Do góry

Newsy

Langosze – jak zrobić najsłynniejszą węgierską przekąskę?

Kuchenne podróże powinno się odbywać regularnie, by przywozić jak najwięcej pyszności z przeróżnych zakątków świata. Im więcej kulinarnych eskapad, tym bogatsi jesteśmy w kolejne smaki, aromaty i pozytywne doświadczenia. Aby sięgnąć po niektóre przysmaki, wcale nie musimy jednak opuszczać domu. Wystarczy tylko dobry przepis.

Fot. 123RF/Picsel

Tak właśnie jest z węgierskimi langoszami, które stanowią idealną przekąskę czy pomysł na lunch. To tradycyjny fast-food podawany w budkach, obawa o kalorie jest więc jak najbardziej zasadna. Jednak ten smak wart jest zgrzeszenia. Jak przygotować langosze w domowym zaciszu? Do tego potrzebujecie tylko kilku składników, gdyż nie jest to skomplikowane danie.

Reklama

Langosz - cóż to takiego?

Langosze to jedna z tradycyjnych przekąsek w kuchni węgierskiej, a także w kuchni słowackiej, która przejęła ten przepis od swoich sąsiadów. Ich popularność sięga jednak także do Czech i oczywiście do Polski. Nic w tym dziwnego - langosze są po prostu przepyszne.

Ale czym w ogóle jest ten langosz? Słowo lángos pochodzi od słowa láng, czyli płomień. Nazwa wzięła się ze sposobu przygotowywania przekąski. Placki robiono w piecu chlebowym tuż po skończeniu pieczenia chleba. Stanowił on zatem swojego rodzaju wypiek dodatkowy. Langosze jadano głównie na śniadanie, jednak obecnie stanowią przekąskę, którą można kupić o każdej porze dnia w jednej z budek umiejscowionych w centrum miasta bądź przy dworcach.

Obecnie jednak langosze przygotowywane są nie w piecu, a smażone na głębokim oleju. W skład langoszy wchodzi przede wszystkim mąka pszenna, drożdże oraz ziemniaki. Jednak placki podaje się także z przeróżnymi dodatkami.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Langosz - przepis na ciasto

Tym, co w langoszach jest najważniejsze, jest oczywiście ciasto. Przygotowanie go nie powinno jednak nastręczyć wam żadnych trudności. Robi się je dość szybko, choć oczywiście każde ciasto drożdżowe powinno mieć czas na to, by swobodnie wyrosnąć. Rozpocznijcie od ugotowania obranych ziemniaków - 200 gramów powinno w zupełności wystarczyć. Upewnijcie się jednak, że jest to odmiana mączna, taka sama jak na kopytka czy kluski.

Gdy ziemniaki zaczną się gotować, możecie wymieszać w miseczce 100 mililitrów ciepłego mleka, łyżeczkę cukru oraz 30 gramów drożdży. Po dziesięciu minutach rozczyn powinien być gotowy. W tym czasie ziemniaki będą już miękkie. Musicie jednak je ostudzić, a dopiero później zagnieść na puree. Ziemniaki ubijajcie dokładnie tak, jakbyście chcieli zrobić kopytka. Masa powinna być sprężysta i lekko pulchna.

Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę pszenną. Langosze można robić także z innej mąki, jednak to wymaga wyczucia. Oryginalnie w przepisie znajduje się mąka pszenna, jednak jeśli jesteście na diecie bezglutenowej bądź po prostu unikacie pszenicy, możecie próbować zrobić ten przysmak z innych typów mąki. To jednak wymaga zmian w proporcjach, podobnie jak przy wyrabianiu ciasta drożdżowego na pizzę. Do miski z mąką dodajcie szczyptę soli, przygotowane wcześniej i ostudzone ziemniaki oraz dwie łyżki oleju i rozczyn, który w tej chwili powinien być już gotowy.

Uwaga, jeśli drożdże nie wyrosły, prawdopodobnie coś poszło nie tak. Mleko mogło być zbyt zimne bądź też drożdże zbyt stare. Jeśli już sam rozczyn nie urósł, z ciasta drożdżowego nic nie wyjdzie. Lepiej zrobić go od nowa, niż liczyć na to, że ciasto urośnie na nieaktywnych drożdżach. Delikatnie wymieszajcie całość tak, by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto potrzebuje jeszcze jednego składnika - mleka. Można je jednak zastąpić wodą, jeśli akurat nie macie go pod ręką. Dodajcie około 300 mililitrów mleka, jednak dolewajcie je do ciasta powoli.

Masa powinna być sprężysta, gładka i odklejająca się od dłoni. Jeśli będzie takie jeszcze przed wlaniem całości mleka, to nie dolewajcie go. Wiele może zależeć od tego, jak mączne wybraliście ziemniaki. Jeśli są naprawdę dobre, może przydać się wam zaledwie odrobina mleka. Przede wszystkim zwróćcie uwagę na to, czy ciasto odkleja się od ręki. Jeśli tak, znaczy to, że jest już dobrze wyrobione. Odstawcie je w ciepłe miejsce i przykryjcie ścierką - tak samo, jak w przypadku drożdżowego ciasta na pizzę. Po godzinie ciasto powinno być już gotowe.Warto je jednak obserwować, gdyż może wyrosnąć szybciej. Ciasto to podstawa, by zrobić pyszne langosze. Przepis na nie już znacie - teraz czas dowiedzieć się, jak je usmażyć.

 

Sprawdź: Przepisy na najlepsze dania jednogarnkowe

Langosze węgierskie - jak je smażyć?

W momencie, w którym ciasto już wyrosło, musicie podzielić je na kilka części - z podanego przepisu wyjdzie około 4-5 kawałków. Z każdego z nich uformujcie placuszka o grubości centymetra bądź dwóch. Połóżcie je na papierze do pieczenia bądź ściereczce i przykryjcie na dziesięć minut.

W tym czasie ciasto znów odrobinę urośnie. Teraz czas zabrać się za smażenie. Pamiętajcie, że langosze węgierskie smaży się na głębokim oleju, dlatego przygotujcie do tego głębszą patelnię bądź nawet niewielki garnek. Smażcie langosze pojedynczo, gdyż ciasto pod wpływem temperatury zacznie pęcznieć, co mogłoby spowodować sczepianie się dwóch kawałków bądź też niedosmażenie któregoś z nich.

Olej, na którym smażycie langosze, musi być gorący. Nie wrzucajcie go na lekko rozgrzaną patelnię, gdyż w takiej sytuacji ciasto po prostu zacznie pić olej, zamiast się w nim smażyć. Przygotujcie sobie także szpatułkę, którą będziecie mogli przekładać langosze. Dodatkowo łopatka przyda się w momencie, w którym ciasto zacznie lekko puchnąć. Wtedy należy delikatnie je przygnieść. Smażcie każdego langosza z dwóch stron do momentu, aż będzie on lekko złoty. Langosze wyłóżcie na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zobacz: Bogracz

Jak podać langosze?

Jak podać langosze? Nad tym mogą zastanawiać się Polacy, którzy nie jedli jeszcze oryginalnego węgierskiego przysmaku. Oryginalnie podawany są one w bardzo prosty sposób - jedynie z kwaśną śmietaną oraz startym żółtym serem, na przykład Goudą. Dodatkowo placuszki smaruje się olejem czosnkowym. Wystarczy dodać dwa ząbki sprasowanego czosnku do kilku łyżek oleju bądź oliwy, a następnie delikatnie rozsmarować cześć oleju po całym placku.

Dzięki temu przysmak jest dużo bardziej wyrazisty i esencjonalny. Czosnek doskonale komponuje się też z kwaśną śmietaną. Jednak nikt nie powiedział, że langosze muszą być podawane w sposób tradycyjny. W Polsce niektórzy decydują się na to, by zajadać je z gulaszem czy nawet leczo. W takiej sytuacji mogą one stanowić dodatek do obiadu.

Langosze podaje się też z kwaśną śmietaną i czerwoną cebulą bądź z wędzonym serem. Oczywiście można zajadać je również bez niczego. Smażone ciasto drożdżowe samo w sobie jest pyszne.

Langosze to węgierski przysmak, który na Węgrzech kupić możemy właściwie na każdym kroku. W Polsce jest to rzadkość, jedynie w Cieszynie można kupić je w barach szybkiej obsługi. Jeśli jednak do Cieszyna macie daleko, z łatwością zrobicie oryginalne langosze w swojej kuchni. Zainspirujcie się najlepszymi przepisami ze Smaker.pl:

1. Langosz

Langosz

Jak zrobić langosza? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Węgierski placek Langosz

Węgierski placek Langosz

Jak zrobić langosza? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Langosze

Langosze

Przepis na langosze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Langosz

Langosz

Jak zrobić langosza? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Langosze z gulaszem

Langosze z gulaszem

Przepis na langosze z gulaszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Sprawdź: Siedem przepisów na pyszne leczo

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń