Do góry

Newsy

Sprawdzone przepisy na bezglutenowe pieczywo

Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami.

Fot. 123RF/Picsel

Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Celiakia może wywoływać anemię, bóle kości i stawów, kurcze mięśni, mrowienie w stopach i nogach, obrzęki, nieregularność miesiączek oraz impotencję. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Statystycznie rzecz biorąc, na celiakię może cierpieć około 1 proc. ludności. Faktem jest, że chorujemy na celiakię coraz częściej - może to być wynikiem zwiększonej ilości glutenu w zbożach uprawnych, dodatków zawierających gluten w przetworzonej żywności, czy po prostu lepszej diagnostyki.

Na co zwracać uwagę, przygotowując bezglutenowe posiłki?

Dieta bezglutenowa zdecydowanie nie jest łatwa w stosowaniu. Osoby nietolerujące glutenu muszą szczególnie zwracać uwagę na składniki, jakich używają podczas przygotowywania posiłków. Co ważne - muszą wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których jest on ukryty. Przestrzegając ściśle kilku zasad, można tę chorobę oswoić, a życie na diecie bez glutenu wcale nie musi oznaczać końca świata.

Naturalnie bezglutenowe są niektóre zboża, m.in.: ryż (biały, brązowy, dziki, kukurydza, sorgo, soja, maniok i amarantus. Bez obaw można też jeść kaszę gryczaną, jaglaną czy ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Masło i margaryna, oraz oliwa z oliwek czy inne oleje roślinne także są bezpieczne dla osób z celiakią.

Glutenu nie zawierają żadne owoce ani warzywa, można je jeść bez obaw. Dobre jest zachować ostrożność jedynie przy suszonych owocach. Bezglutenowy będzie też domowy kisiel czy budyń zrobione z mąki ziemniaczanej, dżemy, cukier i miód.

Przy celiakii można pić mleko, kefir, jogurt naturalny oraz nieprzetworzony ser biały i żółty.

Czy na diecie bezglutenowej można jeść chleb?

Jednym z produktów, za którym najbardziej tęsknią osoby chore na celiakię, jest chleb. Jednak czy aby na pewno musimy o nim zapomnieć, gdy przeszliśmy na dietę bezglutenową? Nic z tych rzeczy! Nasi użytkownicy znają mnóstwo zdrowe pieczywo, całkowicie bezpieczne dla celiaków. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Chleb bezglutenowy

Fot. Pasjonata na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Chleb Macieja

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Chlebek gryczany

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Chleb pasjonaty

Fot. Pasjonata na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pobierz aplikację smaker

5. Chleb z ziaren

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Chleb z kaszy gryczanej

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Bułeczki bezglutenowe

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Chleb bez mąki

Fot. Ania1408 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń