Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pancakes Gordona z borówkami i ricottą są idelne i na śniadanie i na podwieczorek, choć znam też takich, którzy ziedliby je nawet na obiad:) Serowe, wilgotne i deligatne z lekko kwaskowatyki borówkami i miodem stanowią rozkoszną mieszankę wybuchową.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 893
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4525
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1144
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 511
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 893
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4525
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1144
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 511
Składniki
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól a następnie przesiać.
Dodać cukier.
Na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego żółtka jajek*** i cały czas mieszając, dodawać powoli mleko. *** ja żółtka wymieszałam z połową mleka dzięki czemu szybciej zaczęło powstawać gładkie ciasto.
Gdy ciasto już będzie gładkie i jednolite, dodać ricottę i borówki
W osobnej misce ubić białka i powoli, łyżka po łyżce, dodawać je do ciasta.
Na średnim ogniu rozgrzać patelnię (najlepiej taką z wartwą zapobiegającą przywieraniu) dodać łyżkę i łyżeczkę masła. Gdy składniki połączą się ze sobą zacząć smażyć pankace'i. ***1 pancake to 2 łyżki ciasta.
Smażyć 1-2 minuty z każdej strony (gdy na pancake'u zaczną się tworzyć malutkie bąbelki, przełożyć na drugą stronę).
Podawać z jogurtem greckim i miodem.