Fot. 123RF/Picsel
Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową. Warto jednak wiedzieć, że dynia sprawdzi się nie tylko w roli ozdoby, ale także jako zdrowy składnik najróżniejszych dań.
Wartości odżywcze dyni

To pyszne, pomarańczowe warzywo jest niezastąpionym elementem diety wszystkich osób, które marzą o szczupłej sylwetce. Dynia zawiera niewiele kalorii oraz cenny błonnik pokarmowy, dlatego też pomaga przy odchudzaniu. Oprócz tego dynia sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma działanie odkwaszające.
Zawarty w dyni beta-karoten, czyli naturalny barwnik roślinny, jest przeciwutleniaczem. Hamuje on szkodliwe procesy oksydacyjne, może zatem zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie wzroku, opóźnia proces powstawania zmarszczek i wzmacnia odporność. Pomarańczowy barwnik obniża poziom cholesterolu. Tym samym zapobiega miażdżycy oraz chorobom serca, np. udarowi, czy zawałowi.
Pestki na zdrowie
Pestki z dyni stanowią również niezastąpione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dzięki zawartości kukurbitacyny, mają silne działanie przeciwpasożytnicze i antygrzybiczne. Najwięcej tej substancji znajdziemy w miękkich, świeżych pestkach. Badania naukowe wykazały, że substancje odżywcze zawarte w pestkach mogą zapobiec rakowi prostaty. Co więcej, w medycynie naturalnej pestki dyni stosuje się przy problemach z prostatą.
Miąższ z dyni figolistnej zawiera D-chiro-inozytol - substancję, która w przyszłości może zastąpić insulinę. Podniesienie poziomu insuliny we krwi prowadzi do obniżenia zawartości cukru. Naukowcy twierdzą, że ekstrakt z dyni będzie można stosować profilaktycznie u osób z podwyższonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę oraz podawać go osobom już chorym.
Co zrobić z dyni?
Najbardziej popularnym i lubianym daniem jest oczywiście krem z dyni. Ale dynię można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Można ją gotować, piec, smażyć, a nawet pasteryzować. Z dyni ugotujemy pyszną zupę, przygotujemy drugie danie, a nawet zrobimy deser. Również kreatywność naszych użytkowników zdaje się nie mieć granic. Kończenie wypróbuj ich przepisy!
Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. PobiteGaryBarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pieczona dynia z soczewicą
Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie