Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To śniadanie robi ostatnio w moim domu furorę. Jajka po turecku czyli Çilbir. Pomysł na posiłek, który pokochasz od pierwszego kęsu️
Głębszy garnek
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 922
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 922
Składniki
Jogurt naturalny mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie się delikatnie przypalać, dodajemy wędzoną paprykę. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Do garnka z gotującą się wodą dodajemy sól i łyżkę octu i zmniejszamy ogień. Jajko wbijamy najpierw do filiżanki. W wodzie robimy wir, do którego wrzucamy delikatnie jajko. Po chwili wbijamy drugie. Gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody. Na talerzu rozsmarowujemy jogurt. Polewamy naszym czerwonym płynem. Delikatnie układamy na nim jajka w koszulce.Posypujemy koperkiem i szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem. Maczamy bułeczki w płynnym żółtku i w sosiku. Coś pysznego. Polecam