Do góry

Newsy

Jak zrobić idealne jagodzianki?

Kiedy w lasach zaczynają pojawiać się pierwsze jagody, jest to znak, że nadszedł czas na przygotowanie przepysznych, domowych jagodzianek.

Fot. 123RF/Picsel

W polskich lasach zaczęły już pojawiać się pierwsze jagody. Jeśli ze spaceru wrócisz ze słoiczkiem wypełnionym tymi skarbami, postaraj się wykorzystać je w najlepszy z możliwych sposobów. Jak? Przygotuj wyśmienite jagodzianki, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Reklama

Dlaczego warto jeść jagody?

Te niewielkie owoce są doskonałym źródłem witaminy C. Jak wiadomo, jest ona niezbędna do prawidłowej pracy układu odpornościowego, regeneracji tkanek oraz utrzymania kości w dobrej kondycji. Witamina ta bierze również udział w wielu istotnych procesach w naszym ciele, ułatwiając np. przyswajanie żelaza. Poza witaminą C, jedząc jagody, dostarczymy do naszego organizmu także witaminy z grupy B, selen, cynk miedź oraz witaminę A.

Jednym z głównych powodów, dla których powinniśmy włączyć jagody do naszej diety, jest znaczna ilość antyoksydantów, zawartych w tych maleńkich owocach. Najcenniejszymi z nich są antocyjany, które znajdziemy również w innych fioletowych warzywach i owocach. To właśnie one chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wzmacniają naczynia krwionośne, chroniąc nas m.in. przed zatorami żylnymi i niewydolnością serca. Przeciwutleniacze odgrywają również ważną rolę w spowalnianiu procesu starzenia i chociażby z tego względu warto uwzględnić je w diecie.

Substancje odżywcze w jagodach, doskonale stymulują pracę mózgu, oczyszczając go z toksyn. Naukowcom udało się udowodnić, iż dzięki antocyjanom ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona zmniejsza się nawet o 25%.

Reklama

Po pierwsze: ciasto

Do przygotowania jagodzianek potrzebne nam będzie ciasto drożdżowe, a w niektórych przypadkach krucho-drożdżowe. Jego wybór zależy od indywidualnych preferencji. Do tego typu wypieków zwykle poleca się mąki typu 500 lub 550, które w sklepach odnajdziesz m.in. pod nazwą „wrocławska" lub „krupczatka". Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, koniecznie przesiej mąkę przez drobne sito. W ten sposób unikniesz grudek w wypieku oraz zdecydowanie łatwiej połączysz wszystkie składniki.

Przed dodaniem do ciasta drożdży świeżych lub suszonych zawsze musisz przygotować z nich zaczyn.W tym wypadku musisz zwracać baczną uwagę na jego temperaturę. Jeśli będzie za wysoka, drożdże umrą. Z kolei przy zbyt niskiej temperaturze nie będą miały szansy zacząć pracować. W obu przypadkach ciasto nie wyrośnie.

Chcąc nieco ułatwić sobie pracę, możesz sięgnąć po drożdże instant, które wystarczy jedynie wymieszać z wszystkimi pozostałymi składnikami.

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z ciastem drożdżowym, pamiętaj o ścisłym trzymaniu się przepisu. Jest to bardzo wymagający wypiek, dlatego nawet kilka dodatkowych gramów mąki może przesądzić o końcowym efekcie. Dokładne odważenie składników oraz unikanie dróg na skróty, to najlepszy sposób na sukces.

Po drugie: farsz

Aby nadziać jagodzianki, wybieraj duże, soczyste i nieuszkodzone owoce. Warto poświęcić kilka chwil na ich dokładne przebranie, gdyż w ten sposób unikniesz nieprzyjemnej niespodzianki po wyjęciu drożdżówek z piekarnika. Wypełniając jagodzianki owocami warto być hojnym - nadzienia nie może być za mało, gdyż wówczas ich smak zostanie stłamszonych przez ciasto drożdżowe. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze obtoczenie jagód w niedużej ilości cukru oraz mąki ziemniaczanej. W trakcie pieczenia razem z sokami z owoców wytworzą gęsty sos, który po wystudzeniu scali nadzienie.

Po trzecie: kruszonka

Czy kruszonka jest obowiązkowym elementem jagodzianek? Nie. Czy dzięki niej drożdżówki stają się jeszcze smaczniejsze? Zdecydowanie tak. Aby ją zrobić, będziesz potrzebować masła, mąki i cukru wymieszanych w proporcjach 1:2:1. Oznacza to, że powinniśmy użyć taką samą ilość cukru i masła, a do tej mieszanki dodać dwukrotnie więcej mąki. Jeśli chcesz nieco urozmaicić smak kruszonki, możesz dodać do niej również płatki owsiane, pokruszone orzechy lub ziarna sezamu. Dodatek ten sprawi, że posypka zyska ciekawszą fakturę i wyjątkowy aromat.

Warto pamiętać, że na tym nie kończą się nasze możliwości, jeśli chodzi o zwieńczenie drożdżówek z jagodami. W tej roli równie dobrze sprawdzi się lukier lub po prostu cukier puder.

Sprawdzone przepisy na jagodzianki

Jeśli chcesz przygotować perfekcyjne jagodzianki, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Tradycyjne jagodzianki

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Pełnoziarniste jagodzianki z serem

Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Jagodzianki na oleju

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Puszyste jagodzianki

Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Drożdżówki z jagodami i serem

Fot. Anika na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Ślimaczki z serem i jagodami

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Jagodzianki z babcinego przepisu

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Słodkie bułeczki z budyniem i jagodami

Fot. Nikola_2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fajnyprzepis 14 lipca 2020 Tyle świetnych propozycji, że trudno się zdecydować!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń