Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 10089

Polskie placuszki drożdżowe tradycyjne najlepiej smakują w towarzystwie jabłek.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 1 szklanka
  • mleko 2/3 szklaki
  • jajko 1 szt
  • Drożdże 15g
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • jabłko 1 szt
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder do poproszenia
1-2 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę z solą. W środku robimy wgłębnie, w które wkruszamy drożdże. Zalewamy połowę podgrzanego mleka z dodatkiem cukru. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 10 min.

  2. Po tym czasie wbijamy jajko, dolewamy resztę mleka i wyrabiamy gęste ciast. W razie czego dodajemy mąkę, bądź dolewamy mleka. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce.

  3. W tym czasie obieramy jabłko. Kroimy na plastry, Wycinamy środek i ewentualnie oprószamy cynamonem.

  4. Gdy ciasto podwoi objętość, kładziemy je łyżką na rozgrzaną, wcześniej naoliwioną patelnię tworząc placuszki trochę większe od plastrów jabłka. Następnie wkładamy pokrojony owoc, przykrywamy ciastem i smażymy na rumiano z dwóch stron.

  5. Na koniec usmażone racuchy dla smaku posypujemy odrobiną cukru pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń