Fot. 123RF/Picsel
Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie.Produkt ten uchodzi powszechnie za niezwykle kaloryczny. Warto jednak zastanowić się czy aby na pewno nie jest to kolejny z dietetycznych mitów.
Ziemniaki - czy są tuczące?
Eksperci jednogłośnie podkreślają, że ziemniak jako warzywo nie jest tuczący, zawiera dużo wody, a dodatkowo jest produktem lekkostrawnym, bogatym w witaminę C. Kluczowy jest proces przygotowania ziemniaka do zjedzenia. Najzdrowszy i najmniej kaloryczny będzie ugotowany na parze. Najlepiej solić je oszczędnie, dopiero pod sam koniec gotowania. Wtedy dodatkowo zredukujesz ilość zawartych w nich kalorii.
Jeśli natomiast do ziemniaków dodamy tłuszcz lub polejmy je gęstym sosem, przegryziemy kotletem schabowym i popijemy słodkim sokiem, ich kaloryczność drastycznie wzrośnie. Dwa gotowane ziemniaki to odpowiednik ok. 120 kalorii, polane tłuszczem będą mieć już 170 kalorii, a średnia porcja frytek to już ponad 500 kalorii.
Ugotowane ziemniaki najbezpieczniej jeść zatem na zimno lub ponownie lekko je podgrzać, ponieważ wytwarza się wtedy tzw. skrobia oporna, czyli składnik nie trawiony w przewodzie pokarmowym. Ziemniaki w takiej postaci można porównać pod względem kaloryczności do porcji płatków z otrąb owsianych. Będzie to posiłek, który nie tylko nie tuczy, ale i ma właściwości prozdrowotne.
Ziemniaki zawierają znaczne ilości błonnika, żelaza i magnezu, a także skrobi, która jest ważnym źródłem energii. Obniżają również ciśnienie krwi. Robiąc zakupy warto pamiętać, że im młodsze ziemniaki, tym zawierają mniej kalorii, ale za to więcej błonnika.Co ciekawe, całkiem niedawno naukowcy natrafili na substancję o nazwie kukoamina w ziemniakach. Do tej pory myślano, że ten obniżający ciśnienie tętnicze związek chemiczny jest obecny tylko w kolcowoju chińskim, wykorzystywanym często w tradycyjnej chińskiej medycynie. Okazało się jednak, że i nasze pospolite ziemniaki zawierają tę substancję, co było sporą niespodzianką dla badaczy. Jeszcze tylko nie wiadomo, jaka ilość ziemniaków będzie wystarczająca, by przynieść efekty.
Ziemniaki na stół!
Serwując ziemniaki, nie ograniczajcie jedynie do klasycznego puree lub frytek. Warto pamiętać, że z ich wykorzystaniem możecie przygotować wiele zaskakujących dań, począwszy od placków, przez zapiekanki, a na zupach i kluskach skończywszy. Jeśli potrzebujecie inspiracji, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niekóre z ich propozycji.
1. Kopytka klasyczne z ziemniaków
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Dziadova na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ziemniaki nadziewane bryndzą
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Renaca na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ziołowe kulki ziemniaczane
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Przedwojenne kotlety ziemniaczane
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Szynszylka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie