Co można zrobić z dyni?

Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź, dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy wypróbować w najbliższym czasie.

Fot. 123RF/Picsel

Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową. Warto jednak wiedzieć, że dynia sprawdzi się nie tylko w roli ozdoby, ale także jako zdrowy składnik najróżniejszych dań.

Wartości odżywcze dyni

To pyszne, pomarańczowe warzywo jest niezastąpionym elementem diety wszystkich osób, które marzą o szczupłej sylwetce. Dynia zawiera niewiele kalorii oraz cenny błonnik pokarmowy, dlatego też pomaga przy odchudzaniu. Oprócz tego dynia sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma działanie odkwaszające.

Zawarty w dyni beta-karoten, czyli naturalny barwnik roślinny, jest przeciwutleniaczem. Hamuje on szkodliwe procesy oksydacyjne, może zatem zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie wzroku, opóźnia proces powstawania zmarszczek i wzmacnia odporność. Pomarańczowy barwnik obniża poziom cholesterolu. Tym samym zapobiega miażdżycy oraz chorobom serca, np. udarowi, czy zawałowi.

Reklama

Pestki na zdrowie

Pestki z dyni stanowią również niezastąpione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dzięki zawartości kukurbitacyny, mają silne działanie przeciwpasożytnicze i antygrzybiczne. Najwięcej tej substancji znajdziemy w miękkich, świeżych pestkach. Badania naukowe wykazały, że substancje odżywcze zawarte w pestkach mogą zapobiec rakowi prostaty. Co więcej, w medycynie naturalnej pestki dyni stosuje się przy problemach z prostatą.

Miąższ z dyni figolistnej zawiera D-chiro-inozytol - substancję, która w przyszłości może zastąpić insulinę. Podniesienie poziomu insuliny we krwi prowadzi do obniżenia zawartości cukru. Naukowcy twierdzą, że ekstrakt z dyni będzie można stosować profilaktycznie u osób z podwyższonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę oraz podawać go osobom już chorym.

Co zrobić z dyni?

Najbardziej popularnym i lubianym daniem jest oczywiście krem z dyni. Ale dynię można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Można ją gotować, piec, smażyć, a nawet pasteryzować. Z dyni ugotujemy pyszną zupę, przygotujemy drugie danie, a nawet zrobimy deser. Również kreatywność naszych użytkowników zdaje się nie mieć granic. Kończenie wypróbuj ich przepisy!

 

1. Zupa dyniowa

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Pikantne curry dyniowe

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Młoda kiszona dynia

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Placki dyniowe

Fot. PobiteGaryBarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Pierogi dyniowe

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Ciasto dyniowe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Dyniowe leniwe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Sałatka z pieczoną dynią

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Szakszuka z dynią

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Pieczona dynia z soczewicą

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


11. Ciasto drożdżowe z dynią

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Ciasto cynamonowe z dynią

Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Tarta z serkiem mascarpone

Pyszna z tarta z kremem, którą możemy przygotować z ulubionymi owocami

Odsłon: 21910

>60 min
42

Przepis dnia

Dania główne Łosoś grillowany ze szparagami

Moje pierwsze w tym roku szparagi upolowane za 9,99! Ponieważ pogoda, jak na...

Odsłon: 3898

30 min
13
>60 min
24
Przekąski Kwitnąca focaccia

Dzisiaj zapraszam na focaccię, płaskie włoskie pieczywo, które świetnie spraw...

Odsłon: 22

>60 min
0
60 min
1

Polecane artykuły

Wideo Szakszuka po góralsku. Prosty i sycący przepis

Szakszuka to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym, najczęściej podawane na śniadanie. W tym góralskim wydaniu podaj ją z pl...

0
Informacje Nowalijki - co to jest i kiedy jest na nie sezon?

W sklepie czy na targach, wraz z przyjściem wiosny, pojawiły się świeże i młode warzywa oraz owoce. Botwinka, rzodkiewka, rabarbar czy szparagi to...

0
Informacje Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Zdziwisz się, do czego można je wykorzystać

Wyrzucasz końcówki i obierki ze szparagów? Z racji tego, że są bardzo cenionym i drogim warzywem, warto szanować każdą ich część. Okazuje się, że o...

0
Informacje Jak uratować sklejony makaron? Niezawodne triki!

Pozornie prosta czynność, jaką jest gotowanie makaronu, może przysporzyć nam wielu problemów. Co zrobić, aby ugotowany makaron nie był zbyt miękki,...

0