Do góry

Newsy

10 sposobów na potrawy z buraków

Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy.

Fot.123RF/Picsel

Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to pomaga wzmacniać naszą odporność i jest polecane również kobietom w ciąży, a to wszystko ze względu na wysoką zawartość cennego kwasu foliowego. Buraki wpływają pozytywnie na układ krwionośny, zapobiegając anemii i wspomagając leczenie wielu bardzo poważnych chorób. Niestety, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny, nie zaleca się jedzenia dużych ilości buraków osobom chorym na cukrzycę. Jednak pozostali nie powinni ich sobie odmawiać. Wręcz odwrotnie - jedzmy jedzmy je jak najczęściej!. Aby w pełni wykorzystać potencjał tego niezwykłego warzywa, wypróbujcie pomysły naszych użytkowników.

1. Pęczotto z burakamiPęczotto z burakami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polska wariacja na temat kuchni śródziemnomorskiej. Łączy w sobie bombę witaminową w postaci buraka i niezwykle zdrową kaszę pęczak. Przygotowanie tego dania wymaga nieco wysiłku i cierpliwości, ale jeżeli odstoimy swoje przy dolewaniu bulionu, nasze wysiłki zostaną nagrodzone fantastycznym posiłkiem


2. Zupa krem z buraków

Krem z buraków

Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wygląda pięknie i smakuje doskonale. Taki kolorowy akcent poprawi nam humor nawet w najbardziej ponury dzień. W połączeniu z chrupiącymi ziarnami słonecznika lub dyni, czy aromatycznymi grzankami, będzie nie tylko przystawką ale może stanowić pyszny i sycący obiad.

3. Dynia faszerowana kaszą bulgur i buraczkami

dynia faszerowana kaszą bulgur i buraczkami

Fot. Foodmania na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolorowe i rozgrzewające danie w sam raz na jesień. Najtrudniejszą częścią jego przygotowania jest rozkrojenie dyni, ale kiedy to nam się uda, resztę zrobimy w mgnieniu oka. Tak podana dynia jest nie tylko smaczna ale też niezwykle efektowna i świetnie sprawdzi się w roli głównego dania na przyjęciu lub obiedzie z rodziną.


4. Zapiekanka z buraków i ziemniaków

Zapiekanka z buraków i ziemniaków

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wygląda pięknie, prawda? A jej zrobienie zajmie nam tylko chwilę. Wygląd tej zapiekanki zależy tylko i wyłącznie od naszej kreatywności. Do duetu ziemniak-burak możemy dodać jeszcze inne kolorowe warzywa, na przykład cukinię lub bakłażana.Wtedy nasza zapiekanka będzie jeszcze piękniejsza.

5. Owsianka z burakami

Owsianka z burakami

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Niecodzienna propozycja śniadaniowa. Ta potrawa wykorzystuje naturalną słodycz jaka kryje się w burakach. Jeżeli odważycie się na ten eksperyment, na pewno nie pożałujecie. Do jej przygotowania używamy pieczonych buraków. Najlepiej od razu upieczcie kilka, bo kiedy już ich spróbujecie, nie będziecie mogli się oprzeć


6. Szybki barszcz ze śmietaną i ziemniakami

szybki barszcz z ziemniakami i śmietaną

Fot. Marysiaz na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis kliknij w zdjęcie

Zupa jak u babci. Pyszna, sycąca, a do tego banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Spróbujcie jej w wersji z tłuczonymi ziemniakami, zachwycicie się nie tylko wy, ale też wasi bliscy.

 

7. Carpaccio z buraka

carpaccio z buraka

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wykwintna kuchnia w wegetariańskim wydaniu. To danie będzie idealne na przystawkę na przyjęciu, ale z powodzeniem sprawdzi się też w roli lekkiej kolacji. Ostry smak sera feta idealnie komponuje się ze słodyczą buraka. Pamiętajcie, jeśli chcecie podać takie carpaccio na przyjęciu dobrze przyrządzać je bezpośrednio przed podaniem, żeby buraki nie zabarwiły sera.

 

8. Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

Sałatka z pieczonych buraków i rucoli

Fot. StrawberryHimmel na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ta sałatka to idealna propozycja nie tylko dla miłośników lekkiej diety. Każdy smakosz doceni intensywny smak rukoli w połączeniu z delikatniejszym burakiem. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs albo grillowanej ryby. Nieważne z czym, warto spróbować

9. Buraczki zasmażane z jabłkiem

Buraczki zasmażane z jabłkiem

Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Klasyka niedzielnych obiadów w najsmaczniejszym wydaniu. Zasmażane buraczki na ciepło to idealny dodatek nie tylko do kotletów schabowych i mielonych, ale też potrawki z kaszą czy wątróbki. Podajcie je dzieciom , a na pewno będą zachwycone.

10. Ciasto czekoladowe z burakiem

Ciasto czekoladowe z burakami

Fot. Serberko80 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec coś dla łasuchów. Ciasto buraczane nie tylko ma piękny kolor, jest też słodkie i wilgotne, podobnie jak nasze ukochane czekoladowe brownie. To idealny sposób na przyrządzenie deseru bez użycia przesadnej ilości tłuszczu. Spróbujcie, a na pewno się w nim zakochacie.

 

Polub nas na Facebooku!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

henryksz 16 grudnia 2016 i pomyśleć, że tacy Niemcy do niedawna ( jeszcze z 10 lat temu) w ogóle nie jadali czerwonych buraków. Uważali je za paszę dla bydła...Kupienie buraków graniczyło z cudem!

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń