Ciasta na Boże Narodzenie

Śmiało można uznać, że śledzie to nieodłączny element tradycyjnej kuchni polskiej. Bardzo często goszczą także na świątecznym stole. Jak przygotować tę rybę na różne sposoby? Podpowiadamy.

Poznaj najlepsze przepisy na śledzie | Fot.123RF/Picsel/lisa870

Spis treści

Niska cena, łatwa dostępność, mnóstwo interesujących sposobów na przyrządzenie - wszystko to sprawia, że śledzie cieszą się ogromną popularnością, nie tylko podczas Bożego Narodzenia. Święta to jednak rzeczywiście doskonała okazja do tego, żeby postawić właśnie na tę popularną rybę. Dlaczego warto jeść śledzie i jak je podawać?

Jakie właściwości mają śledzie?

Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7 proc., 18,1 proc. to bardzo dobrze przyswajalne białko.

W 100 gramach śledzia bałtyckiego jest aż 40,4 proc. dziennego zapotrzebowania na selen, 33,4 proc. na fosfor oraz 14,8 proc. na magnez. Śledź jest bogaty również w wapń, cynk i miedź.

Jak wykazały badania, nawet uznawana za bardzo zdrową oliwa z oliwek nie zawiera tak wiele zdrowych kwasów omega-3 oraz omega-6, co śledzie. Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca.

Ponadto, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii. Co więcej, składniki zawarte w rybach wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Zobacz także: Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Czy można jeść śledzie codziennie?

Niestety, tak jak w przypadku większości ryb, także śledź jest narażony na różnego rodzaju zanieczyszczenia. Według danych z badań przeprowadzonych przez Zakład Chemii Żywności i Środowiska Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni, w śledziu bałtyckim znajdują się zanieczyszczenia takie jak:

  • rtęć - przy 2 posiłkach po 150 gramów na tydzień, śledź dostarcza 17, 6 proc. tolerowanej dawki dla osoby dorosłej o wadze 70 kg;
  • kadm - przy 2 posiłkach po 150 gramów na tydzień, śledź dostarcza 1,3 proc. tolerowanej dawki dla osoby dorosłej o wadze 70 kg;
  • ołów - przy 2 posiłkach po 150 gramów na tydzień, śledź dostarcza 0,35 proc. tolerowanej dawki dla osoby dorosłej o wadze 70 kg;
  • dioksyny i związki dioksynopodobne - przy 2 posiłkach po 150 gramów na tydzień, śledź dostarcza 76,5 proc. tolerowanej dawki dla osoby dorosłej o wadze 70 kg

Jak widać, nie są to dawki niebezpieczne dla zdrowia, nawet przy jedzeniu śledzia dwa razy w tygodniu. Jest to jednak więcej szkodliwych substancji niż np. w dorszu bałtyckim. Chcąc mieć pewność, że serwujemy naszym gościom zdrowe śledzie, kupujmy jedynie te, z zaufanego źródła. Aby były naprawdę smaczne, koniecznie skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

Świąteczne śledzie - przepisy

Zastanawiasz się, jak podać śledzie na wigilijnym stole? W naszym kraju od wieków serwuje się tradycyjnego, postnego śledzia w śmietanie. Jest też wiele przepisów związanych z konkretnymi regionami Polski.

Na Pomorzu zajadają się śledziami smażonymi, z kolei w Małopolsce popularny jest śledź po żydowsku. Jest też sporo mniej znanych propozycji. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy naszych czytelników na śledzia w tak rozmaitych odsłonach, że na pewno posmakuje każdemu.

1. Śledzie opiekane

 Śledzie opiekane Zobacz przepis

Śledzie opiekane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Śledzie po meksykańsku

 Śledzie po meksykańsku Zobacz przepis

Śledzie po meksykańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pikantne śledzie

 Pikantne śledzie Zobacz przepis

Pikantne śledzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Śledzie dobrodzieja

 Śledzie dobrodzieja Zobacz przepis

Śledzie dobrodzieja / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Śledzie curry

 Śledzie curry Zobacz przepis

Śledzie curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Śledzie po książęcu

 Śledzie po książęcu Zobacz przepis

Śledzie po książęcu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Śledzie po szwedzku

 Śledzie po szwedzku Zobacz przepis

Śledzie po szwedzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

7 najzdrowszych ryb. Mają najmniej rtęci i toksyn

Dieta dla seniora - co powinno się znaleźć w menu. Przepisy na zdrowe dania

Dieta przeciwzapalna. Co jeść, by zmniejszyć stany zapalne?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
30 min
40
60 min
10
30 min
1
60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Tradycyjne i z twistem. 10 pomysłów na makowce

Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na stole obowiązkowo m...

38
Informacje Sałatki na śniadanie. Najlepsze, gdy się odchudzasz i dbasz o linię

Planujesz zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów i szukasz ciekawych pomysłów na pierwszy posiłek dnia? Jeśli jajecznica i kanapki już ci się znu...

3
Informacje Świąteczne przepisy siostry Anastazji. Top 10 dań i ciast na wigilijny stół

Siostra Anastazja to zdecydowanie najbardziej znana gotująca duchowna. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, na co dzień korzysta z nich...

26
Informacje Ciasta z makiem na święta. Zaskoczysz gości oryginalnymi przepisami

Święta to czas, kiedy aromatyczne wypieki królują na naszych stołach. Wśród nich nie może zabraknąć ciast z makiem – tradycyjnych, ale zawsze zachw...

8