Ciasta i ciasteczka marchewkowe - w sam raz na chłodne dni

To jeden z tych wypieków, który udaje się za każdym razem. Niezbyt słodkie, idealnie wilgotne , a do tego przepyszne. Każdy kto do tej pory nie próbował zrobić ciasta marchewkowego, powinien jak najszybciej nadrobić zaległości.

Fot. 123RF/Picsel

Jedzenie marchwi ma zbawienny wpływ na oczy - chroni nas przed kurzą ślepotą oraz zapaleniem spojówek. Sprawia również, że zdecydowanie lepiej widzimy, zwłaszcza przy niesprzyjającym świetle. Jeśli pracujecie przed komputerem lub bardzo dużo czytacie, warzywo to powinno na stałe zagościć w waszym menu.

Naukowców szczególnie interesuje możliwość wykorzystania substancji zawartych w marchwi do walki z rakiem. Obecny w niej beta-karoten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników, które są ubocznym produktem przemiany materii i ich wysokie stężenie sprzyja powstawaniu zmian nowotworowych. Badacze są zdania, iż przyjmowanie odpowiednich porcji beta-karotenu może uchronić nas m.in. przed rakiem skóry, mózgu i wątroby. Marchew powinna również znaleźć się w diecie palaczy (także tych biernych) gdyż zawarte w niej prowitaminy ograniczają przyswajanie rakotwórczy substancji, znajdujących się dymie papierosowym.

Jeśli twój układ trawienny płata ci figle lub masz kłopoty z wypróżnianiem, marchewka może pomóc rozwiązać te problemy. Ponieważ warzywo to zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego błonnika, jedzenie marchwi jest doskonałym sposobem, aby usprawnić pracę jelit oraz pobudzić metabolizm. Co ważne, marchewkę możemy bezpiecznie serwować niemowlętom i nieco starszym dzieciom, w przypadku zaburzeń trawiennych.

Marchewkowe desery

Marchew spożywamy najczęściej na słono. Jest ona fantastycznym dodatkiem do wielu surówek, zup i sosów. Ale czy wiedzieliście, że równie dobrze sprawdza się w słodkich daniach?

Ciasto marchewkowe już dawno temu zrobiło furorę za granicą. W ostatnich latach wypiek ten zaczął także podbijać serca Polaków. To nietypowe ciasto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. Ze względu na naturalną słodycz marchwi nie musimy dodawać do niego cukru ani innych słodzików.

Co więcej, jest to tak prosty wypiek, że prawie zawsze się udaje. Nawet wtedy, gdy wasze zdolności cukiernicze są raczej marne. Z resztą sami się przekonajcie!

 

1. Ciasto marchewkowe

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Marchewkowe rogale

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ciasteczka marchewkowe

Fot. Kucharka-amatorka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Marchewkowe muffinki

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ciasto marchewkowe z kokosowym budyniem

Fot. Izek  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Ciasto marchewkowe z cytrynową pianką

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ciasto marchewkowe z kremem i orzechami

Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Ciasto marchewkowe z cytrynową nutą

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Marchewkowe kwadraty bez pieczenia

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Delikatny torcik marchewkowy

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka obiadowa błyskawiczna

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych prostym sosem.

Odsłon: 235

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

6