Soba – gryczany przysmak z Japonii. Jak go zrobić i z czym podawać

Soba to gryczany makaron z Japonii, który powoli podbija polską kuchnię. Stanowi podstawę wielu potraw Kraju Kwitnącej Wiśni. Samo słowo „soba” oznacza grykę. Jak zrobić makaron soba i z czym go podawać? Przedstawiamy kilka możliwości.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Co to jest makaron soba?

- Jakie są właściwości makaronu soba?

- Jak zrobić makaron soba?

- Z czym podawać makaron soba?

- Jakie są przepisy na makaron soba?

 

Japońska kuchnia to nie tylko sushi i dania z ryżu. Istnieje również duża ilość przepisów z makaronem. Do takich posiłków idealnie sprawdzi się makaron soba, który coraz częściej znajdziemy w polskich sklepach. Sprawdzamy, jak go zrobić i z czym podawać.

 

Sprawdź także: Czym jest udon i jak go przygotować?

Makaron soba - co to jest

Makaron soba to cienki makaron robiony z mąki gryczanej. Ma on brązowy odcień, ale jego barwa może się zmienić w zależności od dodawanych do niego składników. W dawnych czasach przygotowany był wyłącznie z gryki (stąd nazwa), która sprowadzona została do Japonii z Półwyspu Koreańskiego.

W związku z brakiem glutenu w mące gryczanej, zaczęto dodawać do niej mąkę pszenną, celem łatwiejszego sklejania się składników. Możemy natrafić na różne warianty makaronu soba, w zależności od składu. Dla osób z nietolerancją glutenu najlepiej sprawdzi się opcja towari soba. Jest to makaron w 100 procentach z mąki gryczanej. Opcja z mąką pszenną nazywana jest ni-hachi soba.

Na półkach sklepowych najczęściej znajdziemy makaron soba jako mieszanka mąki gryczanej i pszennej. Prawdziwy, w pełni gryczany makaron, jest trudno dostępny i jest droższy. Dlatego też dużo osób decyduje się przygotować makaron soba samodzielnie w domu.

Makaron soba - właściwości odżywcze

Japonia kojarzy nam się głównie z ryżem. Niestety, spożywanie go w dużych ilościach przez społeczność spowodowało wzrost liczby cukrzyków. Dlatego też do diety wprowadzono makaron soba, który cieszy się ogromną popularnością w diecie Japończyków.

Czy makaron soba jest zdrowy? W przeciwieństwie do makaronu udon, makaron soba bogaty jest w aminokwasy i białko. Dodatkowo jest to dobre źródło witamin z grupy B oraz soli mineralnych: manganu, magnezu oraz żelaza. W związku z głównym składem w postaci mąki gryczanej, makaron soba jest idealny w diecie o niskim indeksie glikemicznym oraz w diecie wegańskiej.

Zobacz: Sałatka z krewetkami na makaronie ryżowym z warzywami

Jak zrobić makaron soba

Najważniejszy składnikiem makaronu soba jest mąka gryczana. Do zrobienia klasycznych dwóch porcji makaronu potrzebujemy pół szklanki mąki gryczanej. Dodajemy do tego łyżeczkę nasion lnu (siemienia lnianego). Potrzebujemy też ćwierć łyżeczki soli oraz pół szklanki wody.

Siemię lniane mielimy do postaci mączki i mieszamy wraz z solą i mąką gryczaną. Dodajemy do tego letnią wodę i mieszamy. Gdy wyrobi nam się konsystencja ciasta, wykładamy je na stolnicę. Należy pamiętać o obsypaniu stolnicy odrobiną mąki. Wałkujemy nasze ciasto na grubość około milimetra i kroimy na wstążki o grubości trzech milimetrów. Możemy zdecydować się na cieńszą wersję, ale jest ona trudniejsza w suszeniu (może się łamać).

Do garnka wlewamy wodę, solimy i stawiamy na ogniu. Gdy woda się zagotuje, wkładamy do niej połowę zrobionej porcji makaronu, a następnie gotujemy przez około dwie minuty. Wyciągamy pierwszą partię i wstawiamy kolejną.

Istnieje również druga opcja stworzenia w pełni gryczanej wersji makaronu soba. Potrzebujemy do niej dwóch szklanek mąki gryczanej, pół szklanki wody oraz łyżkę octu jabłkowego. Zagniatamy mąkę z wodą i octem aż do osiągnięcia gładkiego ciasta. Możemy tak przygotowane ciasto od razu rozdzielać na porcje makaronu. Zalecane jest pozostawienie ciasta na 12 godzin pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

Ciasto dzielimy na cztery części i każdą wałkujemy na cienkie placki. Możemy je podsypywać mąką lub skrobią. Rozwałkowany placek składa się wzdłuż do osiągnięcia 1/3 pierwotnej powierzchni. Kroimy tak uformowane ciasto na paseczki. Przygotowane porcje gotujemy w osolonej wodzie nie dłużej niż pięć minut.

Nie ma możliwości, by makaron soba się rozgotował. Zaleca się mimo wszystko, by pilnować czasu przygotowania, gdyż im dłużej się gotuje, tym więcej wartości odżywczych może stracić. Po zagotowaniu od razu należy odcedzić makaron i zalać go zimną wodą.

Z czym podawać makaron soba

Jest wiele dań z makaronem soba. Dobrze sprawdza się zarówno na ciepło (kake-soba), jak i na zimno (zaru-soba/mori-soba). Klasyczne japońskie potrawy dzielą się ze względu na składniki dodatkowe. Z czym podawać azjatycki makaron? Najlepiej sprawdzą się:

  • smażone tofu (Kitsune-soba),
  • smażona mąka, zwana tenkatsu (Tanuki-soba),
  • surowe jajko (Tsukimi-soba),
  • sproszkowana zielona herbata dodana do mąki (Matcha-soba),
  • wodorosty (Wakame-soba).

 

Makaron soba sprawdzi się zarówno jako główny składnik potrawy, jak i dodatek. Dlatego też nada się do zup oraz dań smażonych na patelni. Można wykorzystać go również w formie zamiennika klasycznego makaronu np. do spaghetti. Jeśli natomiast na koniec dnia chcemy zjeść coś lekkiego, makaron soba będzie idealnym dodatkiem do sałatki.
Do makaronu soba idealnie pasują takie dodatki jak:

  • krewetki lub inne owoce morza,
  • kurczak, wieprzowina i wołowina,
  • warzywa (marchewka, brokuł, cebula, ale również marchew czy groch),
  • tofu (lecz nie w formie Kitsune-soby),
  • grzyby (najlepiej sprawdzą się pieczarki, boczniaki, grzyby mun bądź grzyby shiitake),
  • jajka,
  • awokado.

 

Sprawdź także: TOP 5 - zupy na odchudzanie. Połączenie tych składników działa cuda

 

Niezależnie od tego, jaką rolę w posiłku ma spełnić ten azjatycki produkt spożywczy, w naszym serwisie znajdziesz sprawdzone, pyszne i zdrowe przepisy na makaron soba. Zostaje ci już tylko kupić wszystkie potrzebne składniki i zabrać się do przygotowania japońskiego rarytasu. Smacznego!

 

1. Potrawka chińska z makaronem soba

Potrawka chińska z makaronem soba

Potrawka chińska z makaronem soba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Orientalny rosół z makaronem soba

Orientalny rosół z makaronem soba

Orientalny rosół z makaronem soba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Makaron soba z krewetkami

Makaron soba z krewetkami

Makaron soba z krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Makaron soba z kurczakiem, warzywami i pędami bambusa

Makaron soba z kurczakiem, warzywami i pędami bambusa

Makaron soba z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Makaron soba z kurczakiem

Makaron soba z kurczakiem

Makaron soba z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Polędwiczka wieprzowa z makaronem soba

Polędwiczka wieprzowa z makaronem soba

Polędwiczka wieprzowa z makaronem soba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Zupa miso z shimeji i soba

Zupa miso z soba

Zupa miso z soba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Japońskie wypieki. Popularne ciasta po japońsku »

Przyrządzasz mięso mielone? Uważaj, żeby nie popełnić tych błędów »

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4174

30 min
5
Przekąski Paluszki serowe

Paluszki serowe to hit każdej imprezy. Zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem...

Odsłon: 962

15 min
6
Sałatki Sałatka z buraczków i marchewki

Sałatka z buraczków i marchewki to idealny dodatek do obiadu i kolacji na cie...

Odsłon: 2185

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0