Wyniki wyszukiwania dla rogale dla zapracowanych
Artykuły rogale dla zapracowanych
Wszystkie
11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze s...
Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich trwa od 1891 roku. Zwyczaj ten rozpoczął się w Poznaniu, jednak z biegiem lat staje się coraz popularniej...
Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...
Biały mak stał się popularny przede wszystkim za sprawą rogali świętomarcińskich, czyli słodkiego wypieku pochodzącego z Wielkopolski. Nie jest on...
Przygotowywanie obiadu kojarzy ci się z czasochłonnym i skomplikowanym przedsięwzięciem? Wiedz, że wcale nie musi takim być! Nawet jeśli nie jesteś...
Czy wiesz, czym są pyry z gzikiem albo szneki z glancem? To specjały, z których słynie kuchnia wielkopolska. Podczas podróży w tamten region Polski...
Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności,...
Często jest tak, że szybsze w przygotowaniu dania wypierają staropolskie czy tradycyjne potrawy. Młode pokolenia nie znają wielu przepisów, z który...
Od lat Polacy podają ją podczas uroczystego obiedu w Narodowe Święto Niepodległości. Choć kaloryczna, to ma też szereg cennych właściwości. Czy jes...
Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek,...
My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potr...
Co można zrobić z maku? W kuchni najczęściej używa się tego niebieskiego i białego. Odkryj właściwości maku oraz przeciwwskazania do jego spożywani...
Czy umiesz powiedzieć, co to jest pyra z gzikiem lub maczanka? Wiesz, kiedy przypada Dzień polskiej żywności? Sprawdź swoją wiedzę dotyczącą kuchni...
Gęś czy kaczka? Oto jest pytanie. Które z tych mięs jest zdrowsze i smaczniejsze? Po które sięgać częściej? I przede wszystkim – jak je przyrządzać?
Narodowe Święto Niepodległości, które obchodzimy 11 listopada, to okazja do tego, żeby przyjrzeć się naszej historii również od strony kulinarnej....
Polska kuchnia regionalna ma wiele do zaoferowania, a w każdym województwie kryją się prawdziwe kulinarne perełki. Czy wiesz, jak przygotować karta...
Wszystkich Świętych to dzień zadumy, podczas którego wspominamy swoich bliskich. Wielu osobom 1 listopada kojarzy się również z czasem dzieciństwa,...
Jeśli chociaż raz wybierzesz się na Lubelszczyznę, koniecznie musisz spróbować lubelskich cebularzy. Ten tradycyjny przysmak zrobiony jest zaledwie...
W najnowszym wydaniu magazynu PYSZNE rozpływamy się nad zaletami gruszki, a dania z gruszkami rozpływają się w naszych ustach. Jabłko musiało ustąp...
Gzik to jeden ze specjałów, z których słynie Wielkopolska. Twaróg wymieszany ze śmietanką, cebulą i szczypiorkiem to smak dzieciństwa wielu Polaków...
Stary barek ze skrzypiącymi drzwiczkami, zamykany na klucz, a w środku karafka z grubego szkła i zestaw malutkich kieliszeczków. Charakterystyczny...
Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca...