Najlepsze przepisy na ogórki

Co zrobić z resztkami kapusty? Nie wyrzucaj po Wigilii

Nasze babcie czy mamy uczyły nas, żeby nie wyrzucać dobrego jedzenia. W myśl popularnej do dziś zasady zero waste nie pozbywajmy się więc pyszności, które zostały po Wigilii. Dowiedz się, co zrobić z resztkami kapusty, aby nadać drugie życie tradycyjnej świątecznej potrawie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kapusta to popularny produkt w dniu Wigilii. Stanowi bazę do gołąbków, ale to również świetny dodatek do świątecznego karpia, gdy połączysz ją z grochem czy grzybami. Niektórzy idą jeszcze o krok dalej i faszerują nią pierogi, paszteciki lub krokiety. Zastosowań kapusty w święta Bożego Narodzenia jest naprawdę wiele. 

Jednak często, już po Wigilii, okazuje się, że przyrządziliśmy zdecydowanie zbyt wiele dań z tym pysznym warzywem. Możesz się nimi oczywiście podzielić z bliskimi lub włożyć je do społecznej lodówki dla głodnych, aby nic się nie zmarnowało. Jeśli nie masz jednak dużej rodziny lub takiej lodówki w pobliżu, koniecznie postaw na recykling. Przygotuj zupełnie nowe, pyszne dania z resztek kapusty z Wigilii.

Co zrobić z resztkami kapusty po Wigilii?

Kapustę z grochem czy grzybami można ponownie wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Nie wiesz, co zrobić z resztkami kapusty po Wigilii? Odkryj sprawdzone przepisy, które pomogą ci nie marnować dobrego jedzenia.

Gotowa kapusta z grzybami to np. świetny farsz do tarty czy quiche. Przygotuj tylko ciasto kruche lub kup ciasto francuskie, a reszta już gotowa. Dla urozmaicenia dania, na wierzch możesz położyć cienkie, wcześniej lekko ugotowane plasterki ziemniaków. Resztki kapusty po wigilii sprawdzą się także jako nadzienie pierogów czy pasztecików. Jeśli wybierasz się w święta lub zaraz po nich do bliskich, zabierz taki poczęstunek ze sobą. 

Najprostszym sposobem na to, co zrobić z resztkami kapusty, jest przyrządzenie łazanek. Szczególnie jeśli nie są w twoim regionie daniem wigilijnym. Innym ekspresowym pomysłem będzie sycąca zapiekanka, idealna na obiad dla całej rodziny. Weź pozostałe po zupie ziemniaki albo makaron, który nie wykorzystałeś do klusek z makiem i połącz w apetyczne danie główne. Bardziej oczywistym, choć równie pysznym, wyborem będzie bigos - po prostu dodaj do kapusty śliwki, jabłka, trochę miodu i boczku. 

Poniżej znajdziesz kilka przykładów przepisów z wykorzystaniem kapusty:

1. Tarta z kapustą i grzybami

 Tarta z kapustą i grzybami Zobacz przepis

Tarta z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pierogi z kapustą i ziemniakami

 Pierogi z kapustą i ziemniakami Zobacz przepis

Pierogi z kapustą i ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zapiekanka z kapustą z patelni

 Zapiekanka z kapustą z patelni Zobacz przepis

Zapiekanka z kapustą z patelni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Łazanki z kapustą

 Łazanki z kapustą Zobacz przepis

Łazanki z kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego

 Kapuśniaczki z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sprawdź także:  Nakarm gości „pijanymi” ciastami. Pyszne słodkości na sylwestra

Co zrobić z kapustą po gołąbkach?

Wigilijna, postna kapusta już zagospodarowana, ale co zrobić z kapustą po gołąbkach? Ze sparzonych liści przygotuj sycącą i przepyszną zupę kapuśniak. Po prostu zagotuj bulion (a najlepiej wykorzystaj resztkę niedzielnego rosołu), dodaj warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, selera), a na samym końcu właśnie kapustę. Możesz też przemielić groch, a kapustę podsmażyć dla smaku przed gotowaniem w wywarze. Jeśli marzy ci naprawdę apetyczny posiłek, dołóż jeszcze kaszę, ziemniaki, a nawet odrobinę kiełbaski.  Duszoną kapustę użyj też do kotletów mielonych (czy ziemniaczanych) lub ekspresowych gołąbków bez zawijania

Zupa z kapusty i fasoli

 Zupa z kapusty i fasoli Zobacz przepis

Zupa z kapusty i fasoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety z kapusty i pieczarek

 Kotlety z kapusty i pieczarek Zobacz przepis

Kotlety z kapusty i pieczarek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Gołąbki bez zawijania

 Gołąbki bez zawijania Zobacz przepis

Gołąbki bez zawijania / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zamocz śledzie w tym napoju z bąbelkami. Jeszcze nigdy nie były tak delikatne »

Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4