Fot. 123RF/Picsel
Kanapki to posiłek idealny. Z dużą ilością warzyw i składników białkowych stanowią w pełni zbilansowane danie. W dodatku są sycące, można je przygotować szybko i smakują każdemu. Co do tego ostatniego niektórzy mogliby mieć sporo wątpliwości. Wiele bowiem zależy od dodatków. Klasyki pt. kromki z masłem, serem, szynką i pomidorem wydają się nieco nudne. Chyba każdy chciałby zjeść chleb z dobrą pastą. Te sklepowe mogą jednak pozostawiać wiele do życzenia zarówno pod kątem smaku, jak i składu. W dodatku są drogie. Kilka złotych za niewielką ilość pasty? Lepiej przygotować taką w domu. I tutaj często zaczynają się schody. Uspokajamy. Przyrządzenie pasty do chleba jest banalne. Podpowiadamy, jak się za to zabrać.
Mięsna pasta na kanapki - must have każdego mięsożercy
Zaczniemy od mięsnych past kanapkowych. Te, wbrew pozorom, nie są często przygotowywane. Tymczasem warto ich spróbować, bo nie dość, że smakują nieziemsko, to jeszcze naprawdę są proste w przygotowaniu. Podstawą takiego dodatku może być np. reszta mięsa z rosołu. Mamy więc i bazę i świadomość, że wykorzystaliśmy resztki z obiadu. I wilk syty i owca cała. Teraz czas na kolejne składniki. Tutaj tak naprawdę ogranicza cię tylko i wyłącznie twoja wyobraźnia. Naszym zdaniem mięsna pasta na kanapki doskonale skomponuje się z takimi składnikami jak:
- suszone pomidory,
- ser feta,
- ostra papryczka,
- korniszony,
- kapary.
Oczywiście nie zapomnij o majonezie (a w bardziej fit wersji o jogurcie greckim lub mieszance majonezu z jogurtem). Do tego przyprawy wedle uznania, trochę cebulki i zieleniny. Gotowe!
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Pasta z tuńczykiem - wariacja klasyka
Jeżeli mówimy o pastach kanapkowych, to nie możemy zapomnieć o paście z tuńczyka. Czy jest na świecie osoba, która nie lubi takiego dodatku do chleba? Warto pokusić się tutaj o wariacje tej pysznej pasty, ale zanim zaczniesz ją modyfikować - spróbuj klasyku. Standardowa pasta z tuńczykiem składa się (oprócz tuńczyka) majonezu, koperku, kwaśnej śmietany, cebulki i czosnku. Inna klasyczna opcja zakłada też jajka, twarożek i ogórka kiszonego (np. w tym przepisie z portalu Smaker.pl). Co można dorzucić jeszcze do takiej pasty kanapkowej? Co tylko zechcesz! Świetnie pasują tutaj suszone pomidory, papryka z zalewy, albo czerwona cebula. Można dorzucić też inny rodzaj ryby albo surowe warzywa. Próbuj, a na pewno znajdziesz wersję idealną dla siebie i członków rodziny.
Pasta z makreli - palce lizać!
Kolejna, hitowa rybna pasta. Wędzona makrela bardzo "lubi" się z twarożkiem, ogórkami konserwowymi, czerwoną cebulą, musztardą, jajkiem na twardo i oczywiście majonezem. Możesz ją również odchudzić, np. zamieniając majonez na jogurt. Musisz się jednak liczyć z tym, że nie jest to specjalnie fit pasta kanapkowa. Warto jednak przygotować ją od czasu do czasu. Jest bardzo pożywna, pełna zdrowych kwasów omega i naprawdę przepyszna. Pasta z makreli pasuje do chrupiącego, świeżego chleba i świeżo ukiszonego ogórka. Aż ślinka cieknie!
Pasta z awokado - nie tylko guacamole
Zwariowaliśmy na punkcie guacamole. Ta meksykańska pasta jest bardzo prosta w przygotowaniu. W oryginalnej wersji awokado rozciera się z limonką i solą. Do tego można dorzucić pomidory, kolendrę, czosnek i pikantną papryczkę. Meksykanie uwielbiają guacamole na tortillowych chipsach kukurydzianych. My też polubiliśmy tę pastę i chętnie jemy ją na świeżym pieczywie. Po prostu palce lizać! Czy jest jakaś inna wersja guacamole? Oczywiście, że tak. Także i tutaj wariacji nie brakuje!
Pasta z awokado może być przygotowana też z jajkiem. Wystarczy ugotować je na twardo i delikatnie wymieszać z awokado i pozostałymi składnikami. Całość można też zblendować, ale radzimy raczej drobno posiekać i połączyć. Wówczas pasta nie będzie jednolita, ale przez to będzie się lepiej prezentować na chrupkiej kanapce. Do takiej pasty możesz też dorzucić suszone pomidory z zalewy, a nawet surową paprykę. Nie przepadasz za kolendrą? Nie ma problemu. Dodaj pyszną natkę pietruszki albo koperek. Możesz też całkowicie zrezygnować z zieleniny. Sugeruj się tylko i wyłącznie swoimi preferencjami kulinarnymi.
WAŻNE! Pamiętaj, aby poczekać, aż awokado dojrzeje. Zbyt twarde nie będzie smaczne. Musi być miękkie, ale też nie za bardzo, bo wówczas zamiast pasty kanapkowej powstanie nieestetyczna breja, której raczej nikt nie będzie chciał spróbować...
Zobacz: Pasta z zielonego groszku
Pasta z suszonych pomidorów - doskonała na imprezę
Kto nie lubi suszonych pomidorów? Te już wiele lat temu szturmem wtargnęły do naszych kuchni. Dodajemy je niemal do wszystkiego - do sałatek, sosów, dań jednogarnkowych i oczywiście past kanapkowych. Nie mamy nic przeciwko! Suszone pomidory, szczególnie te w wersji z zalewy, są po prostu przepyszne. Przygotujesz z nich doskonałą pastę kanapkową. Od jakiej wersji warto zacząć?
Suszone pomidory bardzo pasują do sera fety, ale zanim podamy ci przepis na tę wariację, zaczniemy od tej prostszej. Pomidory z zalewy (mały słoik) zblenduj z garścią bazylii, garścią namoczonych wcześniej ziaren słonecznika, czosnkiem i ulubionymi przyprawami (np. papryką wędzoną). Taka pasta sprawdzi się doskonale jako dip na imprezowym stole. Oczywiście zwariują też na jej punkcie domownicy, a również dzieci, które będą codziennie prosić o kanapki do szkoły właśnie z tą pastą.
A co w wersji ze wspomnianym serem feta? Tym razem opakowanie fety zblenduj z kilkoma oliwkami (obojętnie jakimi, oby bez pestek), pomidorami z zalewy, świeżą bazylią, odrobiną koncentratu pomidorowego oraz trzema łyżkami serka śmietankowego. Ta pasta to kulinarny kosmos. Na pewno pokochasz ją od pierwszego spróbowania. Pasta z suszonych pomidorów to przysmak, obok którego ciężko przejść obojętnie.
Wegańskie pasty ze strączków
Mamy też propozycje dla wegan oraz dla osób, które chcą spróbować przysmaków kuchni roślinnej. Pasta z soczewicy czerwonej jest prosta i szybka w przygotowaniu. Ugotuj soczewicę i zblenduj ją z suszonymi pomidorami, cebulką i ugotowaną lub upieczoną marchewką. Nie zapomnij dobrzej jej przyprawić. Pasują tutaj m.in. papryka słodka czy wędzona. Pasta z soczewicy zielonej to kolejna propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Proponujemy przygotować ją w prostym wydaniu tj. z żółtą cebulą, kurkumą i pieprzem. Oczywiście zielona soczewica musi być ugotowana. Jeżeli jednak nie masz na jej przygotowanie czasu i ochoty, wybierz tę z puszki.
A może pasta z czerwonej fasoli? Tutaj dla wygody również użyj tej z puszki. Do tego dorzuć koncentrat pomidorowy, szczypiorek, wędzoną paprykę oraz pieprz i sól. Tylko kilka prostych składników, a połączenie - nieziemskie! Pasta z czerwonej fasoli często nazywana jest tą "ratunkową". Można ją bowiem przyrządzić dosłownie w kilka minut.
Którą z past przygotujesz jako pierwszą? Sprawdź więcej przepisów na portalu Smaker.pl:
Fot. Katrinaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pasta na kanapkę: Pasta jajeczna
Fot. Kucharka-amatorka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pasta na kanapkę: Pasta z pieczonej papryki
Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pasta na kanapkę: Pasta z tuńczyka
Fot. I_lovelufe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pasta na kanapkę: Pasta z ciecierzycy
5. Pasta z soczewicy, suszonych pomidorów i słonecznika
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pasta na kanapkę: Pasta z soczewicy
Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pasta na kanapkę: Pasta z łososiem i awokado
Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pasta na kanapkę: Pasta z awokado i jajek