Do góry

Newsy

Domowe wędliny na świąteczny stół

Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami.

Fot. 123RF/Picsel

Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet dawni mistrzowie wędliniarstwa.  Oto kilka naszych propozycji, dzięki którym z łatwością przygotujecie domowe wędliny.

1. Szynka gotowana

Szynka gotowana. Kliknij!

Fot. Kardamonowy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Klasyczny przepis, dzięki któremu przygotujemy szynkę smakującą "jak za dawnych lat". Zadbajcie o dobrą jakość składników, gdyż tylko w ten sposób zagwarantujecie sobie udany efekt końcowy.

2. Schab z pończochy

Schab dojrzewający. Kliknij!

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

To kolejna propozycja dla cierpliwych, gdyż schab potrzebuje trochę czasu, aby dojrzeć. Warto jednak poczekać, ponieważ efekt jest naprawdę zachwycający. Takaa wędlina będzie hitem na każdym świątecznym stole.

3. Schab w soli

Schab w soli. Kliknij!

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Jak stwierdziła jedna z naszych użytkowniczek "zaproponowane przyprawy, musztarda i trik z solą, sprawiają że mięso jest idealne". Nie pozostaje nam nic więcej, jak tylko podpisać się pod tymi słowami.

4. Schab podsuszany

Schab podsuszany. Kliknij!

Fot. Madziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Jeśli raz samodzielnie przygotujecie wędliny, już nigdy nie będziecie chcieli sięgnąc po te sklepowe. Przede wszystkim ze względu na ich niepowtarzalny smak. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że domowe wędliny są znacznie tańsze niż te kupne.

5. Szynka "tygodniówka"

Szynka tygodniówka. Kliknij!

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Ten przepis z pewnością nie nadaje się dla osób niecierpliwych. Jednak oczekiwanie zostanie wynagrodzone, gdyż ta długo peklowana szynka naprawdę powala smakiem.

6. Szynka peklowana

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Sekretem każdej dobrej wędliny są przyprawy. Możecie stworzyć autorskie mieszanki lub skorzystać z podpowiedzi naszych użytkowników.

7. Szynka drobiowa z szynkowaru

Szynka drobiowa z szynkowaru. Kliknij!

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Oto propozycja wręcz idealna, dla wszystkich osób na diecie. Chude mięso przygotowane w szynkowarze możemy zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Ten przepis jest kolejnym dowodem na to, że chcąc zrzucić zbędne kilogramy nie musimy odmawiać sobie przyjemności.

8. Szynka wieprzowa w piwie

Szynka wieprzowa w piwie. Kliknij!

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Mięso duszone w piwie nabiera delikatności i intensywnego aromatu. Cienko pokrojona szynka, podana na zimno sprawdzi się świetnie jako dodatek do kanapek. Możecie równiez zaserwować ją na ciepło, jako element drugiego dania, podczas świątecznego obiadu

9. Schab nadziewany

Schab nadziewany. kliknij!

Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Schab ze śliwką, to jedna z naszych ulubionych, świątecznych wędlin. Smakuje wyśmienicie i jest niezwykle prosty w przygotowaniu.

10. Pieczony schab

Pieczony schab. Kliknij!

Fot. Jagoda50 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Jeśli szukacie pomysłu na schab z niecodziennymi dodatkami, ten przepis będzie dla was idealny. Z pewnością będzie przebojem na niejednym przyjęciu lub rodzinnym spotkaniu.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń