Do góry

Napoje Przepis na:

Aroniówka

Aroniówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 10193

Dodano:

Odsłon: 5784

Aroniówka

Składniki

  • 5 kg aronii
  • 3 litry spirytusu
  • 1,5 - 2 litry wody przegotowanej lub źródlanej
  • płynny miód
  • laski wanilii, kory cynamonu, goździki, suszone śliwki, rodzynki, suszone żurawiny - wg uznania
> 6 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeżeli chcemy się pozbyć goryczy aronii, można owoce wcześniej zamrozić, ja tego nie robię. Umyte i oczyszczone owoce zalewamy spirytusem i wodą (zacznijcie od 1,5 l wody, zawsze zdążycie później dolać więcej, jak będzie taka potrzeba). Do baniaka, w którym znajdują się owoce, dorzucamy dodatki. Ja dodałam 3 laski wanilii i małą paczkę suszonych śliwek.
    Po 4 tygodniach odcedzamy, owoce wyrzucamy (lub, jeżeli mamy na nie pomysł - zostawiamy), dodajemy do baniaka na początek 200 g miodu, mieszamy, zostawiamy na tydzień, znowu 200 g miodu, próbujecie czy nalewka jest dla Was wystarczająco słodka, jak nie, znowu miód, mieszamy - i tak do oporu. Nalewka będzie dobra już po miesiącu (od ostatniego słodzenia), ale czym dłużej postoi tym lepiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 12 września 2017 No to poproszę ten kieliszeczek do degustacji:)
Kocham nalewki:)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 września 2017 Ha, dziś bez zaskoczenia xD
Mamy aronie i często robimy podobne naleweczki, podesłać buteleczkę przy okazji ? ;)
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń