Dania jednogarnkowe

Jesień i zima nie są wymarzonymi porami roku dla wielu z nas. Zamiast wylegiwać się na słonecznych plażach, zmuszeni jesteśmy do siedzenia pod ciepłym kocykiem. Oczywiście z tego także można zrobić zaletę. Na przykład poprzez wzięcie do ręki książki i kubka z ulubionym naparem ziołowym. Po które z napojów warto sięgnąć, by zadbać o odporność?

Fot. 123RF/Picsel

Z artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić napar z imbirem

- Jak zrobić napar z jabłkiem i cynamonem

- Jak zrobić napar z miodem

- Jak zrobić napar dobry na chore zatoki

- Jak zrobić napar dobry na katar

- Jak zrobić napar na przeziębienie

- Jak zrobić napar dobry na kaszel

- Jak zrobić napar wzmacniający odporność

- Jak zrobić napar z mlekiem

 

Zioła i przyprawy to najlepsi przyjaciele w okresie jesiennozimowym. To w tym czasie sięgamy po nie najchętniej, by chronić się przed infekcjami, wspomagać odporność i po prostu cieszyć się ich smakiem. Oto nasze TOP 10 rozgrzewających naparów na jesienne i zimowe wieczory.

Napary jesienne z imbirem

Najlepsze napary jesienne to te, które doskonale rozgrzewają organizm, są smaczne, a jednocześnie wspomagają naszą odporność. Dlatego zawsze o tej porze roku warto sięgnąć po imbir. Idealnym przykładem rozgrzewającego napoju jesiennego będzie napar z imbiru, pomarańczy i miodu. Jak go przygotować?

Wystarczy litr wody, pomarańcza, cztery centymetry korzenia imbiru oraz kilka goździków i łyżka miodu. Obierzcie pomarańczę i pokrójcie ją w plasterki, a następnie przełóżcie do dzbanka. Obierzcie imbir i zetrzyjcie go na tarce. Dodajcie kilka goździków, a następnie zalejcie gorącą wodą. Odczekajcie chwilę, by całość się zaparzyła, a następnie dodajcie łyżkę miodu.

Imbir nada naparowi ostrości, jednak przede wszystkim będzie on działać rozgrzewająco, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Taki napój można pić codziennie.

Napary zimowe z jabłkiem i cynamonem

Czy istnieje lepsze zimowe połączenie od jabłka z cynamonem? Nam nie przychodzi nic do głowy. Dlatego najlepsze napary zimowe opierają się właśnie o te dwa składniki, które doskonale się dopełniają. Jak przygotować taki pyszny napój?

Do garnka wlejcie litr wody, a następnie zagotujcie ją. Dodajcie pokrojone w plasterki dwa umyte jabłka, pół pomarańczy i dwie laski cynamonu oraz cztery goździki. Możecie dodać tam także odrobinę kurkumy. Gotujcie całość przez 15 minut, by jabłka zmiękły. Jeśli chcecie, zamiast wody możecie dodać sok jabłkowy. Jednak wtedy nie gotujcie naparu tak długo - wystarczy doprowadzić całość do wrzenia.

Cynamon jest nie tylko pyszną przyprawą. Działa także przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Dlatego zimą, gdy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia, warto dodawać go do naszej diety.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Najzdrowsze napary bywają niesmaczne. Ale i tak warto je pić!

Najzdrowsze napary czasem smakują... nietypowo. Podobna zasada dotyczy syropów - raczej nie są zbyt dobre, ale przynajmniej leczą. Ten napar może wam zasmakować, chociaż wiele osób pewnie będzie kręcić na niego nosem. Nie zmienia to jednak faktu, że jest niezwykle zdrowy. Jak go przygotować?

Potrzebujecie soku z cytryny, startego imbiru (dwa centymetry), łyżeczki kurkumy, szczypty pieprzu i ziarna kardamonu. Wszystkie składniki powinny znaleźć się większym kubku (400 mililitrów), by następnie zalać je gorącą wodą. Odczekajcie kilka minut, a następnie dodajcie łyżeczkę miodu do smaku.

Chociaż nie smakują najlepiej, warto pić takie napary. Właściwości przewyższają walory smakowe. Już sama kurkuma hamuje aktywność wirusów i zapobiega powstawaniu infekcji.

Najlepsze napary to te z miodem

Niezależnie od tego, jakie napary lubicie przygotowywać, dodanie do nich miodu zawsze jest dobrym wyborem. Najlepsze napary stają się jeszcze lepsze, gdy znajdzie się w nich odrobina płynnego złota. Dlaczego? Oczywiście ze względu na to, że wspomaga on walkę organizmu z przeziębieniami. Sprawdzi się doskonale na infekcje gardła i płuc.

Aby dowiedzieć się, jak działa miód w akcji, dodajcie go do pysznego naparu z kardamonu i cynamonu. Do kubka wrzućcie pięć strąków kardamonu, dwie gwiazdki anyżu i laskę cynamonu. Zalejcie wrzątkiem i odczekajcie kilka minut. Następnie dodajcie łyżeczkę miodu. Uwielbiamy takie proste napary. Właściwości tych napojów są tak pozytywne, że moglibyśmy pić je codziennie.

