Spis treści:
Mini desery z owocami, bitą śmietaną, galaretką, budyniem, a nawet czekoladą zrobią wrażenie na gościach. Oto osiem pomysłów, które nie tylko kuszą smakiem, ale także wspaniale prezentują się na stole.
Desery w pojemniczkach - 8 przepisów
Kinder Bueno, 3Bit, a może deser Oreo? W poniższym zestawieniu z pewnością nie zabraknie twoich ulubionych smaków. Te mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. rozpływają się w ustach i w dodatku - pięknie wyglądają.
Deser Kinder Bueno
Składniki:
- 100 g herbatników.
Ciemny krem:
- 150 g mascarpone,
- 60 g Nutelli.
Jasny krem:
- 150 g mascarpone,
- 40 g cukru pudru,
- 50 g masła orzechowego,
- 50 ml mleka.
Dekoracja:
- 2 opakowania Kinder Bueno,
- kilka orzechów laskowych.
Sposób wykonania:
- Pokrusz herbatniki i podziel je na trzy części. Jedną część umieść na dnie pucharków.
- Zrób ciemny krem. Połącz mascarpone z Nutellą i nałóż na pierwszą warstwę herbatników.
- Dodaj kolejną warstwę pokruszonych herbatników.
- Czas na jasny krem. Wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem, masłem orzechowym i mlekiem. Nałóż na herbatniki.
- Na wierzchu umieść ostatnią warstwę pokruszonych herbatników i udekoruj kawałkami Kinder Bueno oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
Deser Princessa
Składniki:
- 60 g herbatników.
Kokosowy budyń:
- 130 ml mleka kokosowego (z dużego kartonu),
- opakowanie budyniu waniliowego (40 g),
- 30 g białej czekolady,
- 30 g cukru pudru,
- 25 g masła,
- jajko.
Krem budyniowy:
- 120 ml mleka kokosowego (z dużego kartonu),
- opakowanie Śnieżki (na 200 ml mleka),
- 30 g wiórków kokosowych.
Dekoracja:
- 40 g białej czekolady,
- łyżka mleka kokosowego,
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
Sposób wykonania:
- Zrób kokosowy budyń. W garnku wymieszaj mleko kokosowe, budyń, białą czekoladę, cukier puder, masło i jajko. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zagotowania. Zdejmij z kuchenki, przykryj i odstaw do wystudzenia.
- Czas na krem budyniowy. Ubij mleko kokosowe ze Śnieżką przez około 5 minut. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas ubijając. Na koniec wmieszaj wiórki kokosowe.
- Przygotuj cztery kubeczki. Pokrusz herbatniki i wyłóż połowę na spód każdego kubeczka. Na herbatniki nałóż połowę kremu budyniowego, a następnie kolejną warstwę herbatników. Włóż resztę kremu na wierzch.
- Polewa - w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuść białą czekoladę z łyżką mleka kokosowego. Po lekkim ostudzeniu polej nią deserki. Posyp wiórkami kokosowymi i schłódź w lodówce, aż polewa stężeje.
Wiśniowe deserki
Składniki:
- 60 g kakaowych herbatników,
- 300 g jogurtu greckiego,
- opakowanie wiśniowej galaretki + 250 ml wody do jej rozpuszczenia,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych).
Sposób wykonania:
- Pokrusz kakaowe herbatniki i wyłóż nimi dno każdego z sześciu kubków o pojemności 180 ml.
- Rozpuść galaretkę w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, wymieszaj ją z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Powstały krem nałóż na herbatniki w kubeczkach i schłódź w lodówce, aż stężeje.
- Na stężały krem wyłóż wiśnie (jeśli używasz mrożonych, nie musisz ich rozmrażać) i zalej pozostałą częścią galaretki.
- Odstaw deserki do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziły i stężały.
Deser z kremem z ciecierzycy
Składniki:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy, ew. tej ze słoika,
- 70 g suszonych daktyli,
- łyżka wiórków kokosowych,
- 2 łyżki kakao (najlepiej świeżo zmielone),
- 5 łyżek mleka roślinnego (lub wody),
- kilka kropel soku z cytryny,
- łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego,
- kilka kruchych ciasteczek lub herbatników (najlepiej wegańskich),
- 150 g dżemu (np. brzoskwiniowego).
Sposób wykonania:
- Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na 15 minut, a następnie odsącz.
- W misie blendera umieść namoczone daktyle, ciecierzycę, wiórki kokosowe, kakao, mleko roślinne, sok z cytryny oraz cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy. Zblenduj na gładką masę.
- Pokrusz ciastka.
- W czterech słoiczkach układaj warstwy: na dno połowę pokruszonych ciasteczek/herbatników, następnie połowę kremu z ciecierzycy, dżem, drugą część ciasteczek oraz na koniec kolejną porcję kremu.
Deser 3Bit
Składniki:
- 220 g herbatników,
- 200 g kajmaku (masy krówkowej),
- 100 ml śmietany 30 proc. + łyżeczka cukru pudru (lub 100 g gotowej bitej śmietany),
- budyń waniliowy (40 g),
- 350 ml mleka,
- 100 g masła,
- 45 g cukru,
- kilka orzechów laskowych,
- 3 kostki czekolady (startej).
Sposób wykonania:
- Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, używając 350 ml mleka i 45 g cukru. Budyń odstaw do wystudzenia (najlepiej przygotować go dzień wcześniej).
- Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj stopniowo ostudzony budyń, łyżka po łyżce, miksując na gładką masę.
- Herbatniki pokrusz drobno, używając młynka lub wałka. Podziel na 12 części (4 porcje, po 3 warstwy herbatników każda). Na dno szklanek wyłóż jedną część pokruszonych herbatników.
- Na herbatniki wyłóż po 50 g kajmaku do każdego deserku. Rozprowadź równomiernie, najlepiej za pomocą szprycy cukierniczej, aby uzyskać gładką warstwę.
- Dodaj kolejną część herbatników na kajmak.
- Na warstwę herbatników wyłóż masę budyniową, podzieloną równo na 4 porcje. Wygładź powierzchnię.
- Wyłóż ostatnią część pokruszonych herbatników na masę budyniową.
- Ubij schłodzoną śmietankę na sztywno, a pod koniec dodaj cukier puder. Możesz także użyć gotowej bitej śmietany. Nałóż na wierzch deserów.
- Posyp deserki posiekanymi orzechami laskowymi oraz startą czekoladą.
- Włóż deserki do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze się schłodziły.
Zielony deser Shrek z galaretką
Składniki:
- 60 g herbatników,
- 250 g zielonego dżemu (np. dżemu z kiwi),
- 120 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.,
- zielona galaretka (np. agrestowa),
- 250 ml wody (do rozpuszczenia galaretki).
Sposób wykonania:
- Pokrusz herbatniki (użyj malaksera lub rozgnieć ręcznie). Nałóż warstwę pokruszonych herbatników na dno 6 kubeczków o pojemności 180 ml.
- Na herbatniki wyłóż równomiernie warstwę zielonego dżemu i wyrównaj.
- Rozpuść galaretkę w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystygnięcia. Gdy zacznie lekko tężeć, podziel ją na dwie równe części.
- Zimną śmietankę ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj do niej po łyżce połowę galaretki, cały czas delikatnie mieszając.
- Ubitą śmietanę z galaretką wyłóż na warstwę dżemu w kubeczkach. Wyrównaj powierzchnię.
- Na krem wylej pozostałą część tężejącej galaretki.
- Wstaw deserki do lodówki, aby całkowicie stężały (około 1-2 godziny).
Mini deserki z ciasteczkami Oreo
Składniki:
- 100 g śmietanki 30 proc.,
- 100 g mascarpone,
- 45 g cukru pudru,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 6 ciasteczek Oreo,
- dodatkowo do dekoracji: 4 ciasteczka Oreo.
Sposób wykonania:
- Schłodzoną śmietankę 30 proc. ubij na sztywno mikserem.
- Stopniowo dodawaj mascarpone i cukier puder, ubijając na gładką, puszystą masę.
- Na koniec dodaj aromat waniliowy i delikatnie wszystko wymieszaj.
- Pokrusz 6 ciasteczek Oreo na większe kawałki i wymieszaj je z kremem.
- Rozłóż krem do czterech małych szklanek (po około 160 ml każda).
- Schłodź deserki w lodówce przez co najmniej godzinę, aby uzyskały lepszą konsystencję.
- Przed podaniem udekoruj deserki połówkami ciasteczek Oreo.
Piernikowy deser z malinami
Składniki:
- opakowanie pierniczków bez nadzienia (ok. 170 g),
- 200 g malin,
- 200 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- gorzka czekolada do dekoracji.
Sposób wykonania:
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Gdy będzie już odpowiednio gęsta, dodaj cukier puder i delikatnie zmiksuj, aby wszystko dobrze się połączyło.
- Zblenduj maliny na gładki mus.
- Na dno szklanek pokrusz po dwa pierniczki. Na nie wyłóż warstwę bitej śmietany przy pomocy szprycy. Następnie rozprowadź mus malinowy, a na wierzchu pokrusz kolejne pierniczki (po trzy na porcję).
- Na górę deseru nałóż resztę bitej śmietany, udekoruj świeżymi malinami, posyp startą gorzką czekoladą i pokruszonymi pierniczkami.
- Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki dobrze się "przegryzły".
Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na mini deserki w wykonaniu naszych użytkowników:
1. Deserki jaglane orzechowo-czekoladowe
Zobacz przepisDeserki jaglane orzechowo-czekoladowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Deserki szarlotki z mascarpone
Zobacz przepisDeserki szarlotki z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Deserki jogurtowe z owocami leśnymi, miodem i orkiszem
Zobacz przepisDeserki jogurtowe z owocami leśnymi, miodem i orkiszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Deserki mandarynkowo-migdałowe
Zobacz przepisDeserki mandarynkowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Deserek kokosowa krówka
Zobacz przepisDeserek kokosowa krówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Mini Malinowe Chmurki
Zobacz przepisMini Malinowe Chmurki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Prosty deser z owocami w syropie
Zobacz przepisProsty deser z owocami w syropie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Mini deserki idealne na imprezę
Zobacz przepisMini deserki idealne na imprezę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Zobacz przepisSerniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Deserki karpatka z owocami
Zobacz przepisDeserki karpatka z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Oto wyborne pierogi wigilijne >>
Świąteczna szynka będzie smakować jak za dawanych lat. I to nie dzięki marynacie >>
Prosty przepis na miękkie pierniczki. Kochają je dzieci i dorośli >>