Konkurs: sałatki i surówki

Co można zrobić z dyni?

Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź, dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy wypróbować w najbliższym czasie.

Fot. 123RF/Picsel

Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową. Warto jednak wiedzieć, że dynia sprawdzi się nie tylko w roli ozdoby, ale także jako zdrowy składnik najróżniejszych dań.

Wartości odżywcze dyni

To pyszne, pomarańczowe warzywo jest niezastąpionym elementem diety wszystkich osób, które marzą o szczupłej sylwetce. Dynia zawiera niewiele kalorii oraz cenny błonnik pokarmowy, dlatego też pomaga przy odchudzaniu. Oprócz tego dynia sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma działanie odkwaszające.

Zawarty w dyni beta-karoten, czyli naturalny barwnik roślinny, jest przeciwutleniaczem. Hamuje on szkodliwe procesy oksydacyjne, może zatem zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie wzroku, opóźnia proces powstawania zmarszczek i wzmacnia odporność. Pomarańczowy barwnik obniża poziom cholesterolu. Tym samym zapobiega miażdżycy oraz chorobom serca, np. udarowi, czy zawałowi.

Reklama

Pestki na zdrowie

Pestki z dyni stanowią również niezastąpione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dzięki zawartości kukurbitacyny, mają silne działanie przeciwpasożytnicze i antygrzybiczne. Najwięcej tej substancji znajdziemy w miękkich, świeżych pestkach. Badania naukowe wykazały, że substancje odżywcze zawarte w pestkach mogą zapobiec rakowi prostaty. Co więcej, w medycynie naturalnej pestki dyni stosuje się przy problemach z prostatą.

Miąższ z dyni figolistnej zawiera D-chiro-inozytol - substancję, która w przyszłości może zastąpić insulinę. Podniesienie poziomu insuliny we krwi prowadzi do obniżenia zawartości cukru. Naukowcy twierdzą, że ekstrakt z dyni będzie można stosować profilaktycznie u osób z podwyższonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę oraz podawać go osobom już chorym.

Co zrobić z dyni?

Najbardziej popularnym i lubianym daniem jest oczywiście krem z dyni. Ale dynię można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Można ją gotować, piec, smażyć, a nawet pasteryzować. Z dyni ugotujemy pyszną zupę, przygotujemy drugie danie, a nawet zrobimy deser. Również kreatywność naszych użytkowników zdaje się nie mieć granic. Kończenie wypróbuj ich przepisy!

 

1. Zupa dyniowa

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Pikantne curry dyniowe

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Młoda kiszona dynia

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Placki dyniowe

Fot. PobiteGaryBarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Pierogi dyniowe

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Ciasto dyniowe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Dyniowe leniwe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Sałatka z pieczoną dynią

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Szakszuka z dynią

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Pieczona dynia z soczewicą

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


11. Ciasto drożdżowe z dynią

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Ciasto cynamonowe z dynią

Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Dietetyczne placki z cukinii

Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...

Odsłon: 174

30 min
0
Desery Fale Dunaju

Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju

Odsłon: 71

>60 min
1
Dodatki Ziemniaki w papilotach

Doskonały dodatek do dań głównych. Można łączyć je z pieczonym mięsem, warzy...

Odsłon: 69

60 min
1
Sałatki Sałatka ze szpinakiem i boczkiem

Kolorowa sałatka ze świeżego szpinaku, boczku i jajek. Doskonała propozycja n...

Odsłon: 39

30 min
1
Przekąski smażone krewetki

Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....

Odsłon: 41

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić ze starego chleba? 10 sposobów na czerstwe pieczywo

Zastanawiasz się, co zrobić ze starego pieczywa? Na pewno go nie wyrzucaj! Przedstawiamy 10 pomysłów na pyszne dania na śniadanie, obiad czy kolacj...

1
Wideo Gołąbki z botwinką

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. W końcu to tradycyjne danie naszej narodowej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne gołąbki, ale w nieco inn...

0
Wideo Gazpacho truskawkowo-arbuzowe

Tradycyjne gazpacho to chłodnik pochodzący ze słonecznej Hiszpanii i zrobiony ze świeżych, zmiksowanych warzyw. Odkryj przepis na jego owocową, jes...

0
Informacje Jeden z najzdrowszych owoców lata. Oryginalne i sprawdzone przepisy na czarną porzeczkę

Nie od dziś wiadomo, że warto jeść sezonowe owoce i warzywa. Dlatego latem koniecznie skorzystaj z dobrodziejstw natury i zadbaj, by w twojej dieci...

0