Do góry

Newsy

Jak zrobić przyprawę do piernika? To prostsze (i tańsze) niż myślisz

Piernik to jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie święta. Aby go zrobić, niezbędna będzie aromatyczna mieszanka korzennych przypraw, którą możecie przygotować samodzielnie.

Fot. 123RF/Picsel

 

Reklama

Z tego artykułu dowiesz się:

- Kiedy zrobić domową przyprawę do piernika

- Z czego zrobić przyprawę do piernika?

- Czy przyprawa do piernika jest zdrowa?

- Jak wykorzystać przyprawę do piernika?

- Jak zrobić przyprawę do piernika?

Niemal w każdym domu na świątecznym stole pojawia się tradycyjny piernik. Aby był naprawdę aromatyczny, potrzebujemy odpowiednich przypraw. Niestety, kupne mieszanki bardzo często składają się w znacznej mierze z cukru, mąki i kakao. Korzenne przyprawy, które powinny odgrywać w nich pierwsze skrzypce, zostają zepchnięte na drugi czy też nawet trzeci plan. Używając takich mieszanek, nikt nie powinien się dziwić, że ciasto nie jest tak smaczne, jak moglibyśmy tego oczekiwać. Jak poradzić sobie z tym problemem? Okazuje się, że przygotowanie domowej przyprawy do piernika jest wyjątkowo proste.

Kiedy zrobić domową przyprawę do piernika?

W natłoku świątecznych przygotowań, bardzo często sięgamy po gotowe mieszanki przypraw ponieważ wydaje nam się, że w ten sposób zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Tymczasem okazuje się, że zrobienie domowej przyprawy do piernika zajmie nam dosłownie pięć minut, gdyż ogranicza się wyłącznie do wymieszania wszystkich potrzebnych składników.

Co bardzo ważne, można zrobić ją z bardzo dużym wyprzedzeniem, gdyż przyprawa doskonale znosi przechowywanie. Przygotuj słoiczek tej mieszanki nawet kilka miesięcy przed świętami, a z powodzeniem będziesz mógł ją wykorzystywać przez cały rok. Pamiętaj jedynie, aby przechowywać ją w szczelnie zamkniętym słoiku, gdyż w przeciwnym razie może szybko stracić swój unikalny aromat.

Zobacz też: Jak zrobić piernik dojrzewający?

Domowa przyprawa do piernika: składniki

Tradycyjne przyprawy do piernika składają się wyłącznie z korzennych przypraw, dzięki którym ciasto zyskuje niepowtarzalny aromat. Obowiązkowo na liście składników musi pojawić się cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, goździki oraz kardamon. Warto również dodać do niej solidną porcję pieprzu - chociaż nie kojarzy się on deserami, w przypadku piernika bardzo dobrze podkreśli jego smak.

Sklepowe przyprawy do piernika zawierają także kakao, cukier oraz mąkę. Pierwszy z tych składników może pojawić się w domowej mieszance, gdyż nada ciastu ładniejszy kolor. Tych dwóch ostatnich powinniśmy unikać jak ognia, gdyż są jedynie niepotrzebnym wypełniaczem, a do piernika zostaną dodane na innym etapie.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Czy przyprawa do piernika jest zdrowa?

Nie  od dziś wiadomo, że różnego rodzaju przyprawy korzenne doskonale wpływają na nasze zdrowie. Nasze babcie przypisywały im wyjątkową moc i jak się okazuje, miały sporo racji. Współczesne badania wskazują, że niemal każdy ze składników domowej przyprawy do piernika ma silne działanie prozdrowotne.

Cynamon

Oprócz walorów smakowych, cynamon ma silne działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Wspomaga procesy trawienne, pomaga w utracie kilogramów. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz nadać poczucie sytości. W ten sposób unikniemy przejadania się oraz nagłych ataków głodu.

Gałka mukszatołowa

Gałka muszkatołowa ma działanie antydepresyjne i antyoksydacyjne. Przyprawa ta zwalcza wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA oraz wywołują wiele poważnych chorób. Co ciekawe, gałkę muszkatołową uważa się również za bardzo silny i skuteczny afrodyzjak.

Goździki

Garbniki obecne w olejku goździkowym mają silne działanie antygrzybiczne i antybakteryjne. Co ciekawe, medycyna naturalna poleca stosowanie goździków w przypadku bólu głowy lub zębów. Naukowcy dowiedli również, iż zaledwie kilka gramów goździków dziennie pomoże obniżyć poziom cholesterolu.

Zobacz też: Niebywałe właściwości soku z ziemniaka

Imbir

Imbir możemy stosować jako naturalny antybiotyk. Ponadto, przyprawa ta pomoże nam uporać się z uciążliwymi bólami głowy, rozdrażnieniem, problemami z koncentracją oraz trudnościami trawiennymi. Warto również wiedzieć, że imbir uznaje się za naturalny spalacz tłuszczu - co z pewnością przyda się po świątecznym biesiadowaniu.

Kardamon

Lecznicze właściwości tej przyprawy docenili już starożytni, którzy zalecali spożywanie jej w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, zatruć oraz przeziębień. Warto również pamiętać, że olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują także działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.

Anyż

W medycynie naturalnej anyż bardzo często wykorzystuje się do leczenia chorób dróg oddechowych. Jest niezastąpiony w przejściowej utracie głosu, przy chrypkach, zapaleniu oskrzeli i suchym kaszlu. Co więcej, ma silne działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze, dlatego skutecznie i szybko leczy różnego rodzaju infekcje. Warto również wiedzieć, ze przyprawa ta pobudza produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie, niweluje wzdęcia, niestrawność oraz skurcze żołądka.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak używać domową przyprawę do piernika?

Tę korzenną mieszankę przypraw najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tradycyjnego piernika staropolskiego lub jego szybszych wersji. Jest również niezastąpiona przy wypieku mniejszych pierniczków i innych, korzennych ciasteczek. Warto jednak pamiętać, że na tym nie kończą się nasze możliwości.

Domowa przyprawa do piernika w fantastyczny sposób urozmaici smak wielu dań i drinków. Dodaj ją do kawy, herbaty lub grzanego wina, a otrzymasz wręcz idealne napoje na chłodne, zimowe dni. Wystarczy odrobina, aby urozmaicić smak doskonale znany ciast lub kremów. Z powodzeniem możesz również dosypywać ją do różnego rodzaju wytrawnych dań, takich jak zupy, gulasze i sosy. Pamiętaj, że warzywem, które szczególnie lubi tego typu przyprawy jest dynia.

Jak zrobić przyprawę do piernika?

Co jeszcze powinno wejść w skład domowej przyprawy do piernika i w jaki sposób powinno się ją przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników, dzięki którym twoje święta będą jeszcze smaczniejsze.

 

1. Prosta przyprawa do piernika

Fot. Domowa przyprawa do piernika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Przyprawa do piernika

Fot.  Jak zrobić przyprawę do pienika? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Domowa przyprawa do piernika

Fot. Składniki na przyprawę do piernika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Aromatyczna przyprawa do piernika

Fot. Spraedzony przepis na przyprawę do piernika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Herbata z pigwą i miodem rozgrzeje organizm na zimę. Prosty przepis »

Rozgrzewające zupy na jesienne dni »

Jak długo można przechowywać jajka? »

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń