Fot. 123RF/Picsel
W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy, były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i pestycydów.
Ekologia z natury
Te warunki doskonale spełnia owocująca właśnie aronia. Jej krzewy są niezwykle wytrzymałe na ciężkie warunki glebowe, czy atmosferyczne - nie wymagają więc specjalnego nawożenia. Dodatkowo są odporne na rozmaite choroby oraz szkodniki nękające uprawy - dlatego też bardzo rzadko opryskuje się je szkodliwymi dla naszego zdrowia pestycydami. Można zatem uznać, że aronia - ze swej natury - jest ekologiczna.

Młodość oraz zdrowie - duże i małe
Owoce aronii hamują procesy starzenia oraz rozwój nowotworów. Naukowo udowodniono pozytywny wpływ aronii w profilaktyce raka jelita grubego, raka piersi oraz łagodzenie przykrych skutków chemio- i radioterapii. Te właściwości zawdzięczają obecności przeciwutleniaczy - antocyjanów, czyli ciemnych barwników. Ich stężenie jest tak wysokie, że nawet jeśli rozcieńczymy sok z aronii stukrotnie, zachowa on różową barwę.
W owocach aronii znajdziemy moc witamin - C, B2, B6, E, PP i P. To dlatego sok z aronii, dodany do gorącej herbaty, jest skutecznym lekiem na przeziębienie. Dodatkowo w cierpkich owocach występują tzw. pierwiastki śladowe, czyli te, których w naszych organizmach jest niewiele, a których przyjmowanie jest dla nas istotne. Mowa tu o miedzi, kobalcie, borze, licie, czy manganie, które mają dobroczynny wpływ zarówno na nasze ciało, jak i nerwy.
Kwaśne, czyli dobre
Cierpkość i kwaskowatość aronia zawdzięcza taninom - procyjanidom. I mimo że często krzywimy się po wypiciu porcji soku z aronii, to jest to związek bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Dzięki niemu aronia skutecznie leczy biegunkę, zatrucia pokarmowe, a także choroby wrzodowe. Procyjanidy hamują także rozwój miażdżycy, obniżają ciśnienie i poziom tzw. złego cholesterolu oraz dbają o odpowiedni poziom glukozy i insuliny. Aronia tym samym polecana jest osobom w podeszłym wieku.
Najzdrowszym produktem jest czysty sok z aronii. Ze względu na jego wyrazisty smak, często rozcieńczamy go innymi sokami, np. jabłkowymi - na szczęście bez straty dla dobroczynnych właściwości. Równie zdrowe są rozmaite przetwory, dżemy, powidła, a nawet rozgrzewające nalewki. Także dodanie aronii do wypieków może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc sięgnąć po aronię, zanim ptaki oskubią jej krzewy!
Jeśli nie wiesz, co możesz przygotować z wykorzystaniem aronii, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Aneta197601 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Tradycujna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.