Najlepsze przepisy na ogórki

Ciasta i ciasteczka marchewkowe - w sam raz na chłodne dni

To jeden z tych wypieków, który udaje się za każdym razem. Niezbyt słodkie, idealnie wilgotne , a do tego przepyszne. Każdy kto do tej pory nie próbował zrobić ciasta marchewkowego, powinien jak najszybciej nadrobić zaległości.

Fot. 123RF/Picsel

Jedzenie marchwi ma zbawienny wpływ na oczy - chroni nas przed kurzą ślepotą oraz zapaleniem spojówek. Sprawia również, że zdecydowanie lepiej widzimy, zwłaszcza przy niesprzyjającym świetle. Jeśli pracujecie przed komputerem lub bardzo dużo czytacie, warzywo to powinno na stałe zagościć w waszym menu.

Naukowców szczególnie interesuje możliwość wykorzystania substancji zawartych w marchwi do walki z rakiem. Obecny w niej beta-karoten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników, które są ubocznym produktem przemiany materii i ich wysokie stężenie sprzyja powstawaniu zmian nowotworowych. Badacze są zdania, iż przyjmowanie odpowiednich porcji beta-karotenu może uchronić nas m.in. przed rakiem skóry, mózgu i wątroby. Marchew powinna również znaleźć się w diecie palaczy (także tych biernych) gdyż zawarte w niej prowitaminy ograniczają przyswajanie rakotwórczy substancji, znajdujących się dymie papierosowym.

Jeśli twój układ trawienny płata ci figle lub masz kłopoty z wypróżnianiem, marchewka może pomóc rozwiązać te problemy. Ponieważ warzywo to zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego błonnika, jedzenie marchwi jest doskonałym sposobem, aby usprawnić pracę jelit oraz pobudzić metabolizm. Co ważne, marchewkę możemy bezpiecznie serwować niemowlętom i nieco starszym dzieciom, w przypadku zaburzeń trawiennych.

Marchewkowe desery

Marchew spożywamy najczęściej na słono. Jest ona fantastycznym dodatkiem do wielu surówek, zup i sosów. Ale czy wiedzieliście, że równie dobrze sprawdza się w słodkich daniach?

Ciasto marchewkowe już dawno temu zrobiło furorę za granicą. W ostatnich latach wypiek ten zaczął także podbijać serca Polaków. To nietypowe ciasto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. Ze względu na naturalną słodycz marchwi nie musimy dodawać do niego cukru ani innych słodzików.

Co więcej, jest to tak prosty wypiek, że prawie zawsze się udaje. Nawet wtedy, gdy wasze zdolności cukiernicze są raczej marne. Z resztą sami się przekonajcie!

 

1. Ciasto marchewkowe

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Marchewkowe rogale

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ciasteczka marchewkowe

Fot. Kucharka-amatorka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Marchewkowe muffinki

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ciasto marchewkowe z kokosowym budyniem

Fot. Izek  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Ciasto marchewkowe z cytrynową pianką

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ciasto marchewkowe z kremem i orzechami

Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Ciasto marchewkowe z cytrynową nutą

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Marchewkowe kwadraty bez pieczenia

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Delikatny torcik marchewkowy

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 156

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 285

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9