Takiego jeszcze nie jedliście. Trzy genialne sposoby na kalafiora

Kalafior to jedno z tych warzyw, które można wykorzystać w wielu przepisach. Świetnie smakuje w wersji ugotowanej jako dodatek do ziemniaków i jajka sadzonego, może zrobić z niego również przepyszną zupę, usmażyć go lub upiec. Czy wiesz jednak, jaki kalafior jest najlepszy? W poniższym artykule przedstawimy ci ciekawe sposoby na kalafiora.

Najlepsze sposoby na przygotowanie kalafiora | Fot.123RF/Picsel/ Fot. Ola Skowron/Dzien Dobry TVN/East News

Spis treści:

Jeżeli chcesz wzbogacić swoją dietę w warzywa, a co za tym idzie w witaminy i minerały, kalafior będzie doskonałym wyborem. Rewelacyjnie sprawdzi się na diecie odchudzającej, jest niskokaloryczny, w 100 g kalafiora znajduje się jedynie 25 kcal, a dodatkowo na długo cię nasyci. Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera układ pokarmowy, zapewnia prawidłowe trawienie oraz chroni przed zaparciami. Pomoże także obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi.

Zawiera witamy C, te z grupy B oraz K, a także substancje mineralne, magnez, wapń, fosfor czy potas. Kalafior jest także źródłem kwasu foliowego, który powinien być przyjmowany przez kobiety w ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój dziecka. Spożywanie kalafiora chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, warzywo to ma także właściwości przeciwnowotworowe. Podpowiemy ci, jaki jest najlepszy sposób na kalafiora oraz na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu. 

Sprawdź także: Czy można jeść cukinię na surowo? Jakie właściwości ma surowa cukinia i co z niej przygotować?

Jaki kalafior jest najlepszy?

Zastanawiasz się, jak kupować kalafiora, żeby smakował najlepiej? Zadanie to wcale nie jest trudne, przede wszystkim zwróć uwagę na jego wygląd. Głowa kalafiora powinna być zwarta, biała, pozbawiona wszelkich plamek oraz brązowych zabrudzeń, które mogą świadczyć o tym, że warzywo długo leży na straganie czy sklepowej półce.

Kalafiorowe liście powinny być zwarte, jędrne i nieoberwane, dzięki czemu mamy pewność, że warzywo dłużej utrzyma wilgoć i nie zwiędnie. Czasem promocyjne ceny skłaniają nas do zakupu większej ilości warzyw. Warto jednak pamiętać, że aby kalafior smakował najlepiej, należy go zjeść do około trzech dni po zakupie. Dlatego lepiej unikać kupowania na zapas, tak by nic się nie zmarnowało. 

Sposoby na kalafiora

Znany kucharz, Andrzej Polan za pośrednictwem swojego konta na Instagramie postanowił podzielić się swoimi niezawodnymi sposobami na kalafiora. Z reguły warzywo to podajemy w wersji ugotowanej. Warto pamiętać, że wrzucamy go do wrzątku wraz z solą oraz łyżeczką cukru. Jeżeli chcemy, aby kalafior był chrupiący, można podzielić go na różyczki i usmażony na złoty kolor. Świetnie sprawdzi się również starty na tarce, wówczas uzyskamy swego rodzaju kalafiorową kaszę. Doskonałym pomysłem na kalafiora będzie pokrojenie go w plastry, posmarowanie olejem, dodanie ulubionych przypraw, a następnie usmażenie, ugrillowanie lub upieczenie w formie steka. 

Sprawdź, jakie dania z kalafiora przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Pizza z kalafiora

 Pizza z kalafiora Zobacz przepis

Pizza z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kalafior z piekarnika

 Kalafior z piekarnika Zobacz przepis

Kalafior z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pieczony kalafior

 Pieczony kalafior Zobacz przepis

Pieczony kalafior / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Steki z kalafiora

 Steki z kalafiora Zobacz przepis

Steki z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlety z kalafiora

 Kotlety z kalafiora Zobacz przepis

Kotlety z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Surówka z kalafiora

 Surówka z kalafiora Zobacz przepis

Surówka z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Purée z kalafiora

 Purée z kalafiora Zobacz przepis

Purée z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z kalafiorem

 Sałatka z kalafiorem Zobacz przepis

Sałatka z kalafiorem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Instagram, medonet.pl, opracowanie własne

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »

Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »

Kasza ze śliwkami? Taki deser to ratunek dla jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 3046

60 min
11
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 660

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1