Spis treści:
- Staropolski piernik, smakołyk, na który trzeba poczekać
- Ciasteczka na choinkę
- Co zrobić, żeby pierniczki zmiękły?
- Jak zrobić dobre pierniczki?
- Ekspresowe pierniki i pierniczki — przepisy
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to nie tylko barszcz z uszkami i karp. To także przepyszne ciasta, które na polskich stołach goszczą od pokoleń.
Staropolski piernik, smakołyk, na który trzeba poczekać
Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Pojawił się on w Polsce już w XII wieku. Według legendy ten wspaniały przysmak powstał przez pomyłkowe dodanie do popularnego ciasta z mąki i miodu, miodownika, przypraw korzennych. Piernik można przygotować na dwa sposoby, w wersji tradycyjnej oraz unowocześnionej, która nie wymaga tak długiego czasu oczekiwania na pyszny smakołyk. Za niepowtarzalny smak piernika odpowiadają nie tylko przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa. Ważnym składnikiem jest także prawdziwy miód pszczeli, który gwarantuje niepowtarzalny świąteczny aromat ciasta. Masa na staropolski piernik musi dojrzeć, aby miał odpowiednią, pulchną konsystencję. Wyrobione ciasto odstawia się na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce i dopiero na 4 dni przed Gwiazdką piecze się z niej placki, przekłada powidłami śliwkowymi i polewa czekoladą. Długie oczekiwanie na świąteczny przysmak wynagradza nie tylko jego smak, ale i trwałość pierniki można przechowywać miesiącami.
Sprawdź także: Ciasta z kremami. Top 10 najlepszych ciast z kremem, które rozpływają się ustach
Ciasteczka na choinkę
Oczywiście nie jest to jedyny sposób wykorzystywania ciasta piernikowego. Od dawna w Polsce znane są małe pierniczki. Służyły one nie tylko jako wspaniała przekąska, ale także jako ozdoba choinkowa. Z rozwałkowanego ciasta piernikowego wycinano małe ciasteczka w przeróżnych kształtach. Po upieczeniu przyozdabiano je lukrem, czekoladą lub małymi cukierkami. Po nawleczeniu na nitkę najpierw pięknie zdobią bożonarodzeniowe drzewko, a potem cieszą podniebienie domowników.
Co zrobić, żeby pierniczki zmiękły?
Zbyt twarde pierniki w łatwy sposób można uratować. Do pojemnika, w którym je przechowujesz, włóż kromkę razowego chleba. Dzięki temu trikowi świąteczne ciastka w kilka dni staną się miękkie. Podobnie działa dodanie do pudełka z pierniczkami kawałka jabłka lub pomarańczy. Tu trzeba jednak pamiętać, że należy wymieniać owoce, aby nie spleśniały. Po kilku dniach pierniki będą idealne.
Jak zrobić dobre pierniczki?
Przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki jest wiele. Uniwersalną zasadą podczas ich przygotowania, jest jednak zadbanie o dobrej jakości składniki. Najlepsze wypieki wychodzą oczywiście z dodatkiem prawdziwego miodu i masła. Co niestety wiążę się z wyższymi kosztami. Ważna jest także przyprawa do piernika, to właśnie dzięki niej pierniczki i piernik mają tak wyjątkowy aromat. Oczywiście w sklepach znajdziemy gotowe mieszanki przypraw, jednak często na pierwszym miejscu w składzie mają one cukier. Dużo lepszym wyborem będzie samodzielne przygotowanie przyprawy piernikowej w domu. Wystarczy wymieszać mielony cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon, anyż i szczyptę czarnego pieprzu.
Ekspresowe pierniczki — przepisy
1. Pierniczki świąteczne
Zobacz przepisPierniczki świąteczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pyszne pierniczki świąteczne
Zobacz przepisPyszne pierniczki świąteczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pierniczki z czekoladą
Zobacz przepisPierniczki z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pierniczki na drożdżach
Zobacz przepisPierniczki na drożdżach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pierniczki świąteczne
Zobacz przepisPierniczki świąteczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Piernik biszkoptowy
Zobacz przepisPiernik biszkoptowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Oto wyborne pierogi wigilijne >>
Świąteczna szynka będzie smakować jak za dawanych lat. I to nie dzięki marynacie >>
Prosty przepis na miękkie pierniczki. Kochają je dzieci i dorośli >>