Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, zimowy wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata.

Fot. 123RF/Picsel

Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich zimowych propozycji gulasze zdają się być kwintesencją tego, czego poszukujemy o tej porze roku - ich przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kucharskich, a większość z nich to potrawy jednogarnkowe, które właściwie robią się same. Wystarczy jedynie nieco cierpliwości, gdyż sekretem smaku idealnego gulaszu jest długie gotowanie na niewielkim ogniu, co pozwala wszystkim aromatom się rozwinąć i dokładnie połączyć.

Jak wybrać dobre mięso na gulasz?

Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o finalnym smaku potrawy.

Warto poszukać sprawdzonego sklepu mięsnego lub rzeźnika, w którym zakupimy świeże mięso wysokiej jakości. W takich miejscach zwykle pracują osoby, które potrafią podpowiedzieć, jaki kawałek powinniśmy wybrać do planowanej przez nas potrawy. Ta wiedza jest wręcz bezcenna.

Im więcej będziesz wiedzieć o mięsie, tym łatwiej kupisz świetnej jakości kawałki. Spójrz na mapę zwierzęcia i zapamiętaj, gdzie umiejscowiony jest dany fragment. Skojarz je z wysiłkiem. Im dany mięsień mocniej pracuje, tym będzie twardszy i będzie wymagał dłuższej obróbki, np. łopatka, goleń, udziec. Te części możesz spokojnie wykorzystać do przygotowania gulaszu. Mięsa delikatniejsze (np. polędwica lub antrykot) będą lepiej smakować po krótkim obsmażeniu lub zgrillowaniu.

Wybierając mięso, powinniśmy również uważać na różnego rodzaju promocje. Oczywiście, atrakcyjna cena może wynikać z wielu czynników, jednak czasem może być po prostu zabiegiem marketingowym mającym na celu wypchnięcie złej jakości produktu.

Jak ugotować dobry gulasz?

Jeśli udało wam się zaopatrzyć w dobrej jakości mięso, możecie śmiało przystąpić do gotowania. Z pewnością pomogą wam w tym sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Gulasz wołowy z Guinnessem

Gulasz wołowy z Guinnessem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Gulasz po czesku

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Gulasz z wołowiny

Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Alecha - etiopski gulasz

Alecha - etiopski gulasz

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Gulasz wieprzowy z cydrem

Gulasz wieprzowy z cydrem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

6. Gulasz piwny

Gulasz piwny

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Rozgrzewający gulasz z indyka

Fot. Lovecozdrowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Gulasz meksykański

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Gulasz grzybowy

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Gulasz wołowy węgierski

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34149

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 468

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4816

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1353

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113596

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11717

60 min
29