Do góry

Newsy

Dziewięć najsłynniejszych sałatek świata

Sałatka to bomba witaminowa, która idealnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Od dzisiaj nie będzie już kojarzyć się tylko z dietą. Oto sześć najpopularniejszych sałatek serwowanych niemal w każdym zakątku kuli ziemskiej.

Fot. 123RF/Picsel

Wielkimi krokami czas spotkań w gronie bliskich i znajomych. Wielu z was z pewnością zdecyduje się na zaserwowanie gościom sałatki. Tylko czym ich zaskoczyć? Warto zapomnieć o przypadkowych kombinacjach smaków, zamiast tego sięgając do światowej klasyki. Oto kilka sprawdzonych przepisów na sałatki, które od dziesięcioleci święcą triumfy na stołach w różnych zakątkach świata.

 

1. Sałatka Waldorf

Surówka idealna

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ta kultowa sałatka pochodzi z Nowego Jorku i po raz pierwszy zaserwowano ją pod koniec XIX wieku, w słynnym hotelu Waldorf. Autorem jest Szwajcar Oscar Tschirky - legenda amerykańskiej gastronomii. Tschirky podał po raz pierwszy tę sałatkę w 1893 roku z okazji otwarcia hotelu. Szybko podbiła ona serca znamienitych gości, którzy tworzyli śmietankę towarzyską Nowego Jorku. W oryginalnej wersji dania znajdują się tylko pokrojone w kostkę jabłka i seler wymieszane z dobrym majonezem. Z biegiem czasu kilkoro innych genialnych kucharzy wzbogaciło sałatkę o winogrona, rukolę i orzechy włoskie, bez których dziś trudno wyobrazić sobie to danie.

 

2. Sałatka Cezar

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Według legendy, najpopularniejsza sałatka na świecie powstała przez przypadek, a w zasadzie z braku składników. W 1924 roku po raz pierwszy skomponował ją Ceasar Cardini - Włoch przebywający w mieście Tijuana, w Meksyku. Z zapewnień jego córki wynika, że w czasie hucznych obchodów Dnia Niepodległości, Cardiniemu zaczynało brakować zapasów. Gdy wieczorem do jego lokalu przyszła duża grupa wygłodniałych klientów, szef uraczył ich tym, co zostało mu w spiżarni. A były to: sałata rzymska, starty parmezan, grzanki i sos czosnkowy z anchois. Obecnie często dodajemy do niej grillowanego kurczaka, jajko lub krewetki.

 

3. Sałatka grecka

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Wywodzi się z greckiej, lokalnej kuchni, przez co jest też nazywana wiejską sałatką grecką. Warto dodać, że uchodzi za najbardziej znane danie z tego regionu rozpowszechnione na całym świecie. Jako że istnieje w naszych jadłospisach od dawna, jej oryginalny smak jest bardzo często zmieniany lub urozmaicany o rodzime dodatki. Jak powinna wyglądać oryginalna sałatka grecka?
Na pewno muszą się w niej znaleźć grubo posiekane ogórki i pomidory, czerwona cebula, zielona papryka pokrojona w plastry, prawdziwy ser feta oraz oczywiście oliwki. Całość zawsze należy obficie skropić oliwą z oliwek.

 

4. Sałatka nicejska

Fot. Dagooshya na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jest jednym z najbardziej znanych francuskich dań. Dzięki bogactwie witamin i kolorów, nie musi być tylko przystawką. Z powodzeniem możemy ją podać jako danie główne. Podstawą są surowe warzywa: pomidory, sałata rzymska, oliwki, oraz odrobina cebuli. Nie możemy zapomnieć również o jajkach oraz dodatku rybnym: anchois, tuńczyku lub sardynkach. Amerykańska wariacja na temat sałatki nicejskiej zawiera również ugotowane ziemniaki i fasolkę szparagową.

 

5. Sałatka caprese

Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jest idealnym odzwierciedleniem kuchni włoskiej. Nie tylko dlatego, że zawiera wszystkie podstawowe specjały tego regionu, ale również ze względu na kolor - zielony, biały i czerwony to barwy flagi Italii. Wielu Włochów uważa ją wręcz za danie narodowe. Jej sekret to prostota: jedyne składniki to bardzo dobrej jakości mozzarella, pomidory, listki bazylii, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Tak niewiele trzeba, abyśmy poczuli się jak w czasie włoskich wakacji.

 

6. Sałatka rosyjska

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Mimo że powstała w Rosji, niesamowitą popularnością cieszy się w Hiszpanii, gdzie bywa serwowana jako tapas. Jej smak z pewnością nie zaskoczy żadnego Polaka, gdyż jest to nasza poczciwa jarzynowa. Najpewniej nigdy nie uda się bezsprzecznie rozstrzygnąć sporu, w którym kraju powstał ten przysmak.

 

7. Sałatka Cobb

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ta słynna, amerykańska przekąska mogłaby być równie dobrze nazywana sałatką ogrodową, gdyż zwykle trafiają do niej te produkty, które można uprawiać w przydomowym ogródku. Całość uzupełnia sos pleśniowy, podsmażony boczek oraz dressing na bazie octu z czerwonego wina.

Zgodnie z legendą, sałatka miała zostać nazwana na cześć hollywoodzkiego restauratora Roberta Cobba, który po całym dniu pracy w swoim lokalu miał przygotowywać sobie obiad z tego, co akurat pozostało w kuchni.

 

8. Tabbouleh

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jeśli interesuje was kuchnia bliskowschodnia, z pewnością kiedyś natknęliście się na przepis na sałatkę tabbouleh. Ta lekka, orzeźwiająca przekąska jest idealnym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs, chociaż równie dobrze sprawdzi się w roli samodzielnego posiłku. W zależności od regionu możecie spotkać różne wariacje na temat tego dania, jednak jedno jest pewne - zawsze zjecie coś naprawdę pysznego.

 

9. Panzanella

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Pochodząca z Toskanii panzanella jest doskonałym daniem dla osób, które nie chcą marnować jedzenia. Do jej przygotowania niezbędne jest bowiem czerstwe pieczywo oraz naprawdę dojrzale pomidory. Sałatka ta jest bardzo sycąca, dlatego z powodzeniem może zastąpić cały obiad.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekonto 01 grudnia 2020 Podstawą sałatek są warzywa i owoce oraz dodatki: jaja, oliwa, ocet jabłkowy, sol, pieprz. Cudaczenie z wędlinami, kurczakiem, rybą lub makaronem to przegięcie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń