Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwiązanie. Zainspiruj się i zaskocz najbliższych. Oto top 8 przepisów na deserki w pojemniczkach.

Proste deserki w pojemniczkach to idealna przekąska na imprezę | Fot.123RF/Picsel/geckophotos

Spis treści:

Mini desery z owocami, bitą śmietaną, galaretką, budyniem, a nawet czekoladą zrobią wrażenie na gościach. Oto osiem pomysłów, które nie tylko kuszą smakiem, ale także wspaniale prezentują się na stole.  

Desery w pojemniczkach - 8 przepisów 

Kinder Bueno, 3Bit, a może deser Oreo? W poniższym zestawieniu z pewnością nie zabraknie twoich ulubionych smaków. Te mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. rozpływają się w ustach i w dodatku - pięknie wyglądają.  

Deser Kinder Bueno 

Składniki: 

  • 100 g herbatników. 

Ciemny krem: 

  • 150 g mascarpone, 
  • 60 g Nutelli. 

Jasny krem: 

  • 150 g mascarpone, 
  • 40 g cukru pudru,
  • 50 g masła orzechowego, 
  • 50 ml mleka. 

Dekoracja: 

  • 2 opakowania Kinder Bueno, 
  • kilka orzechów laskowych. 

Sposób wykonania: 

  1. Pokrusz herbatniki i podziel je na trzy części. Jedną część umieść na dnie pucharków. 
  2. Zrób ciemny krem. Połącz mascarpone z Nutellą i nałóż na pierwszą warstwę herbatników. 
  3. Dodaj kolejną warstwę pokruszonych herbatników. 
  4. Czas na jasny krem. Wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem, masłem orzechowym i mlekiem. Nałóż na herbatniki. 
  5. Na wierzchu umieść ostatnią warstwę pokruszonych herbatników i udekoruj kawałkami Kinder Bueno oraz posiekanymi orzechami laskowymi. 

Deser Princessa 

Składniki: 

  • 60 g herbatników.

Kokosowy budyń: 

  • 130 ml mleka kokosowego (z dużego kartonu), 
  • opakowanie budyniu waniliowego (40 g), 
  • 30 g białej czekolady, 
  • 30 g cukru pudru, 
  • 25 g masła, 
  • jajko. 

Krem budyniowy: 

  • 120 ml mleka kokosowego (z dużego kartonu), 
  • opakowanie Śnieżki (na 200 ml mleka), 
  • 30 g wiórków kokosowych. 

Dekoracja: 

  • 40 g białej czekolady, 
  • łyżka mleka kokosowego, 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych. 

Sposób wykonania:

  1. Zrób kokosowy budyń. W garnku wymieszaj mleko kokosowe, budyń, białą czekoladę, cukier puder, masło i jajko. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zagotowania. Zdejmij z kuchenki, przykryj i odstaw do wystudzenia. 
  2. Czas na krem budyniowy. Ubij mleko kokosowe ze Śnieżką przez około 5 minut. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas ubijając. Na koniec wmieszaj wiórki kokosowe. 
  3. Przygotuj cztery kubeczki. Pokrusz herbatniki i wyłóż połowę na spód każdego kubeczka. Na herbatniki nałóż połowę kremu budyniowego, a następnie kolejną warstwę herbatników. Włóż resztę kremu na wierzch. 
  4. Polewa - w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuść białą czekoladę z łyżką mleka kokosowego. Po lekkim ostudzeniu polej nią deserki. Posyp wiórkami kokosowymi i schłódź w lodówce, aż polewa stężeje. 

Sprawdź także: Ekspresowe przepisy na pierniki i pierniczki. Zdążysz zrobić je przed Bożym Narodzeniem

Wiśniowe deserki 

Składniki: 

  • 60 g kakaowych herbatników, 
  • 300 g jogurtu greckiego, 
  • opakowanie wiśniowej galaretki + 250 ml wody do jej rozpuszczenia, 
  • 3-4 łyżki cukru pudru, 
  • 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych). 

Sposób wykonania: 

  1. Pokrusz kakaowe herbatniki i wyłóż nimi dno każdego z sześciu kubków o pojemności 180 ml. 
  2. Rozpuść galaretkę w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. 
  3. Gdy galaretka zacznie tężeć, wymieszaj ją z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Powstały krem nałóż na herbatniki w kubeczkach i schłódź w lodówce, aż stężeje. 
  4. Na stężały krem wyłóż wiśnie (jeśli używasz mrożonych, nie musisz ich rozmrażać) i zalej pozostałą częścią galaretki. 
  5. Odstaw deserki do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziły i stężały. 

Deser z kremem z ciecierzycy 

Składniki: 

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy, ew. tej ze słoika, 
  • 70 g suszonych daktyli,  
  • łyżka wiórków kokosowych, 
  • 2 łyżki kakao (najlepiej świeżo zmielone), 
  • 5 łyżek mleka roślinnego (lub wody), 
  • kilka kropel soku z cytryny, 
  • łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego, 
  • kilka kruchych ciasteczek lub herbatników (najlepiej wegańskich), 
  • 150 g dżemu (np. brzoskwiniowego).

Sposób wykonania: 

  1. Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na 15 minut, a następnie odsącz. 
  2. W misie blendera umieść namoczone daktyle, ciecierzycę, wiórki kokosowe, kakao, mleko roślinne, sok z cytryny oraz cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy. Zblenduj na gładką masę. 
  3. Pokrusz ciastka. 
  4. W czterech słoiczkach układaj warstwy: na dno połowę pokruszonych ciasteczek/herbatników, następnie połowę kremu z ciecierzycy, dżem, drugą część ciasteczek oraz na koniec kolejną porcję kremu. 

Deser 3Bit 

Składniki: 

  • 220 g herbatników, 
  • 200 g kajmaku (masy krówkowej), 
  • 100 ml śmietany 30 proc. + łyżeczka cukru pudru (lub 100 g gotowej bitej śmietany), 
  • budyń waniliowy (40 g),
  • 350 ml mleka,
  • 100 g masła, 
  • 45 g cukru, 
  • kilka orzechów laskowych,
  • 3 kostki czekolady (startej). 

Sposób wykonania: 

  1. Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, używając 350 ml mleka i 45 g cukru. Budyń odstaw do wystudzenia (najlepiej przygotować go dzień wcześniej). 
  2. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj stopniowo ostudzony budyń, łyżka po łyżce, miksując na gładką masę. 
  3. Herbatniki pokrusz drobno, używając młynka lub wałka. Podziel na 12 części (4 porcje, po 3 warstwy herbatników każda). Na dno szklanek wyłóż jedną część pokruszonych herbatników. 
  4. Na herbatniki wyłóż po 50 g kajmaku do każdego deserku. Rozprowadź równomiernie, najlepiej za pomocą szprycy cukierniczej, aby uzyskać gładką warstwę. 
  5. Dodaj kolejną część herbatników na kajmak. 
  6. Na warstwę herbatników wyłóż masę budyniową, podzieloną równo na 4 porcje. Wygładź powierzchnię. 
  7. Wyłóż ostatnią część pokruszonych herbatników na masę budyniową. 
  8. Ubij schłodzoną śmietankę na sztywno, a pod koniec dodaj cukier puder. Możesz także użyć gotowej bitej śmietany. Nałóż na wierzch deserów. 
  9. Posyp deserki posiekanymi orzechami laskowymi oraz startą czekoladą. 
  10. Włóż deserki do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze się schłodziły. 

Zielony deser Shrek z galaretką 

Składniki: 

  • 60 g herbatników, 
  • 250 g zielonego dżemu (np. dżemu z kiwi), 
  • 120 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc., 
  • zielona galaretka (np. agrestowa), 
  • 250 ml wody (do rozpuszczenia galaretki). 

Sposób wykonania: 

  1. Pokrusz herbatniki (użyj malaksera lub rozgnieć ręcznie). Nałóż warstwę pokruszonych herbatników na dno 6 kubeczków o pojemności 180 ml. 
  2. Na herbatniki wyłóż równomiernie warstwę zielonego dżemu i wyrównaj. 
  3. Rozpuść galaretkę w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystygnięcia. Gdy zacznie lekko tężeć, podziel ją na dwie równe części. 
  4. Zimną śmietankę ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj do niej po łyżce połowę galaretki, cały czas delikatnie mieszając. 
  5. Ubitą śmietanę z galaretką wyłóż na warstwę dżemu w kubeczkach. Wyrównaj powierzchnię. 
  6. Na krem wylej pozostałą część tężejącej galaretki. 
  7. Wstaw deserki do lodówki, aby całkowicie stężały (około 1-2 godziny). 

Mini deserki z ciasteczkami Oreo 

Składniki: 

  • 100 g śmietanki 30 proc., 
  • 100 g mascarpone, 
  • 45 g cukru pudru, 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 6 ciasteczek Oreo, 
  • dodatkowo do dekoracji: 4 ciasteczka Oreo. 

Sposób wykonania: 

  1. Schłodzoną śmietankę 30 proc. ubij na sztywno mikserem. 
  2. Stopniowo dodawaj mascarpone i cukier puder, ubijając na gładką, puszystą masę. 
  3. Na koniec dodaj aromat waniliowy i delikatnie wszystko wymieszaj. 
  4. Pokrusz 6 ciasteczek Oreo na większe kawałki i wymieszaj je z kremem. 
  5. Rozłóż krem do czterech małych szklanek (po około 160 ml każda). 
  6. Schłodź deserki w lodówce przez co najmniej godzinę, aby uzyskały lepszą konsystencję. 
  7. Przed podaniem udekoruj deserki połówkami ciasteczek Oreo. 

Piernikowy deser z malinami 

Składniki: 

  • opakowanie pierniczków bez nadzienia (ok. 170 g), 
  • 200 g malin, 
  • 200 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc., 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • gorzka czekolada do dekoracji.

Sposób wykonania: 

  1. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Gdy będzie już odpowiednio gęsta, dodaj cukier puder i delikatnie zmiksuj, aby wszystko dobrze się połączyło. 
  2. Zblenduj maliny na gładki mus. 
  3. Na dno szklanek pokrusz po dwa pierniczki. Na nie wyłóż warstwę bitej śmietany przy pomocy szprycy. Następnie rozprowadź mus malinowy, a na wierzchu pokrusz kolejne pierniczki (po trzy na porcję). 
  4. Na górę deseru nałóż resztę bitej śmietany, udekoruj świeżymi malinami, posyp startą gorzką czekoladą i pokruszonymi pierniczkami. 
  5. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki dobrze się "przegryzły". 

Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na mini deserki w wykonaniu naszych użytkowników: 

1. Deserki jaglane orzechowo-czekoladowe

 Deserki jaglane orzechowo-czekoladowe Zobacz przepis

Deserki jaglane orzechowo-czekoladowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Deserki szarlotki z mascarpone

 Deserki szarlotki z mascarpone Zobacz przepis

Deserki szarlotki z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Deserki jogurtowe z owocami leśnymi, miodem i orkiszem

 Deserki jogurtowe z owocami leśnymi, miodem i orkiszem Zobacz przepis

Deserki jogurtowe z owocami leśnymi, miodem i orkiszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Deserki mandarynkowo-migdałowe

 Deserki mandarynkowo-migdałowe Zobacz przepis

Deserki mandarynkowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Deserek kokosowa krówka

 Deserek kokosowa krówka Zobacz przepis

Deserek kokosowa krówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Mini Malinowe Chmurki

 Mini Malinowe Chmurki Zobacz przepis

Mini Malinowe Chmurki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Prosty deser z owocami w syropie

 Prosty deser z owocami w syropie Zobacz przepis

Prosty deser z owocami w syropie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Mini deserki idealne na imprezę

 Mini deserki idealne na imprezę Zobacz przepis

Mini deserki idealne na imprezę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną

 Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną Zobacz przepis

Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Deserki karpatka z owocami

 Deserki karpatka z owocami Zobacz przepis

Deserki karpatka z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Oto wyborne pierogi wigilijne >>

Świąteczna szynka będzie smakować jak za dawanych lat. I to nie dzięki marynacie >>

Prosty przepis na miękkie pierniczki. Kochają je dzieci i dorośli >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
10
Pieczywo Świąteczne chałki z kruszonką

Chałki przygotowane dla rodzinki. Pyszne, puszyste i mięciutkie. Polecam

Odsłon: 123

>60 min
2
Ciasta Makowiec na kruchym spodzie

Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....

Odsłon: 2953

60 min
18
Wędliny Kiełbasa surowa podsuszana

Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.

Odsłon: 70244

>60 min
160

Polecane artykuły

Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0
Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

3
Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2