Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polskie placuszki drożdżowe tradycyjne najlepiej smakują w towarzystwie jabłek.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13186
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2537
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3686
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4640
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13186
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2537
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3686
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4640
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę z solą. W środku robimy wgłębnie, w które wkruszamy drożdże. Zalewamy połowę podgrzanego mleka z dodatkiem cukru. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 10 min.
Po tym czasie wbijamy jajko, dolewamy resztę mleka i wyrabiamy gęste ciast. W razie czego dodajemy mąkę, bądź dolewamy mleka. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce.
W tym czasie obieramy jabłko. Kroimy na plastry, Wycinamy środek i ewentualnie oprószamy cynamonem.
Gdy ciasto podwoi objętość, kładziemy je łyżką na rozgrzaną, wcześniej naoliwioną patelnię tworząc placuszki trochę większe od plastrów jabłka. Następnie wkładamy pokrojony owoc, przykrywamy ciastem i smażymy na rumiano z dwóch stron.
Na koniec usmażone racuchy dla smaku posypujemy odrobiną cukru pudru.