Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować rozgrzewającą zupę?
Niezależnie od pory roku warto w swoim jadłospisie znaleźć miejsce na porcję smacznej i pożywnej zupy. Ze względu na rozgrzewające właściwości, jej potencjał wykorzystujemy głównie w okresie jesiennym i zimowym. Jak powinniśmy przygotować tego typu posiłek, aby dostarczył nam tego, co najcenniejsze?
Korzyści płynące z jedzenia zup
Zupy łączą w sobie wiele zalet, są aromatyczne, rozgrzewające, ale potrafią również orzeźwić. Posiadają wiele cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów, a to za sprawą składników tj.: mięsa, kasz czy warzyw.
Stanowią świetny sposób na przemycenie do naszej diety produktów, za którymi nie do końca przepadamy. Są pożywne i potrafią nasycić lepiej niż niejeden posiłek. Przygotowane w odpowiedni sposób nie tuczą, dzięki czemu możemy wykorzystywać przepisy na nie, nawet będąc na diecie. Dzięki dodatkom takim jak: czosnek czy cebula, wpływają na poprawę odporności, która w zimie jest szczególnie potrzebna.
Argumentem przemawiającym na ich korzyść jest również prostota wykonania. Każdy jest w stanie zrobić smaczną zupę i to bez względu na umiejętności kulinarne. Najważniejsze są chęci i dobre jakościowo produkty, z których chcemy wydobyć głębię smaku. Dodając do niej ziemniaki, makaron, ryż lub jajka sprawimy, że będzie niezwykle pożywna i syta.
Przepisy na smaczne zupy
Nie ma jednego sprawdzonego pomysłu na rozgrzewającą zupę. Nawet popularny rosół, kapuśniak czy barszcz możemy przygotować na wiele sposobów. Jak zatem wybrać najlepsze przepisy na ten przysmak? Skorzystajcie z propozycji naszych Użytkowników:
1. Rosół na mieszanych mięsach
Tradycyjna polska zupa. W tym przepisie znajdziecie połączenie mięsa drobiowego z wołowym oraz mnóstwo warzyw i przypraw. Nie tylko syci, ale też idealnie rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję.
Rozgrzewający rosół przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sprawdź także: Rosół na przeziębienie - czy na pewno pomaga?
Niezwykle gęsta, konsystencją może przypominać gulasz. Po zjedzeniu jednej porcji z pewnością będziecie syci na długo.
Jak zrobić rozgrzewającą zupę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zupa a'la leczo z klopsikami
Zostało wam trochę warzyw w lodówce? Wykorzystajcie je do tej zupy, która z pewnością wam zasmakuje. Mięsny dodatek w postaci klopsów to idealne dopełnienie tej potrawy. Dzięki dodatkowi przypraw, świetnie rozgrzewa.
Rozgrzewająca zupa z klopsikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Niskokaloryczna zupa krem z brokułów i szpinaku
Zielona bomba witaminowa. To propozycja dla osób, które zwracają szczególną uwagę na kaloryczność przyjmowanych posiłków. Zupa dostarczy cennych składników odżywczych i świetnie wzmocni odporność.
Zdrowa zupa na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Niezwykle kremowa i aromatyczna. Najlepiej smakuje posypana świeżym koperkiem w towarzystwie grzanek, groszku ptysiowego lub pieczywa.
Rozgrzewający krem z pieczarek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bardzo oryginalny przepis. Do jej przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy bulion, puszka kukurydzy, cebula, ziemniaki i trochę przypraw.
Zupa kukurydziana przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pikantna zupa z soczewicą i chorizo
Lubicie ostre smaki? Jeśli tak, ta zupa powinna przypaść wam do gustu. Zwarta w niej pasta paprykowa rozgrzeje was do czerwoności. Bogaty smak i pyszne składniki na pewno są świetnym wyborem w chłodny, zimowy dzień.
Pikantna zupa na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Zupa ziemniaczana z szampanem
Proponujemy bardzo oryginalny przepis na kartoflankę. Dodatek szampana lub wina musującego nada tej potrawie niepowtarzalnego aromatu i z pewnością zaskoczy bliskich.
Kartoflanka z szampanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sprawdź także: 11 pomysłów na kartoflankę. Jak zrobić pyszną zupę ziemniaczaną?
Przygotowana na wywarze z żeberek wieprzowych i warzyw. Dzięki dodatkowi zasmażki w postaci smażonego boczku, cebulki i odrobiny mąki zupa będzie jeszcze smaczniejsza. To danie świetnie rozgrzewa i syci. W zupełności wystarczy na pełnowartościowy obiad.
Zupa fasolowa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Zupa z czerwonej soczewicy
Można ją zrobić na dwa sposoby - tradycyjny lub zmiksować na zupę krem. W obu wersach prezentuje się i smakuje niesamowicie. Soczewica zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak białko, potas czy kwas foliowy. Skutecznie wzmacnia więc organizm.
Zupa z soczewicy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Zupa gulaszowa z brukselką
Jedni ją kochają, inni nienawidzą, o czym mowa? Oczywiście o brukselce. W tym wydaniu smakuje naprawdę obłędnie. Warto pamiętać, że warzywo to jest bogate w witaminy A, C i te z grupy B, a dodatkowo pozytywnie wpływa na pracę serca i wykazuje działanie antynowotworowe.
Zupa gulaszowa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowana na podsmażonych ogonach wołowych. Dzięki bogactwu warzyw i przypraw sprosta nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.
Zupa ogonowa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Zupa z papryki konserwowej
Odpowiednio gęsta, delikatnie ostra o kwaśnym posmaku. Przyrządzenie jej według tego przepisu z pewnością nie zajmie wam dużo czasu. Co więcej, świetnie się prezentuje - piękny, energetyczny kolor zupy poprawi humor nawet w najbardziej mroźny dzień zimy.
Rozgrzewająca zupa paprykowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Zupa cebulowo-serowa z bagietką
Wygląda niesamowicie i tak samo smakuje. Dodatek świeżo startego parmezanu, białego wytrawnego wina i rozdrobnionego sera Gruyere nadaje tej potrawie wykwintnego charakteru. Zupa cebulowa prezentuje się bardzo elegancko, więc śmiało możesz podać ją na rozgrzanie zmarzniętym gościom.
Zupa cebulowa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Banalnie prosta i bardzo zdrowa. Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Wystarczy obrać warzywa, ugotować je do miękkości, zblendować i doprawić. Posyp ją czarnuszką lub inną, ulubioną przyprawą do smaku. Rozgrzewająca wegańska zupa już gotowa!
Wegańska zupa na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jedno z najzdrowszych zielonych warzyw - coraz popularniejsze na polskich stołach »
"Koktajl Amiszów" chroni przed zawałem serca. Wypróbuj w domu! »
Tych produktów nie przechowuj w lodówce. Utracą konsystencję lub aromat »