Do góry

Newsy

Jak na nas działa zwykły len?

Właściwości lnu były bardzo często wykorzystywane przez nasze mamy i babcie, później zostały zapomniane. A teraz, na szczęście len z powrotem wraca do naszych łask.

Len ma wiele dobroczynnych właściwości.    Fot. 123RF.COM/PICSEL


Len na cholesterol

Olej lniany, który jest tłoczony z nasion lnu, należy do grupy produktów, które przeciwdziałają chorobom krążenia i cukrzycy. W 1952 niemiecka biochemik Johanna Budwig, stworzyła dietę która wspomaga leczenie nowotworów i chorób serca. Podstawą tej diety jest olej lniany wysokolinolenowy, bogaty w kwas tłuszczowy Omega 3.

Dzięki dużej zawartości fitosteroli oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych usuwany jest z organizmu nadmiar LDL, czyli tak zwanego „złego cholesterolu", a jednocześnie podnosi się poziom dobrego HDL.


Tutaj dowiesz się więcej o cholesterolu. Kliknij!

cholesterol


Kwasy tłuszczowe rozszerzają naczynia wieńcowe oraz zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego, co wpływa na obniżanie ciśnienia oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca.


Len na wrzody

Z siemienia lnianego, czyli nasion lnu, można robić napary, które maja właściwości ochronne działające na żołądek, przełyk i dwunastnicę. Jest to spowodowane śluzem, który jest zawarty w łupinie nasiennej lnu, który powleka błony śluzowe, jednocześnie chroniąc je przez działaniem kwasów trawiennych.

Dzięki temu wspomaga leczenie chorób wrzodowych oraz pomaga łagodzić dolegliwości z nimi związane, takie jak ból, zgaga i pieczenie.


dodaj przepis
Znasz przepisy na pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Na problemy z zaparciami

Lignany, czyli fitohormony, znajdujące się w nasionach lnu są doskonałym remedium dla ludzi cierpiących na problemy z zaparciami. Fitohormony wraz z błonnikiem wpływają pozytywnie na trawienie, natomiast śluzy mają właściwości zmiękczające i rozwalniające. Regularne spożywanie lnu pomoże uregulować pracę jelit.


Soja to także źródło fitohormonów. Kliknij!

soja


Len dla odchudzających się

Fitohormony mają wpływ na tempo przemiany materii oraz na gospodarkę węglowodanową organizmu. Osoby, które chcą schudnąć powinny wprowadzić olej lniany do swojej diety, który przyspieszy metabolizm, pobudzi produkcję żółci, która rozkłada tłuszcze, oraz ułatwi przekształcenie pożywienia w energię, a nie w tłuszcz. Osoby na diecie powinny wprowadzić 2 - 4 łyżki oleju lnianego do diety.


Temat specjalny: Sprytne odchudzanie. Kliknij!

owsianka z truskawkami


Właściwości antyoksydacyjne

Lignany zawarte w lnie mają również właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że spożywanie lnu pomaga w profilaktyce przeciwrakowej.

Badania z 2013 roku, prowadzone na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie pokazały, że dodawanie do chleba lnu podwyższa walory prozdrowotne, przede wszystkim dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy i polifenoli.


Chcesz wiedzieć więcej o antyoksydantach? Kliknij!

antyoksydanty


Jak używać?

Książka kucharska: 15 pomysłów na siemię lniane. Kliknij!Książka kucharska: 15 pomysłów na siemię lniane. Kliknij!


Olej lniany ma dosyć intensywny aromat, o migdałowo-cierpkim smaku. Można go spożywać tylko na zimno, ze względu na niską temperaturę dymienia. Poza tym, pod wpływem ciepła traci on swoje korzystne właściwości.

Olej lniany można dodawać do sałatek, zup, kasz albo ziemniaków, można nim polewać grzanki lub po prostu maczać w nim pieczywo.

Nasiona lnu, czyli siemię lniane, można wykorzystać przy wypieku pieczywa, można go również dodawać do koktajli i owsianek. Świetnie się spisze jako dodatek do ciast i deserów.

Z siemienia lnianego można również zrobić kisiel, który będzie świetnie smakował i pomagał w walce z kilogramami.


Przepis >> Kisiel z siemienia lnianego

- 1 szklanka wody
- 2 - 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki soku według uznania

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie przelewamy przez sito napar, zostawiamy na około pół godziny do ostygnięcia. Po upływie tego czasu napar nabierze struktury kisielu.


10 szokujących faktów o jedzeniu. Kliknij!

zszokowany człowiek

Zobacz też: Fakty i mity na temat łososia | Co trzeba wiedzieć o stewii? | Lawenda w kuchni

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Źródło:
Joanna Chłopicka, Justyna Dobrowolska-Iwanek, Paweł Paśko, Henryk Bartoń "Aktywność antyoksydacyjna i całkowita zawartość polifenoli oraz sensoryczna ocena chlebów wypiekanych z dodatkiem lnu" [w:] "Problemy Higieny i Epidemiologii", 2013.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń