Dania jednogarnkowe

Ryzyko zbyt wysokiego cholesterolu dotyczy nawet co drugiego Polaka. Hipercholesterolemię uznaje się za częsty i duży problem, z którym można sobie jednak poradzić. Jedną ze skutecznych metod walki z niebezpieczną chorobą jest dieta obniżająca cholesterol. Odkryj jej zasady.

Jak obniżyć cholesterol? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wielu Polaków nawet nie zdaje sobie sprawy, że ich poziom cholesterolu jest bardzo wysoki. Tym samym nie podejrzewają, że znajdują się w grupie ryzyka wystąpienia miażdżycy. A to bardzo poważna choroba, która może spowodować zawał czy udar. Warto jak najszybciej skonsultować ten temat z lekarzem oraz wdrożyć zdrową dietę. Ta jest kluczowa w walce z wysokim poziomem cholesterolu.

Sprawdź także: Kawa, która może leczyć. Naukowcy mówią wprost, że działa przeciwzapalnie

Wysoki cholesterol - dlaczego tak ważne jest to, aby go zwalczyć?

Zanim dowiesz się, jak obniżyć cholesterol, ważne byś zdawał sobie sprawę, czym grozi zaniedbanie tej zdrowotnej kwestii. Otóż wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, m.in. miażdżycy czy choroby wieńcowej. Stąd bardzo niedaleka droga do wystąpienia zawałów czy udarów. Na szczęście ryzyko wystąpienia tych schorzeń można zmniejszyć, stosując odpowiednią dietę oraz wprowadzając kilka zdrowych nawyków do swojego codziennego życia.

Co to w ogóle jest cholesterol?

Teoretycznie wszyscy wiemy, co to jest, ale mało kto dokładnie potrafiłby zdefiniować cholesterol. To związek tłuszczowy produkowany częściowo przez nasz organizm (w około 70 procentach). 30 procent cholesterolu występującego w naszym organizmie dostarczamy wraz z pożywieniem.

Dlaczego cholesterol występuje w naszym organizmie? Okazuje się, że jest bardzo potrzebny do jego prawidłowego funkcjonowania. Służy m.in. do budowy błon komórkowych, produkcji hormonów, przede wszystkim płciowych oraz do produkcji witaminy D.

Cholesterol trafia do wszystkich komórek organizmu. Rozprowadzany jest tam wraz z krwią, w której się nie rozpuszcza. Wszystko dlatego, że to związek tłuszczowy, nierozpuszczalny w wodnym środowisku.

Cholesterol - normy

Co to znaczy duży czy wysoki cholesterol? Dopuszczalne normy wynoszą do ok. 100 mg/dl. Jeżeli twoje wyniki badań pokazują, że znacznie przekroczyłeś ten limit, to koniecznie sprawdź, czy odżywiasz się zgodnie z dietą obniżającą poziom cholesterolu. Jeśli twoje potrawy dostarczają dużą dawkę tłuszczu, zmień jak najszybciej swój jadłospis. Tym bardziej, jeżeli masz już jakieś problemy zdrowotne, szczególnie te związane z chorobami układu krążenia, np. przeszedłeś zawał czy udar. Pamiętaj, że jeżeli jesteś w grupie wysokiego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, to twoja norma wynosi poniżej 70 mg/dl.

Cholesterol LDL i HDL - czym się różnią?

Mówiąc o cholesterolu, wyróżniamy jego dwa rodzaje:

  • cholesterol LDL (Low Density Lipoprotein) - określany potocznym mianem „złego cholesterolu”. Co ciekawe, nazwa może sugerować, że jest on szkodliwy dla naszego organizmu. To nieprawda - w odpowiednich ilościach jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Jeżeli jest go jednak za dużo, to odkłada się w naczyniach krwionośnych,
  • cholesterol HDL (High Density Lipoprotein) - nazywany „dobrym cholesterolem”, który usuwa nadwyżki cholesterolu LDL. Może się jedna okazać, że „dobrego cholesterolu” będzie w organizmie za mało, a tego „złego” zbyt dużo. Dopiero wówczas pojawi się zdrowotny problem.

Sposoby na obniżenie cholesterolu

Rozumiesz już, czym różnią się od siebie LDL i HDL i zastanawiasz się, jak obniżyć poziom cholesterolu, bo jest zbyt wysoki? Sposobów na poradzenie sobie z tym problemem jest sporo, niewątpliwie jednak na czele listy znajduje się odpowiednia dieta. Sprawdź też pozostałe niezawodne sposoby.

1. Wysoki cholesterol - dieta na zdrowie

Masz wysoki cholesterol? Dieta to pierwsza rzecz, na którą powinieneś zwrócić uwagę. Co jeść? Czego powinno się unikać? Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta na cholesterol.

Rzeczywiście to, co jesz, ma ogromny wpływ na twoje zdrowie, także oczywiście na poziom cholesterolu. Jego dzienna dawka nie powinna przekraczać około 300 mg. Oto produkty spożywcze, na które powinieneś zwrócić szczególną uwagę, jeśli chcesz obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • odtłuszczony nabiał,
  • owoce,
  • warzywa,
  • makarony pełnoziarniste,
  • chude mięso,
  • chude ryby,
  • zioła,
  • przyprawy, np. cynamon, ziele angielskie, kurkuma, goździki,
  • oliwa z oliwek,
  • olej z wiesiołka,
  • olej z pestek winogron,
  • produkty sojowe,
  • herbata zielona,
  • rośliny strączkowe.

Dieta na cholesterol - czego unikać?

Osoby borykające się z wysokim poziomem cholesterolu powinny unikać tłuszczów typu trans. A to oznacza wyrzucenie z diety takich produktów jak:

  • ciasta,
  • ciasteczka,
  • margaryny,
  • pieczywo cukiernicze,
  • krakersy,
  • paluszki,
  • wyroby czekoladowe,
  • sosy w proszku,
  • zupy w proszku,
  • fast foods (np. frytki, hot dogi, pizza, hamburgery). 

2. Ruch, ruch i jeszcze raz ruch

Ten pomoże ci nie tylko w walce z podwyższonym cholesterolem, ale też przy wielu innych schorzeniach (m.in. otyłości). Pamiętaj, aby aktywność fizyczną dopasować do swojego stanu zdrowia, samopoczucia czy wieku. W tym pomogą ci specjaliści, m.in. lekarzy czy trener personalny. Sport pomoże spalić zbędną tkankę tłuszczową i tym samym wpłynie na obniżenie cholesterolu. Nie lubisz sportu? Dzisiaj dostępnych jest tak wiele opcji aktywności fizycznej, że na pewno znajdziesz coś dla siebie. Pamiętaj, że dobroczynny jest choćby zwykły spacer.

3. Koniec z używkami

To, że palenie papierosów jest niezdrowe, wie każdy. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nałóg ten w wysokim stopniu przyczynia się do rozwoju miażdżycy oraz obniża poziom dobrego cholesterolu HDL. Podobnie nadużywanie alkoholu może pogłębiać to schorzenie, a dokładniej - zaburzać równowagę tłuszczową. Poza tym drinki, piwo czy wino to napoje wysokokaloryczne, a tego typu produktów osoby z wysokim cholesterolem powinny unikać.

4. Sposób babci na obniżenie cholesterolu

Najlepszy sposób babci na obniżenie cholesterolu? To oczywiście niezawodne i stosowane od dawna zioła. W przypadku tej dolegliwości sprawdzi się m.in. ziele karczocha zwyczajnego. Liście (które bez problemu znajdziemy w sklepie zielarskim) wystarczy zalać wrzątkiem i parzyć około 15 minut. Warto również wypróbować inne specyfiki, np. kozieradkę pospolitą, ostropest plamisty czy lucernę siewną. Babcia na pewno wspomni też o imbirze lekarskim czy czosnku pospolitym. Okazuje się, że wspomniane rośliny mają ogromną moc również w walce z wysokim poziomem cholesterolu. Możesz je przyjmować w formie herbatek, ale też suplementów w tabletkach (spytaj farmaceuty).

5. Suplementy z apteki

Przy wysokim cholesterolu możesz posiłkować się również suplementami z apteki. Tę kwestię najlepiej skonsultować z lekarzem. W aptekach nie brakuje różnego rodzaju specyfików. Mimo że z zasady nie są niebezpieczne, to jednak w nadmiarze lub po prostu przy nieprawidłowym stosowaniu mogą szkodzić.

Nie ma nic dziwnego w tym, że w suplementach z apteki znajdziemy karczoch, czosnek, czy sterole roślinne. Sporo suplementów to po prostu nic innego jak różnorodna kompozycja witamin i związków, których zadaniem jest utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. W przypadku naprawdę dużego poziomu cholesterolu, gdy inne metody zawodzą, lekarz przepisze środki na receptę.

Już wiesz, jak obniżyć cholesterol. Jeśli dawno nie sprawdzałeś jego poziomu, udaj się do lekarza pierwszego kontaktu, który zleci odpowiednie badania. Nie zwlekaj, bo to bardzo ważna zdrowotna kwestia, którą warto zweryfikować.

Poniżej znajdziesz kilka przepisów na dania ze składnikami, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu w naszym organizmie:

1. Chlebek z otrębami

 Chlebek z otrębami Zobacz przepis

Domowy chlebek z otrębami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Surówka dobra na wszystko

 Surówka dobra na wszystko Zobacz przepis

Surówka owocowo-warzywna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kanapki obniżające cholesterol

 Kanapki obniżające cholesterol Zobacz przepis

Kanapki obniżające cholesterol / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasta kanapkowa obniżająca cholesterol

 Pasta kanapkowa obniżająca cholesterol Zobacz przepis

Pasta kanapkowa obniżająca cholesterol / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Żółty twarożek obniżający cholesterol

 Żółty twarożek obniżający cholesterol Zobacz przepis

Żółty twarożek obniżający cholesterol / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Śledzie obniżające cholesterol

 Śledzie obniżające cholesterol Zobacz przepis

Śledzie obniżające cholesterol / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Genialny domowy płyn do czyszczenia szyb i ram okiennych. Wyglądają jak z fabryki »

Włoska zupa na długowieczność. Sekret tkwi w składnikach »

12 objawów niedoboru witaminy D. O tej porze się nasilają »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 172

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1607

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 353

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8