Napary na zatoki

Napary na zatoki to jeden ze sposobów radzenia sobie z tą przykrą przypadłością. Oczywiście należy pamiętać, że to tylko element kuracji. Po które zioła należy sięgać, gdy mamy problem z zatokami? Przede wszystkim zaleca się picie naparów z tymianku, który charakteryzuje się właściwościami rozkurczowymi i bakteriobójczymi. Dodatkowo rozrzedza on wydzielinę, dzięki czemu może wspomóc w chorobie zatok.

Do tymianku warto dodać odrobinę kwiatu czarnego bzu, który działa przeciwwirusowo i ochronnie względem błon śluzowych dróg oddechowych. Ostatnim elementem naparu powinien być kwiat lipy - działa on przeciwzapalnie, a także łagodząco. Idealnie nadaje się na wszelkie choroby układu oddechowego.

Zobacz: Koktajl z grejpfrutem i kardamonem

Napary na katar

Najlepsze napary na katar to te, które działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dlatego jednym z najczęściej wybieranych ziół na katar jest tymianek. Znajdujący się w nim tymol wspomoże także wydzielanie i rozrzedzanie śluzu, dzięki czemu wydzielina z nosa jest łatwiejsza do usunięcia. Napar z tymianku warto pić trzy razy dziennie.

Wystarczy zalać ziele wrzątkiem i odczekać kilka minut. Kolejnym naparem na katar będzie ten przygotowany z rumianku. Rumianek działa przeciwzapalnie i odkażająco. Dzięki zawartych w nim olejkach eterycznych zmniejsza obrzęk śluzówki, a także rozrzedza wydzielinę. Pijcie napar z rumianku dwa razy dziennie, by pozbyć się kataru.

Napary na przeziębienie

Najlepsze napary na przeziębienie to te, które nie tylko rozgrzewają i zawierają uderzeniową dawkę witaminy C, ale także mają w sobie składniki antybakteryjne. Tu może zatem sprawdzić się najprostszy z możliwych naparów. Do soku z cytryny dodajcie starty imbir (dwa centymetry), a następnie zalejcie go całość gorącą wodą. Po chwili dodajcie miód. Taka mieszanka z pewnością szybko postawi was na nogi. Jeśli chcecie jeszcze wspomóc organizm w walce z przeziębieniem, do naparu dodajcie odrobinę soku z czarnego bzu, który może pomóc w obniżeniu gorączki.

Napary na suchy kaszel

Napary na suchy kaszel to doskonały sposób, by poradzić sobie z tym nieprzyjemnym objawem. Aby odrobinę wesprzeć swoje płuca warto pić między innymi napar z babki lancetowatej. Dzięki swoim właściwościom jest w stanie zmniejszyć stan zapalny, gorączkę i męczący kaszel. Polecana jest także podczas kataru, gdyż działa ściągająco na błony śluzowe. Wystarczy pić napar trzy razy na dobę, by zmniejszyć dolegliwości.

Napar na odporność

Wiele z podanych przez nas przepisów sprawdzi się, jako sposób na odporność. Jednak naszym ulubionym naparem jest ten przygotowany z czystka. Jak przystało na napar na odporność, napój z czystka działa nie tylko na drobnoustroje i grzyby, ale także wzmacnia organizm dzięki zawartości antyoksydantów. Dodatkowo oczyszcza go z toksyn i działa przeciwmiażdżycowo. Należy jednak pamiętać, że napar z czystka przynosi efekty tylko wtedy, gdy jest spożywany regularnie.

Napary jesienne z mlekiem

Na sam koniec warto powiedzieć, że niektóre napary można przygotować na bazie mleka - krowiego i roślinnego. Idealnym przykładem jest złote mleko, które doskonale smakuje, rozgrzewa i oczywiście działa pozytywnie na organizm. Wystarczy, że szklankę mleka zagotujecie wraz z łyżką kurkumy, odrobiną startego imbiru i kardamonu. Możecie dodać do całości miód, jednak nie musicie - złote mleko będzie pyszne bez tego.

Znacie już nasze TOP 10 naparów na jesień i zimę. Teraz czas zabrać się za ich przygotowanie. Wszystko po to, by umilić sobie chłodne wieczory:

1. Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką

Zimowa herbata

Zimowa herbata z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Syrop z imbiru, cytryny i miodu

Syrop z imbiru

Syrop z imbiru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Napar z anginki (geranium)

Napar z anginki

Napar z geranium / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Aromatyczna herbata z czystka

Herbata z czystka

Herbata z czystka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Napar owocowy z konfiturą różaną

Napar owocowy z konfiturą różaną

Napar jesienno-zimowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kakao z cynamonem i ajerkoniakiem

Kakao z cynamonem i ajerkoniakiem

Rozgrzewający napój zimowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Syrop z czosnku, cytryny i miodu. Jak zrobić? »

Kulinarne sposoby na walkę z przeziębieniami i wzmocnienie odporności »

Domowe wyroby alkoholowe. Kiedy są nielegalne? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1583

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 325

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8