Sześć przepisów, które powinien znać każdy miłośnik makaronu

Większość list, zawierających najpopularniejsze dania świata, otwierają potrawy makaronowe. A mówiąc o makaronach, nasze myśli w sposób naturalny wędrują do Włoch. Oto lista makaronowych dań, które każdy z nas powinien znać

Fot. 123RF/Picsel

Włoskie pasty pokochał cały świat, gdyż łączą w sobie prostotę, harmonijne smaki oraz poszanowanie do rodzimych produktów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas, chcąc przygotować naprawdę dobre danie makaronowe, sięga właśnie po receptury, pochodzące z Półwyspu Apenińskiego. Jego mieszkańcy traktują makaron niemalże jak świętość, a przepisy z jego wykorzystaniem, już od dziesiątek lat, są przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Każdy region Włoch posiada swoje charakterystyczne dania, z których jest niezwykle dumny. Część z nich robi furorę nawet w bardzo odległych zakątkach świata.

Specjalnie dla was, przygotowaliśmy zestawienie najpopularniejszych włoskich past. Jeśli chcecie nazywać się prawdziwymi znawcami makaronów, koniecznie upewnijcie się, że znacie wszystkie z wymienionych poniżej dań.

 

1. Spaghetti bolognese

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos bolognese tradycyjnie serwuje się z makaronem tagliatelle, jako tym, który lepiej wchłania ciężki, mięsny sos. Sekretem udanego sosu jest bardzo długie gotowanie. Dzięki temu warzywa i mięso mogą uwolnić cały swój smak i aromat.

 

2. Carbonara

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Najszybszy i najtańszy sposób na wycieczkę do Rzymu? Wystarczy poświęcić kilka chwil a przygotowanie tego prostego makaronu, pochodzącego wprost ze stolicy Włoch. Lista składników potrzebnych do wykonania przepisu jest niezwykle krótka, jednak ich jakość może przesądzić o naszym kulinarnym sukcesie. Dobry boczek oraz oryginalny parmezan są tutaj podstawą. Pamiętajcie również, że rodowity mieszkaniec Półwyspu Apenińskiego nigdy nie doda do tego sosu śmietany. To już polski wymysł.

 

3. Sos napoli

Fot. Fiolinea na Smaker.plAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos napoli to prawdziwa pochwała prostoty. Stanowi on kwintesencję włoskiej kuchni i jest doskonałym przykładem na to, że niepozorny produkt może być naprawdę wyjątkowy, jeśli odpowiednio go przygotujemy. Ten prosty sos, przygotowany z najlepszej jakości pomidorów, może okazać się równie smaczny, co skomplikowane potrawy, tworzone przez najlepszych kucharzy świata.

 

 

4. Lazania

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Cały świat kocha zapiekanki i Włosi nie są tutaj wyjątkiem. Ich kuchnia obfituje w różnego rodzaju dania przygotowywane w piecach, a jednym z najpopularniejszych jest właśnie lasagne. Płaty makaronu, przełożone mięsnym sosem oraz polane beszamelem, stanowią niebiańskie połączenie. Czasem możemy również spotkać nieco bardziej dietetyczne wersje tego dania, jednak każdy Włoch przekona was, że w kwestii lasagne nie ma co iść na kompromisy.

 


5. Alfredo

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kim jest Alfredo, na którego cześć nazwano to danie? Tego pewnie nie wiedzą nawet najstarsze włoskie mammy. Pierwsza wzmianka o tym prostym sosie pojawiła się jeszcze w XV wieku, w książce opisującej rzymskie specjały. Przez setki lat przepis niewiele się zmienił, a na przełomie XIX i XX wieku, wraz z włoskimi imigrantami, trafił do Stanów Zjednoczonych, gdzie stał się jednym z najpopularniejszych dań, kojarzonych z tą społecznością.

 

6. Putanesca

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W najłagodniejszy sposób nazwę tego makaronu można przetłumaczyć jako „makaron kurtyzany", chociaż z pewnością znajdą się również zwolennicy nieco dosadniejszego przekładu. Na szczęście, podczas gotowania, możemy odłożyć na bok rubaszne zawiłości lingwistyczne, skupiając się jedynie na smaku. Zapewniamy, że nie raz powrócicie do tego przepisu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 134

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2