak zakwas zdecydowanie wygrywa pod względem zawartości substancji odżywczych.

Zakwas buraczany często nazywany jest sokiem z buraka, choć są to dwa różne produkty. Pierwszy z nich powstaje w procesie fermentacji, drugi natomiast wytwarzany jest ze świeżo wyciskanych buraków. Dlaczego zakwas to lepszy wybór?

Nie ulega wątpliwości, że każdy z powyższych produktów wykazuje działanie prozdrowotne. Obydwa napoje zawierają szereg witamin i minerałów, jednak sok pozbawiony jest bakterii kwasu mlekowego. Różnicę zauważyć można również w ich smaku - zakwas z buraków jest kwaśny i wyrazisty, podczas gdy sok charakteryzuje się nieco mdłym i lekko ziemistym posmakiem.

Niektóre źródła podają, że sok z buraka - w przeciwieństwie do zakwasu - może negatywnie wpływać na żołądek, powodując jego rozstrój, zwłaszcza przy długim stosowaniu. Pamiętaj, aby zachować umiar i w razie potrzeby skontaktować się z lekarzem lub doświadczonym dietetykiem.

Zakwas z buraków - ile pić dziennie, żeby osiągnąć najlepsze efekty?

Planujesz wprowadzić do swojej diety zakwas z buraków? Ile pić dziennie, żeby osiągnąć jak najlepsze efekty? Wiele zależy od tego, jaki cel chcesz osiągnąć. Jeśli zależy ci na profilaktyce i wzmocnieniu odporności, warto pić pół szklanki zakwasu dziennie. Jeżeli natomiast zmagasz się z przeziębieniem, możesz podwoić jego ilość i spożywać pół szklanki rano i pół wieczorem.

Zakwas z buraków to produkt, który warto wprowadzać do jadłospisu stopniowo. Najpierw zacznij od niewielkiej ilości i obserwuj reakcje swojego organizmu. Możesz pić go na surowo lub po delikatnym podgrzaniu, dodając do niego ulubione przyprawy. Aby zwiększyć przyswajalność witamin i mikroelementów, warto spożywać go na czczo, co najmniej 15 minut przed pierwszym posiłkiem.

Zobacz: Koktajl z buraków

Jak zrobić zakwas z buraków?

Zakwas z buraków jest niezwykle prosty w przygotowaniu, jednak proces zakwaszania może potrwać nawet kilkanaście dni. Jeśli brakuje ci cierpliwości lub potrzebujesz zakwasu na już, możesz nabyć gotowy produkt w sklepie. Czym kierować się przy jego zakupie?

Najlepszym wyborem jest zakwas niepasteryzowany, pozbawiony wszelkich wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów. Ważne, aby był przechowywany w lodówce, w szczelnie zamkniętej, szklanej butelce.

Jak zrobić zakwas z buraków w zaciszu własnej kuchni? Poza burakami ćwikłowymi do jego przyrządzenia potrzebujesz czosnku, wody i kilku przypraw. Warto postawić przede wszystkim na pieprz, sól, ziele angielskie oraz liść laurowy.

Zanim przystąpisz do realizacji przepisu, przygotuj naczynie, w którym będziesz przechowywać zakwas. Najbardziej polecana jest kamionka lub szklany słój, który należy wcześniej wyparzyć i dokładnie wysuszyć.

Pierwszym krokiem jest umycie i obranie buraków. Pokrój je na kawałki i część umieść w słoiku, dodając czosnek i przyprawy. Powtarzaj czynność do momentu, aż naczynie prawie się zapełni. Liść laurowy umieść mniej więcej pośrodku jego zawartości.

Zalej buraki przegotowaną wodą i dodaj sól. Dociśnij zawartość słoika, aby kawałki warzyw nie wypływały na wierzch. Odstaw naczynie w suche, ciemne i chłodne miejsce - pamiętaj, że im dłużej zakwas się kisi, tym ostrzejszy będzie jego smak. Proces fermentacji może potrwać od jednego do nawet dwóch tygodni.

Zakwas z buraków - przepis na „napój mocy" w najlepszej odsłonie

Zakwas z buraków to napój, który świetnie smakuje i posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jeśli potrzebujesz skutecznego lekarstwa na rozmaite dolegliwości, warto postawić właśnie na „napój mocy", który szybko postawi cię na nogi i doda energii do działania.

Szukasz sprawdzonej receptury na zakwas i potrawy na bazie buraków? Wystarczy, że skorzystasz z naszej wyszukiwarki, w której znajdziesz najlepsze przepisy na kiszonki, wyśmienity barszcz czerwony oraz przetwory z buraków w kilku wariantach. Smacznego!

 

1. Zakwas z buraków czerwonych

Zakwas z buraków czerwonych

Zakwas z buraków czerwonych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Zakwas z czerwonych buraków

Zakwas z czerwonych buraków

Zakwas z czerwonych buraków  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Najprostszy zakwas z buraków ćwikłowych

Najprostszy zakwas z buraków ćwikłowych

Najprostszy zakwas z buraków ćwikłowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Cztery pomysły na przetwory z buraków na zimę - sprawdź je! »

Napar z imbiru - jak zrobić i dlaczego warto pić? »

To najlepszy ser na świecie! Wytwarzają go w Hiszpanii »

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń