Do góry

Newsy

Krokiety i paszteciki na świąteczny stół

Najczęstszym dodatkiem do świątecznego barszczu są uszka, jednak w wielu domach, poza pierożkami, serwuje się również krokiety i paszteciki. Jak je zrobić, aby były naprawdę pyszne? Oto przepisy naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel

Wśród świątecznej krzątaniny warto znaleźć nieco czasu na przygotowanie świątecznych krokietów lub pasztecików. Są one fantastycznym dodatkiem do barszczu lub zupy grzybowej, ale możecie serwować je również jako samodzielną przekąskę. Co bardzo ważne, możecie przygotować je ze sporym wyprzedzeniem, gdyż doskonale znoszą pobyt w zamrażalniki, a po rozmrożeniu smakują równie dobrze, co świeżo po przygotowaniu.

Jak zrobić idealne naleśniki na krokiety?

Tradycyjnych, polskich krokietów nie da się przygotować bez naleśników. Aby uzyskać idealne ciasto naleśnikowe należy zmieszać ze sobą dwie szklanki mąki, dwie szklanki mleka oraz dwa jajka, szczypta soli. Niewiele osób wie jednak, że do składników warto dodać również roztopione masło, dzięki któremu naleśniki nabierają wyjątkowego smaku. Co więcej, dodatek ten sprawi, że z pewnością nie przykleją się do patelni.

Doskonałym pomysłem będzie również zastąpienie części mleka gazowaną wodą mineralną - w ten sposób masa nabierze puszystości, a nasze naleśniki będą lekkie niczym chmurka. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie do masy cydru lub maślanki - efekt będzie podobny, jak po dodaniu wody mineralnej.

Warto pamiętać, że naleśniki na krokiety powinny być zdecydowanie grubsze niż te, które serwujemy solo. Wszystko po to, aby ciasto nie rozrywało się oraz moglo utrzymać ciężar nadzienia.

Bez farszu ani rusz

Musimy pamiętać, że wbrew pozorom istotą krokietów oraz pasztecików nie jest idealne ciasto, a skrywany przez nie, doskonały farsz. W przypadku nadzienia możemy zdecydować się na kilka wariantów. W przypadku świątecznych potraw zdecydowanie najpopularniejszym jest farsz grzybowy, który, w zależności od rodzinnej tradycji, robi się z suszonych grzybów leśnych lub pieczarek. Równie popularne jest mięsne nadzienie, które w wielu domach przygotowuje się na bazie ugotowanego mięsa z rosołu. Jednak na tym nie kończą się nasze możliwości. Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na krokiety i paszteciki, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.

1. Krokiety dziadowskie

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Paszteciki wigilijne

Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Krokiety z farszem do pierogów ruskich

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Paszteciki ze szpinakiem i fetą

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Paszteciki z mięsem

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Pieczone krokiety z pieczarkami

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Krokiety w waflu

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Paszteciki z ciasta francuskiego

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń