Ewa_Gotuje

TOP 5: zupy na odchudzanie. Połączenie tych składników działa cuda

Podstawą diety odchudzającej jest zmiana nawyków żywieniowych i opracowanie odpowiedniego jadłospisu. Nie powinno zabraknąć w nim zup, które są nie tylko niskokaloryczne, ale również zdrowe i sycące. Jakie są najlepsze zupy na odchudzanie? Poznaj połączenia składników, które działają cuda.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić zupę marchewkową z imbirem?

- Jak zrobić zupę dyniową z kminkiem?

- Jak zrobić zupę miso?

- Jak zrobić zupę fasolową z jarmużem?

- Jak zrobić dietetyczny krem z brokułów?

- Jak zrobić dietetyczną zupę? (przepisy)

 

Nie ulega wątpliwości, że zupy to podstawa polskiej kuchni. Serwowane w różnych wersjach, dobrze smakują solo i stanowią idealny dodatek do różnych dań. Nie od dziś wiadomo, że zupy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. To właśnie one pomagają uporać się z przeziębieniami, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego oraz bólem głowy po imprezie.

Dzisiaj wiele mówi się nie tylko o dobroczynnym wpływie zup na organizm, ale również o ich działaniu odchudzającym. Szczególnie polecane są konkretne połączenia produktów, w tym marchewki i imbiru, dyni i kminku, pasty miso i wodorostów oraz białej fasoli i jarmużu. Jak powstają najlepsze zupy na odchudzanie i jakie właściwości posiadają ich komponenty? Sprawdźmy!

 

Marchewka i imbir

Zupa marchewkowa z imbirem to strzał w dziesiątkę dla fanów oryginalnych smaków. Jest ona niezwykle aromatyczna i sycąca, dzięki czemu stanowi doskonały wybór dla osób będących na diecie. Potrawa ta jest sprzymierzeńcem redukcji wagi nie tylko ze względu na niską kaloryczność, ale również zawartość imbiru, który ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

Nie od dziś wiadomo, że imbir wspomaga szereg procesów zachodzących w organizmie. Jego regularne spożywanie przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie i wykazuje działanie termogenne, co przekłada się na większą ilość spalonych kalorii w ciągu dnia. Marchewka natomiast zawiera błonnik i substancje zapobiegające odkładaniu się złogów w jelitach.

Od czego zacząć przygotowanie zupy na odchudzanie z marchewki i imbiru? Najpierw zaopatrz się w niezbędne produkty. Poza wyżej wymienionymi przyda ci się jeszcze cebula, czosnek, ziemniaki, gałka muszkatołowa, przyprawa curry, sól, pieprz, kurkuma, natka pietruszki, masło, śmietana lub jogurt oraz odrobina cukru.

Realizację przepisu rozpocznij od obrania i pokrojenia warzyw - ziemniaków i cebuli w kostkę, a marchewki w talarki. Zeszklij cebulę na patelni z odrobiną masła, cukru oraz soli. Następnie dodaj ziemniaki, marchew, starty imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzuć do nich przyprawy i jeszcze chwilę podsmażaj.

Zalej zawartość patelni wodą i gotuj do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Na końcu zmiksuj je blenderem, posyp natką pietruszki i dodaj łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Gotowe!

Dynia i kminek

W zestawieniu najlepszych zup na odchudzanie nie może zabraknąć oczywiście zupy dyniowej z kminkiem. Dlaczego? Choćby dlatego, że obydwa te produkty sprzyjają redukcji wagi. Dynia jest lekkostrawna, bardzo sycąca, a do tego niskokaloryczna - 100 g tego warzywa to zaledwie 25 kcal. Ponadto obfituje ono w błonnik pokarmowy, który zmniejsza apetyt i reguluje perystaltykę jelit.

Kminek to przyprawa ceniona nie tylko za swój smak i aromat, ale również zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Co więcej, uznawany jest za naturalny spalacz tkanki tłuszczowej, dlatego warto dodawać go do potraw i przyrządzać z niego napary. Jego dodatkowym atutem jest stabilizowanie poziomu cukru we krwi, co jest niezwykle ważne w przypadku odchudzających się osób.

Jak przygotować zupę dyniową z kminkiem? Przepis na ten przysmak jest banalnie prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka produktów, w tym cebulę, suszoną paprykę, bulion warzywny, marchewkę, oliwę z oliwek, sól, pieprz i oczywiście dynię oraz kminek. Wolisz bardziej urozmaiconą wersję? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać również pietruszkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawę curry.

Rozgrzej na patelni masło i dorzuć do niego pokrojoną marchewkę, dynię, kminek oraz posiekaną cebulę. Podsmażaj całość przez ok. 10 minut, nie zapominając o regularnym mieszaniu. Zalej zawartość patelni bulionem i trzymaj na ogniu przez kolejne 20 minut. Gdy zdejmiesz naczynie z palnika, dolej do niego mleko i zmiksuj wszystkie składniki. Dopraw swoje danie solą, pieprzem i suszoną papryką. Smacznego!

 

Sprawdź także: Rozgrzewające zupy na zimę - przepisy ze Smaker.pl

Miso i wodorosty

Zupa miso to idealna opcja dla fanów azjatyckich smaków i to nie tylko tych będących na diecie. Można rzec, że potrawa ta ma tyle samo zwolenników, co przeciwników, ale jedno jest pewne - wspomaga redukcję wagi i dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Dlaczego warto uwzględnić miso w rankingu najlepszych zup na odchudzanie? Choćby ze względu na wodorosty, które wykazują szereg dobroczynnych właściwości - szybko wypełniają żołądek, gwarantują długie uczucie sytości, a do tego regulują poziom glukozy we krwi. Warto wspomnieć również o zawartości chlorelli i spiruliny, które przyspieszają przemianę materii.

Wbrew pozorom słynna japońska zupa to nie tylko pasta miso i wodorosty. W rzeczywistości można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów i podawać z rozmaitymi składnikami. Klasyczna wersja powstaje z bulionu dashi, glonów wakame, pora, makaronu udon, sosu sojowego, tofu, grzybów shitake oraz wyżej wspomnianej pasty miso.

Jeśli używasz bulionu dashi w proszku, zalej go gorącą wodą i przez chwilę gotuj. Dorzuć do niego pokrojone grzyby shitake oraz makaron udon i kontynuuj gotowanie. W kolejnym kroku dodaj tofu oraz glony wakame i gotuj jeszcze przez jakiś czas na małym ogniu. Zdejmij garnek z palnika i dodawaj stopniowo pastę miso, cały czas mieszając. Dolej do zupy trochę sosu sojowego, a wierzch posyp posiekanym porem. Palce lizać!

Biała fasola i jarmuż

Zupa fasolowa z jarmużem to tradycyjne danie kuchni toskańskiej, które świetnie sprawdzi się w jadłospisie odchudzających się osób. Jak sama nazwa wskazuje, jej kluczowym elementem jest biała fasola, która zdecydowanie sprzyja utracie nadprogramowych kilogramów. Swoje właściwości zawdzięcza m.in. wysokiej zawartości białka, które daje długie uczucie sytości i chroni przed nagłymi napadami głodu.

Substancje odżywcze zawarte w fasoli wspomagają ważne procesy zachodzące w organizmie - obniżają poziom „złego" cholesterolu i poprawiają trawienie. Warto dodać, że warzywo to stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz tzw. fasolaminy, która hamuje apetyt i zmniejsza wchłanianie glukozy we krwi. Jarmuż natomiast posiada niewiele kalorii i uchodzi za doskonały składnik licznych dań i dietetycznych koktajli.

Czego potrzebujesz do przygotowania fasolowej zupy na odchudzanie? Poza głównym warzywem i jarmużem na twojej zakupowej liście powinna znaleźć się marchew, cebula, czosnek, pomidory, oliwa z oliwek, liście laurowe, seler, pieprz, sól, tymianek, rozmaryn oraz bulion warzywny. Pamiętaj, aby fasolę namoczyć przez całą noc w wodzie - jeśli zależy ci na czasie, sięgnij po produkt z puszki, który możesz użyć od razu po jej otwarciu.

Fitkrem z brokułów

Zupa brokułowa cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Szczególnie w postaci kremu, często z dodatkiem sera feta. W wersji dietetycznej składnikami są jedynie warzywa i bulion, dlatego tak skutecznie pomaga w redukcji wagi.

Brokuły są niskokaloryczne i bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają m.in. wysoką dawkę sulforafanu, wspierającego profilaktykę antynowotworową. Mają też działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Co więcej, jedzone regularnie usprawniają układ pokarmowy i krążenie.

Brokuły stosuje się też w diecie odchudzającej, ponieważ w 100 g gotowanego brokułu występuje jedynie 35 kalorii. Jeśli zjemy taką ilość warzyw, dostarczymy sobie dodatkowo dzienną dawkę witaminy C i K oraz nawodnimy organizm. Zawarty w brokułach błonnik wspiera procesy trawienne i zmniejsza uczucie głodu.

Jak przygotować dietetyczny krem z brokułów? Podsmaż cebulę na małej ilości oleju. Zagotuj bulion warzywny i po chwili dodaj do niego zarumienioną cebulę. Do wywaru dorzuć różyczki brokułów. Ugotuj do miękkości warzyw i zblenduj całość. Dopraw solą i pieprzem.

 

1. Zimowa zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Zupa jarzynowa z pęczakiem

Zupa jarzynowa z pęczakiem

Zupa jarzynowa z pęczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Krem brokułowy fit

Krem brokułowy fit

Krem brokułowy fit / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Fitzupa z kalarepy

Fitzupa z kalarepy

Fitzupa z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Dietetyczna zupa z dyni

Dietetyczna zupa z dyni

Dietetyczna zupa z dyni przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Krem z cukinii

Krem z cukinii

Krem z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Fitkrem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Toskańska zupa jarzynowa

Toskańska zupa jarzynowa

Toskańska zupa jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Zupa miso wakame

Zupa miso wakame

Zupa miso wakame / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Jak przygotować łazanki? »

Soki nie tylko do picia »

Japońskie wypieki. Popularne ciasta po japońsku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133309

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3