Spis treści:
- Dlaczego jemy gęsinę na 11 listopada?
- Czy gęsina jest zdrowa?
- Gęsina - właściwości
- Przepisy na potrawy z gęsi
Na północy i zachodzie Polski znane jest przysłowie: „Na świętego Marcina dobra gęsina". Dużo w tym prawdy! 11 listopada z chęcią pieczemy gęsi i podajemy je bliskim na Święto Niepodległości. Dowiedz się, jak przygotować potrawy z gęsi i czy jej mięso jest zdrowe.
Sprawdź także: Oryginalne rogale świętomarcińskie. Tradycyjny przepis na poznański specjał

Dlaczego jemy gęsinę na 11 listopada?
W Narodowe Święto Niepodległości na wielu polskich stołach gości gęsina. Mięso, podane w towarzystwie jabłek, kapusty, ziemniaków czy kaszy, to tradycyjne danie na 11 listopada. Skąd taki zwyczaj? Okazuje się, że ma związek ze św. Marcinem, którego dzień wówczas obchodzimy.
Św. Marcin urodził się jako syn legionisty w 316 roku w Sabarii, czyli jednej z prowincji cesarstwa rzymskiego (obecne terytorium węgierskie). Przeniósł się jednak w region Francji i wiódł pustelnicze życie, dlatego nazywa się go patronem ubogich. W 375 roku został mianowany biskupem Tours. Według legendy św. Marcin przeraził się tą nowiną i nie czując się godnym, aby przyjąć tytuł, ukrył się przed wysłannikami papieża. Kryjówkę w stodole wskazały im jednak gęgające gęsi. Właśnie dlatego portret świętego często zdobią te ptaki.
Prawdopodobnie również dla upamiętnienia tej legendy, wielu Polaków piecze gęsinę. Warto podkreślić też, że w listopadzie gęsi są najtłustsze i najsmaczniejsze, co również miało wpływ na to, że akurat wtedy podawano je na stoły. Gęsina w Polsce hodowana była w XVI wieku, ale na stałe zagościła dopiero w XVIII wieku. Przez wiele lat wróżono z kości tych ptaków. Białe przepowiadały śnieżną zimę, czerwone - mroźną, a plamiste - deszczową.
Czy gęsina jest zdrowa?
Niestety wiele osób kojarzy gęsinę z czymś tuczącym i niekorzystnie wpływającym na organizm. Wynika to z faktu, że zawiera ona dużo tłuszczu, a - jak wiadomo - to on jest w dużej mierze obwiniany za przybieranie na wadze i rozwój chorób sercowo-naczyniowych.
Czy w tym przypadku jest się czego obawiać? Czy gęsina jest zdrowa? Okazuje się, że tłuszcz zawarty w gęsinie obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują dobroczynne działanie na serce i mózg. Co więcej, charakteryzuje się on niską temperaturą topnienia, dzięki czemu nie obciąża układu pokarmowego.
Prozdrowotne właściwości gęsiny wynikają również ze sposobu, w jaki hodowane są gęsi. Jako że nie nadają się one do hodowli przemysłowych, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że ich mięso jest nafaszerowane antybiotykami. Ponadto karmione są bardziej naturalną paszą, np. owsem i trawą.
Sprawdź także: Co podać na niepodległościowy obiad? Te dania zachwyciłyby Piłsudskiego
Gęsina - właściwości
Dlaczego jeszcze warto sięgać po gęsinę? Właściwości i związki obecne w tym produkcie nie kończą się na tych wymienionych powyżej. Można znaleźć w nim szereg innych witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, witaminy A i E oraz żelazo, potas, magnez i cynk. Uchodzi ono także za wartościowe źródło białka, zawierającego cenne aminokwasy.
Tłuszcz zawarty w gęsinie stanowi prawdziwą skarbnicę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, linolenowego, linolowego i arachidonowego, które łagodzą stany zapalne i obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Substancje odżywcze znajdujące się w gęsinie są bardzo dobrze przyswajalne, dzięki czemu pozwalają uporać się z niedoborem niektórych witamin i minerałów, a do tego usprawniają ważne procesy zachodzące w organizmie. Na szczególną uwagę zasługuje ich wpływ na układ nerwowy - w odpowiednich ilościach wspomagają pracę mózgu oraz niwelują stany depresyjne i zaburzenia nastroju.
Przepisy na potrawy z gęsi
W Narodowe Święto Niepodległości najczęściej podajemy gęś w całości, nadzianą owocami (choćby jabłkami czy żurawiną). Można też ją zaserwować w towarzystwie aromatycznego sosu. Świetnie sprawdzi się ten grzybowy, śliwkowy czy owocowy. Gęsina daje jednak znacznie więcej możliwości w kuchni. Przygotuj z niej domowe mięsne przetwory, pyszną potrawkę albo tatara! Odkryj wszystkie, wypróbowane przez naszych użytkowników, przepisy na potrawy z gęsi:
1. Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną na obiad 11 listopada / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pierś gęsia z sosem i modrą kapustą

Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Gęsina w warzywnym sosie

Gęsina w warzywnym sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pasztet z gęsiej wątróbki i chutney z pigwy

Pasztet z gęsiej wątróbki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Gęś nadziewana mięsem mielonym i grzybami

Gęś nadziewana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Pieczona gęś na świętego Marcina

Pieczona gęś na świętego Marcina / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najlepsza maść na spuchnięte nogi i bóle kręgosłupa. Tak działa ta roślina »
Pij, gdy jelita nie działają dobrze. Skarb z babcinego słoika »
Jedni ją uwielbiali, drudzy nienawidzili. Kultowe śniadanie z czasów PRL-u »