Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaczynamy od produktu, którego bez soli chyba prawie nikt sobie nie wyobraża – pieczywa. Dzisiaj upieczemy angielkę, nazywaną też bułką paryską lub batonem , w zależności od regionu Polski. Przygotujemy nietypową angielkę, bo na kefirze, takim domowym. A o produkcji kefiru w domu i ziarnach kefirowych napiszemy następnym razem. Angielka ta ma pyszną chrupiącą skórkę, jest puszysta i można zajadać ją zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i na słodko.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 360
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 819
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 360
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 819
Składniki
W misce rozprowadzamy drożdże w ciepłej wodzie z odrobiną cukru a następnie wlewamy kefir oraz wsypujemy obie mąki. Całość wyrabiamy na sprężyste ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce lub po prostu w kuchni na 1,5-2 godziny.
Po tym czasie formujemy dwie angielki i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Angielki smarujemy delikatnie oliwą z oliwek, aby skórka zanadto nie wyschła podczas wyrastania. Batony wyrastają ok. 1 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni, wstawiamy angielki i pieczemy (góra, dół) ok. 23 minut. Pamiętajmy, aby spryskać nasz wypiek wodą na ok. 5 minut przed końcem pieczenia. Studzimy angielki na kratce. Pięknie pachną i wyśmienicie smakują, pomimo, iż nie dodawaliśmy soli. :) Jeżeli zaś komuś bardzo czegoś będzie brakować, może dodać na przyszłość 8 g soli. Smacznego!