Dania jednogarnkowe

Odwiedzając restauracje w różnych częściach Polski, często decydujemy się na dania kuchni włoskiej, amerykańskiej, czy japońskiej. Podczas gdy, kuchnia regionalna kryje w sobie mnóstwo pysznych smaków. Jest niezwykle różnorodna, a każdy region oferuje do spróbowania własne, niepowtarzalne potrawy. Dziś zabierzemy cię w kulinarną podróż po Polsce, obiecujemy, będzie pysznie!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Polskie potrawy regionalne znacząco różnią się od flagowych przysmaków pozostałych krajów europejskich. Można niewątpliwie uznać to za dużą kulinarną zaletę. Mnogość polskich regionów pozwala na naprawdę ciekawą wycieczkę po różnorodnych składnikach i recepturach, których na próżno szukać w innych zakątkach świata. Jakich dań regionalnych możesz spodziewać się, podróżując po Polsce?

Sprawdź także: Te dania prawdziwy Ślązak je na obiad! Najlepsze potrawy kuchni śląskiej

Potrawy mazurskie

Kuchnia mazurska czerpie dużo inspiracji z tradycji litewskiej i niemieckiej, bazując na takich składnikach, jak jajka, ryby i ziemniaki. Fani mącznych przysmaków z pewnością zadowoli szeroki wybór pierogów, które tutaj zwane są dyndzałkami, a także kartaczy.

Uwielbiasz rybne dania? Kieruj się na Mazury! Pyszności oparte na świeżych rybach są tutaj na porządku dziennym. W jesienno-zimowe wieczory mieszkańcy regionu chętnie poczęstują cię rozgrzewającym kapuśniakiem, zupą fasolową albo grochówką.

Potrawy mazurskie nie kończą się na daniach głównych. Koneserów słodkości może zainteresować sękacz, ciasto o niepowtarzalnej fakturze. Jeśli ten przysmak to nie twoja bajka, zakosztuj brukowca mazurskiego, który w swoim smaku przypomina klasyczny piernik.

Potrawy kaszubskie

Kaszubskie menu obfituje zarówno w ciekawe przystawki, jak i rozpływające się w ustach desery. Podróżując w tamte rejony Polski, nie zapomnij zapytać o zylc, czyli galaretkę z mięsa lub ryb, a także śledzia po kaszubsku.

Planujesz odwiedzenie regionalnej restauracji? Nie zdziw się, że w menu zobaczysz takie pozycje, jak kaczka po pomorsku, ferkase, czyli gotowana kura ze specjalnym białym sosem i ryżem, a także szmurowany pomuchel, dorsz zapiekany w plasterkach boczku.

Przystawki i główne potrawy kaszubskie to za mało? Czas na podwieczorek! Do najpopularniejszych deserowych dań w tych stronach należą ruchanki smażone na smalcu, tort z fasoli przekładany słodką marmoladą i migdałami oraz szpajza, czyli jajeczny krem o galaretowatej teksturze.

Potrawy śląskie

Aby poznać potrawy śląskie od podszewki, nie warto ograniczać się tylko do tych najpopularniejszych, czyli krupnioku, prażuchy ze spyrkami, modry kapusty czy rolady śląskiej. Dzień w tym województwie zacznij od kanapki ze śledziem. A co na obiad?

Na pierwsze danie zasmakuj w wodzionce. Zupa ta opiera się na maśle lub smalcu, czosnku, wodzie i chlebie. Przepis jest banalnie prosty, ale z pewnością zaskoczy cię głębia jego smaku. Na drugie danie zaserwuj sobie placki z blaszki, wyrób, który został wpisany na listę tradycyjnych produktów tego regionu. Nie można zapomnieć również o tradycyjnej roladzie z kluskami i modrą kapustą

Ucztę należałoby zakończyć frykasem na słodko. Świetne sprawdzi się domowy kołocz, ciasto drożdżowe z jabłkami, makiem lub serem, albo kreple, czyli pączki. Szukasz czegoś delikatnego o wyjątkowym smaku? Postaw na szpajzę, na Śląsku to deser, który serwuje się na specjalne rodzinne okazje. Jej receptura opiera się na kremie z jajek, cukrze i żelatynie, a sekret jej delikatności tkwi w prostocie!

Potrawy góralskie

Z pewnością nie raz przyrządzałeś kwaśnicę w zaciszu własnej kuchni. Nic w tym dziwnego. Cechami charakterystycznymi potraw góralskich są nieskomplikowane receptury i treściwe składniki. Na przestrzeni lat ich wybór był uwarunkowany klimatem, a także położeniem geograficznym regionu.

Właśnie dlatego góralskie menu pełne jest tłustych przekąsek, a także ciężkiego mięsa. Można tutaj znaleźć również wiele mącznych dań na bazie gruli. Uwielbiasz wszelkiego rodzaju kluski? Na liście najpopularniejszych potraw góralskich znajdują się takie smaczne cuda jak bukty, hałuski czy kluski grulane.

Desery, które można obecnie spotkać w województwie małopolskim, są nieco zmodyfikowanymi formami tradycyjnych wypieków. Polecamy przede wszystkim spróbować kramarza góralskiego, a także kołaczy i strudla z jabłkami.

Potrawy lubelskie

Potrawy lubelskie często bazują na podstawowych produktach. Dzięki temu możesz przygotować je we własnym domu zawsze wtedy, gdy zapragniesz poczęstować gości czymś wyjątkowym. Do najpopularniejszych produktów zaliczane są tutaj kasza gryczana, mąka, świeże warzywa oraz biały ser.

Na Lubelszczyźnie mieszają się smaki żydowskie, chłopskie i szlacheckie. W restauracyjnym menu można często znaleźć duży przekrój ciekawych dań, od flaków po zamojsku i forszmaku, przez drożdżowe cebularze, po schabowy po lubelsku.

Słone przekąski i potrawy obiadowe to nie jedyne, czym Lubelszczyzna może cię ugościć. Będąc w tym regionie, warto spróbować słodkich ciast na bazie wiśni i jabłek, drożdżowych rogalików z różnymi nadzieniami i parowańców z jagodami.

 Potrawy podlaskie

Kuchnia podlaska charakteryzuje się wpływami wielu kulinarnych tradycji, w tym tatarskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, a nawet litewskiej. Na stołach w tym rejonie gości mnóstwo potraw na bazie mąki, które cieszą się popularnością nie tylko wśród rodzimych mieszkańców, ale również turystów.

Pieczone pierogi, kartacze, babka ziemniaczana czy kiszka ziemniaczana to tylko niektóre z klasycznych przysmaków tej części Polski. Koneserzy wszelkiego rodzaju klusków z pewnością ucieszą się na samą myśl o mącznych potrawach podlaskich, czyli kołdunach, pielmieni czy haluszkach.

Nawet najmniej doświadczeni kucharze i smakosze słodkich ciast słyszeli o sękaczu, ale z pewnością wielu z nich nie ma pojęcia o tym, jak robi się mrowisko,  jeden z najciekawszych deserów Podlasia. Przypominający swoim wyglądem choinkę, wypiek składa się ze smażonych placków polanych miodem.

Kuchnia warszawska

Kuchnia warszawska powstała w wyniku mieszania się wielu kultur. Można w niej nie tylko dostrzec wpływy żydowskie, ale również niemieckie i francuskie. Jaka jest najbardziej tradycyjna warszawska zakąska? Można powiedzieć, że jest to lorneta z meduzą. Co to takiego? To nic innego jak galaretka z nóżek wieprzowych w towarzystwie kieliszka wódki!

Do innych równie kultowych warszawskich potraw należą pyzy w słoiku, flaki po warszawsku, cynaderki z kaszą, a także rumsztyk po warszawsku. Dość nowym kulinarnym nabytkiem jest specjalny deser, który został stworzony na cześć Kolumny Zygmunta w Warszawie, a mianowicie zygmuntówka, czyli wymyślnie uformowana beza z konfiturą i bitą śmietaną.

Kuchnia łódzka

Niedługo wybierasz się do Łodzi? Pamiętaj, żeby znaleźć czas na skosztowanie flagowych potraw regionalnej kuchni. W pierwszej kolejności rozważ zalewajkę po łódzku. Zupa ta świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni i wyśmienicie smakuje. Jej sekretem są ziemniaki zalane zakwasem podczas gotowania.

Innymi klasycznymi daniami kuchni łódzkiej są kluski żelazne, kopytka, kapusta z grochem, a także tatarczuch. Ten ostatni to po prostu gryczany placek, który idealnie zastępuje chleb. Jeśli nie główne danie, to może deser? Już nie możesz doczekać się, żeby skosztować łódzkich specjałów? Rozważ skosztowanie piernika marchewkowego o soczystym pomarańczowym kolorze.

1. Mazurskie Farszynki

 Mazurskie Farszynki Zobacz przepis

Mazurskie Farszynki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zalewajka łódzka

 Zalewajka łódzka Zobacz przepis

Zalewajka łódzka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cebularze

 Cebularze Zobacz przepis

Cebularze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Forszmak lubelski

 Forszmak lubelski Zobacz przepis

Forszmak lubelski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kwaśnica - najsławniejsza góralska zupa

 Kwaśnica - najsławniejsza góralska zupa Zobacz przepis

Kwaśnica - najsławniejsza góralska zupa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Moskole – góralskie placki ziemniaczane

 Moskole – góralskie placki ziemniaczane Zobacz przepis

Moskole – góralskie placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zalewajka łódzka

 Zalewajka łódzka Zobacz przepis

Zalewajka łódzka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Grzybki po kaszubsku

 Grzybki po kaszubsku Zobacz przepis

Grzybki po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kotlety po mazursku

 Kotlety po mazursku Zobacz przepis

Kotlety po mazursku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Dzyndzołki lub kołduny w rosole

 Dzyndzołki lub kołduny w rosole Zobacz przepis

Dzyndzołki lub kołduny w rosole / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zbawienna przy niestrawności i nadciśnieniu. Wystarczy mała dawka »

6 nieoczywistych produktów, których jedzenia lub picia zakazałby ci kardiolog »

Tego etapu nie możesz pominąć. Suszone śliwki będą cudownie mięsiste »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1583

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 325

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8